FOTO VIDEO Tratamente moderne pentru hernia inghinală la Ovidius Clinical Hospital. Sfaturi și soluții de la Dr. Mihai Hrițcu – medic primar chirurgie generală

Dr. Mihai Hrițcu. FOTO Adrian Boioglu

Hernia inghinală este o afecțiune comună, în special la bărbați, care necesită atenție medicală promptă. Înțelegerea cauzelor și a riscurilor asociate cu această problemă poate face diferența între o viață fără complicații și una marcată de durere și disconfort. La Ovidius Clinical Hospital, sub îndrumarea specialiștilor de renume, așa cum este și Dr. Mihai Hrițcu, medic primar Chirurgie Generală, pacienții beneficiază de cele mai moderne soluții pentru tratarea acestei afecțiuni.

Hernia inghinală reprezintă un defect în peretele abdominal anterior, în regiunea inghino-femurală, adică o deschidere anormală a canalului inghinal. Acest canal, care joacă un rol esențial în dezvoltarea bărbaților înainte de naștere, se poate redeschide la maturitate din cauza unor factori de risc, provocând astfel hernia. Cauzele principale includ obezitatea, fumatul, și eforturile fizice intense, toate contribuind la creșterea presiunii intraabdominale și, în cele din urmă, la apariția acestei afecțiuni.

Dr. Mihai Hrițcu subliniază importanța prezentării la medic la primele semne de disconfort în zona inghinală.

„Orice durere persistentă în această zonă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru pacient,” avertizează medicul.

Durerea poate varia de la o senzație de arsură la o durere ascuțită și, în unele cazuri, hernia poate fi vizibilă sub forma unei umflături. Indiferent de simptome, consultarea unui specialist este esențială pentru a preveni complicațiile severe, cum ar fi ocluzia intestinală sau peritonita, care pot pune viața în pericol.

„Discuția nu implică intervenție neapărat. Trebuie doar să vină, pentru că este foarte probabil nu știu ce riscuri implică o hernie netratată. O hernie netratată se poate complica cu ocluzie intestinală, cu peritonită, iar aceste complicații pot duce la deces. Atunci cel mai bine este ca pacientul să se prezinte la cabinetul medicului pentru o discuție, noi îi explicăm ce este de făcut, ce presupune operația, ce înseamnă lipsa operației, ce înseamnă complicațiile și după aceea pacientul poate lua o decizie informată”, explică specialistul.

La Ovidius Clinical Hospital, diagnosticul herniei inghinale este precis și rapid, datorită tehnologiilor avansate disponibile. În cazurile evidente, hernia se manifestă sub forma unei umflături vizibile, însă pentru cazurile mai subtile, medicii recurg la ecografii de părți moi sau, în situații complicate, la investigații avansate precum tomografia sau RMN-ul.

„Aceste metode ne permit să evaluăm în detaliu orice problemă, inclusiv recidivele herniare și complicațiile asociate,” explică dr. Hrițcu.

Pentru o ilustrare mai bună a complicațiilor care pot apărea ca urmare a recidivei herniei inghinale, medicul Mihai Hrițcu oferă perspectiva unui studiu de caz. Un bărbat de vârstă medie, cu trei operații anterioare efectuate în alt județ ajunge pe scaunul de consultații al medicului de la Ovidius Clinical Hospital. Pacientul este fumător agresiv și suferă de o bronșită cronică ce necesită tratament pneumologic imediat. Acest aspect complică situația pentru chirurgi, care nu pot interveni laparoscopic, intrucât ar fi prea riscant ca pacientul să fie supus anesteziei generale. Se recurge atunci la o operație clasică. Timp de șase luni, evoluția pacientului este favorabilă, însă intervine subit declinul:

„După șase luni a simțit, la un moment dat, tușind, când a avut loc o exarcerbare a bolii pulmonare, a simțit că s-a rupt ceva. A venit din nou la control și atunci când l-am văzut, am decis, împreună cu medicul pneumolog și cu medicii radiologi, pentru că am făcut și investigații imagistice și am decis să îl amânăm temporar, ca să putem să tratăm infecția pulmonară. A stat o lună pe tratamentul prescris de pneumolog și după o lună starea pulmonară s-a îmbunătățit foarte mult, motiv pentru care medicii anesteziști au fost de acord să facem operația laparoscopic și făcând operația laparoscopic a fost foarte bine. Are de atunci un an și jumătate de când este fără recidivă”, mărturistește medicul Mihai Hrițcu.

Tratarea herniei inghinale necesită, aproape întotdeauna, o intervenție chirurgicală. Ovidius Clinical Hospital oferă pacienților posibilitatea de a opta pentru chirurgia laparoscopică, o tehnică minim invazivă cu numeroase avantaje.

„Laparoscopia nu doar că reduce dimensiunea inciziilor și oferă un efect cosmetic superior, dar asigură și o recuperare mai rapidă, cu o rată redusă de complicații postoperatorii”, subliniază dr. Hrițcu.

În plus, această tehnică permite repararea mai multor defecte simultan, oferind o soluție completă și durabilă.

După o operație laparoscopică, pacienții de la Ovidius Clinical Hospital se bucură de o recuperare rapidă.

„Mobilizarea precoce este esențială, iar pacienții pot relua activitățile zilnice, inclusiv conducerea mașinii sau revenirea la serviciu, în doar câteva zile”, spune medicul Mihai Hrițcu.

Desigur, eforturile fizice intense trebuie evitate în primele șase luni postoperatorii, pentru a permite plasei utilizate în timpul intervenției să se integreze complet și pentru a preveni recidivele.

Ovidius Clinical Hospital are avantajul vital de a dispune de o dotare tehnologică de excepție, care permite echipei medicale să ofere pacienților cele mai bune rezultate posibile.

„Folosim doar materiale de cea mai înaltă calitate, de la cei mai buni producători din lume, pentru a ne asigura că fiecare intervenție este sigură și eficientă”, adaugă chirurgul.

Această abordare asigură pacienților o experiență chirurgicală pozitivă și rezultate pe termen lung.

Ca atare, hernia inghinală nu mai trebuie să fie un motiv de deteriorare a calității vieții pacientului. La Ovidius Clinical Hospital, echipa de experți este pregătită să ofere cele mai bune soluții pentru diagnosticarea și tratarea acestei afecțiuni. O discuție cu medicul poate clarifica riscurile și opțiunile de tratament, permițând pacinetului să ia o decizie informată.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*