Într-un efort de a conserva și pune în valoare patrimoniul cultural și istoric al regiunii, Primăria Constanța anunță reluarea lucrărilor de restaurare a hărții siturilor arheologice din Dobrogea, amplasată pe calcanul clădirii Curții de Conturi Constanța.
Artiști plastici restauratori și experți atestați de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național au demarat activitățile de completare, fixare, refacere, curățare și toaletare ale părților componente ale acestei impresionante hărți, ce are o suprafață de 261 de metri pătrați.
Lucrările inițiale, începute cu mai bine de un an în urmă, au fost temporar suspendate din cauza unor probleme tehnice descoperite la scurt timp. Infiltrațiile de apă din tencuiala clădirii nu permiteau amplasarea în siguranță a elementelor ceramice ce trebuiau înlocuite, ceea ce a necesitat soluționarea problemei și corectarea infiltrațiilor înainte de a relua procesul de restaurare.
Pe parcursul întreruperii lucrărilor, artiștii restauratori au lucrat în atelier pentru a pregăti elementele ceramice necesare, iar acum, odată cu rezolvarea problemelor tehnice, aceștia au reluat lucrările cu determinare.
Pe harta restaurată, se vor regăsi ruinele așezărilor dacice, orașelor și cetăților grecești sau romane din regiune, marcate cu vechile denumiri. Placa de marmură alăturată oferă denumirile actuale și distanțele în kilometri raportate la municipiul Constanța, completând astfel valoroasa informație istorică prezentată de hartă.
Un alt aspect important al procesului de restaurare constă în conservarea autenticității, astfel că harta va fi refăcută folosindu-se materialele și tehnicile de punere în operă specific perioadei în care a fost creată inițial.
Be the first to comment