Pe 1 Decembrie, de Ziua Națională, comuna Fântânele a dat glas respectului față de România prin cei mai mici locuitori ai săi: copiii. Ansamblul Folcloric al comunei a uluit întreagă asistență printr-un spectacol de excepție desfășurat pe scenă, la Căminul Cultural. Copii de toate vârstele au cântat, au dansat și au recitat poezii, stârnind emoțiile spectatorilor. Au fost aplaudați din plin, iar sala de spectacol s-a transformat în cea mai frumoasă petrecere.
“Ne-am pregătit pentru 1 Decembrie așa cum am simțit: adică românește. Avem un ansamblu de dansuri de copii, care deja e recunoscut pe plan național și internațional și nu cred că ceva poate să reprezinte românismul mai mult, decât folcorul autentic. Am creat acest ansamblu din două motive.
Unul este necesitatea pentru copii de a-și ocupa timpul liber și de a-și descoperi abilitățile și talentele. Al doilea motiv: este o obligație a fiecărui cetățean și cu atât mai mult a noastră a autorităților, de a păstra și de a promova valorile naționale. Ori, o componentă foarte importantă a valorilor naționale este folclorul”, explică Gheorghe Popescu, primarul comunei Fântânele.
După spectacol, toți invitații au mers la Biserica din Fântânele. Preotul și ajutoarele lui au scos afară masa pentru rugăciune și au oficiat în aer liber slujba religioasă de pomenire a înaintașilor. Apoi au ridicat un drapel național, chiar în curtea lăcășului de cult cu hramul “Înălțarea domnului”.
“Am înălțat acest drapel în comuna Fântânele ca semn al românității și al unirii de neam, astăzi în data de 1 Decembrie, în momentul în care, iată, Biserica celebrează prin slujbe deosebite, acest mare eveniment. Noi am înălțat drapelul cu sprijinul comunității și al Primăriei, am chemat echipa de dansuri a primăriei și ne-am bucurat prin ceea ce s-a întâmplat astăzi aici.
Sper ca în viitor să se întâmple același lucru mai des și să ne bucurăm cu toții, pentru că în comunitatea noastră, iată, încă trăiește spiritul românesc”, a spus George Daniel Oprea, părintele paroh al bisericii din Fântânele.
Ansamblul Folcloric de Copii cu care se mândrește Fântânele se numește Izvorașul Dobrogean, iar în ultimii trei ani a fost preluat de un cadru didactic universitar de la Ovidius, din Constanța. Copiii din ansamblu au fost la multe festivaluri naționale și internaționale unde au dus faima și numele comunei Fântânele. În Turcia au ajuns la Çanakkale și în Cappadocia, iar astăzi pe 1 Decembrie și-au încântat părinții și localnicii din comuna lor de-acasă, cu un spectacol de neuitat.
“N-am putut să ținem tot momentul artistic, aveam mult mai mult. Toți copiii au fost receptivi și sunt încântați. Ce înseamnă folcor nu trebuie să dispară: indiferent ce zone vom prezenta pe marile scene sau pe micile scene, trebuie să știm să dansăm românește. Avem numeroase premii naționale și internaționale, și chiar în urmă cu două săptămâni au câștigat premiul 1 la un concurs folcloric din localitatea 23 August” spune Elena Dordea, coordonatoarea ansamblului folcloric.
“Elevii școlii sunt implicați în organizarea acestui eveniment prin participarea la dansurile ansamblului Izvorașul Dobrogei și pe lângă această participare ei au mai pregătit și cântece și poezii patriotice. Am marcat acest eveniment și în cadrul activităților de la școală dar și aici, astăzi, de 1 Decembrie pentru a nu uita importanța acestei zile istorice”, spune Manuela Mirela Camelia, director al școlii gimnaziale nr 1 Fântânele.
După spectacol și după slujba la biserică, toți invitații au mers la masă. Pentru că Fântânele are și bucătari buni, nu doar artiști care performează pe scenele naționale și internaționale. Nenumărate porții de fasole au fost servite musafirilor, în ton cu tradiția culinară de Ziua Națională a României.
“În această cea mai importantă zi a poporului român, urez la mulți ani tuturor românilor oriunde s-ar afla ei și să nu uite nimeni că suntem români și că e mandria supremă a fiecărui cetățean al acestei țări.” – Gheorghe Popescu, primarul comunei Fântânele.
Be the first to comment