FOTO VIDEO Un nou început pentru 14 familii din orașul Murfatlar, în ajun de Paște: Primăria a reabilitat Blocul NATO, distrus de un incendiu, în 2018

Primăria Murfatlar a reabilitat blocul NATO. FOTO Adrian Boioglu

În ajunul Sărbătorilor Pascale, chiar în Săptămâna Mare, 14 familii din orașul Murfatlar primesc șansa unui nou început, după ani de așteptare și incertitudine. Cunoscut de către localnici sub numele de „Blocul NATO”, stabilimentul fusese afectat de un incendiu devastator, în anul 2018, lăsând pe drumuri la vremea respectivă aproximativ 30 de familii.

Nu a trecut prea mult timp și clădirea a devenit un focar de infecție și un pericol public pentru persoanele fără adăpost care își găseau acolo adăpost provizoriu. Ceea ce se transformase într-o clădire abandonată de către vechea administrație locală, s-a dovedit a fi un pariu câștigat de către actuala administrație, sub conducerea primarului Gheorghe Cojocaru.

„În anul 2021, am obținut finanțarea de la Ministerul Dezvoltării, pentru locuințe sociale. Am mai spus-o, din momentul în care vine ideea unui proiect și până se finalizează durează cel puțin patru ani”, a explicat pentru CTnews primarul Gheorghe Cojocaru.

Începând din această săptămână, clădirea lasă în urmă amintirea vechiului „Bloc NATO”, iar 14 familii se bucură de un nou început, în condiții decente și standarde normale vremurilor actuale.

„Sunt extrem de bucuros că în Săptămâna Mare, înaintea Sărbătorilor Pascale, am reușit să facem 14 familii fericite. Locuințele beneficiază de toate utilitățile, beneficiarii se pot muta imediat. Mai sunt mici lucruri de făcut, dar am dorit ca înainte de sărbătorile pascale să le înmânăm cheile și să le facem o bucurie”, spune primarul orașului Murfatlar.

Reabilitate cu fonduri nerambursabile de la Ministerul Dezvoltării, cu aportul administrației locale, care a suportat din bugetul local cheltuielile neeligibile, cele 14 apartamente au statut de locuințe sociale, destinate persoanelor cu nevoi speciale, fiind repartizate în concordanță cu prevederile Legii 114.

„Beneficiarii acestor locuințe sunt din toate categoriile sociale, avem cinci beneficiari cu indemnizație de grad de handicap, trei provin din orfelinat și avem familii cu patru, respectiv trei copii. Sunt 14 locuințe, dintre care unul este un apartament cu două camere, gen studio. Chiria va fi calculată conform Legii 114, chiriile sunt foarte mici și beneficiarii vor avea de plătit utilitățile”, a adăugat primarul Gheorghe Cojocaru.

Evident, bucuria beneficiarilor este mare, după ani de incertitudini și în care au locuit în condiții dificile, acum vor avea propriile locuințe, dotate cu toate utilitățile unui trai decent.

         „Este foarte bine, condițiile sunt foarte bune. Locuiam, eu și fetița, în Siminoc, aveam mai multe camere, dar nu aveam decât apă și curent, fără încălzire și apă caldă”, mărturisește o tânără mămică.

O altă familie, cu patru copii și care a trăit cu chirie în ultimii 19 ani, are parte de căminul la care a visat.

„De când ne-am căsătorit, am locuit cu chirie, am muncit, ne-am plătit taxele… Acum, Dumnezeu a îngăduit și ne-a binecuvântat prin domnul primar cu acest apartament și suntem foarte mulțumiți”, spune soțul, completat de partenera sa de viață. „Avem patru copii, cel mare are 19 ani, cea mai mică 10 ani, iar acum vom avea condiții mai bune. În cei aproape 20 de ani de căsătorie, ne-am mutat de mai multe ori, cu chirie, și uneori condițiile au fost mai bune, alteori mai rele. Acum, mulțumim domnului primar, mulțumim lui Dumnezeu, că vom avea stabilitate și aici vom rămâne”.

Noile locuințe beneficiază de toate utilitățile, clădirea având încălzire centrală, centrală termică pe peleți, cu repartitoare de căldură, precum și instalații de aer condiționat în fiecare apartament.

„Totul este după standardele legale, existând toate condițiile unei locuințe normale și decente. Este un bun comun, al nostru, al tuturor. Dacă am avut bani de la Ministerul Dezvoltării și am putut să refacem, din bugetul local avem mai puțin și trebuie să întreținem. După cum vom administra împreună acest spațiu, așa îl vom avea”, a mai spus primarul Gheorghe Cojocaru.

Reabilitarea „Blocului NATO” nu este doar un proiect finalizat cu succes, ci și o dovadă a viziunii și angajamentului administrației locale de a investi pentru siguranța și bunăstrarea locuitorilor orașului.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*