USR Constanța a organizat, luni, prima conferință de presă din acest an, iar cu acest prilej liderii formațiunii au făcut un bilanț al activității de până acum, accentul fiind pus pe colaborarea cu primarul Vergil Chițac și cu Primăria Constanța. Reprezentanții USR Constanța acuză blocaje în această colaborare cu partenerul de guvernare locală și susțin că nu sunt informați despre demersurile municipalității, că nu li se răspunde la adresele înaintate pe cale oficială și că sunt excluși din luarea unor decizii.
Președintele USR Constanța, Dumitru Caragheorghe, a deschis conferința de presă, și a avut un mesaj pentru liberali și pentru primarul Vergil Chițac.
“Transmis colegilor liberali și primarului Vergil Chițac că suntem direct interesați de ceea ce înseamnă bugetul pe anul 2022 și ne dorim ca acesta să cuprindă proiectele din planul de guvernare atâta nostru, dar ele se regăsesc și în protocolul armonizat. Printre acestea pot să enumăr proiectele legate de parcuri: parc în Faleză Nord, în Inel 2, în Compozitori în Palas. Voi spune despre parcări de altfel am și depus zilele trecute două proiecte legate de parcări în Tomis Nord și în Faleză Nord; centre de dezvoltare în zone defavorizate, ne gândim la Palas, la Medeea, studii de fezabilitate vizând trei săli de sport în instituțiile preuniversitare; studiu de fezabilitate pentru proiectul de colectare selectivă a deșeurilor prin sisteme subterane de colectare, proiectul de împădurire vizând perdeaua forestieră adiacentă cumva Centurii A4, în măsura în care terenurile respective aparțin de municipalitate; proiectul legat de acel bazinul olimpic de pe care se vorbește de foarte multă vreme în spațiul public, proiectul legat de Arena Tomis 2 și vorbim aici despre studii de fezabilitate în principiu care ar trebuit demarate și realizate, dar în primul rând bugetate”, a afirmat Dumitru Caragheorghe.
El a mai spus că deși accesul la informație le este îngrădit de către liberali, USR Constanța va folosi toate pârghiile pentru a realiza proiectele propuse.
“Legat de colaborarea actuală cu PNL și cu Chițac pentru că în fond când spui Chițac, spui PNL și când spui PNL Constanța, spui Chițac pentru noi este același lucru, vrem să transmitem faptul că în ciuda acestor blocaje de care ne lovim și faptul că accesul la informație ne este cumva îngrădit de foarte multe ori sau este trunchiat sau nu îl primim în timp util sau este incomplet, noi în continuare ne folosim de toate pârghiile pe care le avem la îndemână să implementăm proiectele pe care ni le dorim să le impunem pe agenda publică și ne folosim de toate pârghiile pe care avem la îndemână”, a explicat liderul USR Constanța.
Consilierul local al USR Constanța, Mirela Garip, s-a referit în conferința de presă la situația Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.
“Iată că au trecut mai bine de trei luni de la incendiul care a avut loc în secția ATI a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, unde șapte pacienți au decedat și ulterior alte cinci persoane au murit. Deși primarul Constanței ne-a promis că la mijlocul lunii decembrie va fi redeschisă această unitate medicală, cel puțin parțial, lucrul acesta nu s-a întâmplat și este cu atât mai greu de acceptat, cu cât suntem în valul 5 al pandemiei, iar numărul cazurilor de COVID este în creștere. În toată această perioadă consilierii USR au vrut să cunoască și să fie implicați în problemă și au făcut numeroase solicitări. Din păcate, ne-am lovit de lipsa de informații și de comunicare cu Primăria Constanța pe acest subiect.
Dacă la prima adresă pe care am înaintat-o către primărie în care am solicitat raportul de evaluare al fostului manager al spitalului, am primit răspuns după 30 de zile, la următoarele adrese înaintate nu am primit răspuns nici astăzi.
Primarul Constanței nu a relaționat cu Consiliul Local, nu a convocat consilierii în ședință, a ales să acționeze mai degrabă singur, consultându-se cu cei apropiați, iar această atitudine a dumnealui a arătat o ruptură evidentă între primar și consilierii locali și pe acest subiect”, a afirmat Mirela Garip.
Ea a precizat că celelalte secții ale unității medicale, care nu au fost afectate de incendiu, au nevoie de avize ISU și DSP pentru a putea fi redeschise.
“Dacă la secția afectată de incendiu este așteptată expertiza, iar specialiștii se vor pronunța dacă există vicii la structura de rezistență, lucrurile stau diferit pentru celelalte secții neafectate de incendiu, mă refer aici la Secția pentru boli infecțioase, laborator medical, farmacii, Secția destinată bolnavilor HIV, sistemele modulare, acestea sunt într-o stare bună, dar nu au avize ISU, nu au avize DSP, nu au proiectele pentru instalații electrice”, a afirmat consilierul USR Constanța.
Mirela Garip a propus ca Spitalul Medical Modular de Izolare și Tratament să fie preluat de echipa Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.
“Noi susținem propunerea de preluare a Spitalului Medical Modular de Izolare și Tratament Constanța, de preluare a acestuia de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, cel puțin pe o perioadă determinată astfel încât pacienții COVID să fie tratați aici de către medicii din Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, iar în cazul celorlalte secții neafectate de incendiu, cerem redeschiderea lor urgentă astfel încât bolnavii noștri să fie tratați în aceste secții”, a mai spus Mirela Garip.
Viceprimarul Florin Cocargeanu a povestit în conferința de presă despre primul său an petrecut în administrația publică locală și provocările întâlnite aici.
“O să vorbesc puțin despre primul an petrecut în administrația publică locală, fiind, prin prisma funcției avute, singurul din partea partidului Uniunea Salvați România implicat direct în aparatul administrativ al primarului. Am început mandatul ăsta încrezător, avântat, dar s-a dovedit după acest prim an că totul a fost sub așteptările mele deși am făcut anumite concesii încă de la început, am încercat să mă integrez în această echipă din primărie, dar dorința mea de colaborare nu a avut un răspuns pe măsură de la cei care ar fi trebuit să facă acest lucru.
M-a bucurat faptul că la început, pe lângă atribuțiile pe care le aveam, conform protocolului de colaborare, am primit din partea primarului și alte atribuții, dar între timp s-a dovedit că acestea ori au fost numai pe hârtie deciziile urmând a fi luate în alte părți ori în momentul în care m-am implicat pe anumite aspecte s-a preferat retragerea acestor atribuții, nu știu, probabil pentru că am deranjat”, a spus viceprimarul USR Constanța.
El a fost întrebat despre relația pe care o are cu primarul Vergil Chițac și dacă s-a gândit la demisie.
“În acest moment relația cu primarul este una profesională, există o ruptură comunicațională sau de apartenență la echipă cumva, dar este o relație profesională, care se desfășoară în anumiți parametri. Eu sunt în această poziție ca un rezultat și al voinței voturilor pe care noi le-am primit și a majorității create la momentul respectiv în cadrul Consiliului Local, iar acuma în ceea ce privește demisia, nu, noi în continuare încercăm să facem tot ce ne stă în putință astfel încât să rezolvăm cât mai multe dintre lucrurile pe care ni le-am propus și le-am promis”, a spus Florin Cocargeanu.
Be the first to comment