Una dintre echipele de tradiție din fotbalul dobrogean, Axiopolis Cernavodă, va beneficia, începând de anul viitor, de un stadion nou-nouț, modern și cochet. Primăria orașului dunărean, condusă de primarul Liviu-Cristian Negoiță, a demarat în urmă cu un an și jumătate lucrările pentru construirea noului Stadion “Ideal”, un proiect ambițios, pentru care administrația publică locală investește aproximativ 10,6 milioane lei.
“Acest obiectiv de investiții se întinde pe o suprafață de 17.770 mp. Modernizarea presupune atingerea unei capacități de 721 locuri, după cum urmează: 700 locuri pentru spectatori, șapte locuri pentru spectatori cu dizabilități, precum și 14 locuri de protocol. Stadionul de fotbal va fi dotat cu sistem de irigații, instalație nocturnă, pistă de atletism (3.106 mp), 41 de locuri de parcare pentru autoturisme și 2 locuri special amenajate pentru autocare”, a declarat, pentru CTnews, primarul Liviu-Cristian Negoiță.
Noul stadion vine în întâmpinarea dorinței iubitorilor de fotbal din orașul dunărean, sportul cu mingea rotundă fiind practicat la Cernavodă, în mod organizat, încă din 1927! Chiar dacă echipa nu a performat niciodată la un nivel superior ligii a treia, s-a bucurat o o susținere importantă din partea locuitorilor orașului, la acest lucru contribuind și faptul că în echipă au evoluat, în majoritate, jucători proveniți de la echipele de copii și juniori ale orașului.
“Stadionul “Ideal” este emblema orașului și este ambiția administrației publice locale ca stadionul să arate foarte bine, este locul în care veneam încă de pe vremea în care eram copii. Acum, echipa de fotbal este în liga a treia și cu șanse de a promova în liga a doua, iar dacă se va întâmpla acest lucru ne vom putea mândri cu un stadion nou și modern”, a declarat, pentru CTnews, viceprimarul Șerif Cîrjali.
Lucrările avansează în ritm alert, cele trei firme locale angrenate în construcția noului stadion profitând de orice “fereastră” oferită de vreme, pentru a face pași hotărâți către finalizarea lucrărilor. De altfel, schimbările sunt vizibile, noii stâlpi ai instalației de nocturnă fiind puși pe poziții, în timp ce tribuna capătă formă.
“Sunt trei firme din Cernavodă care lucrează la stadion. S-au montat stâlpii de nocturnă și a început cofrarea tribunelor. Lucrarea merge foarte bine, termenul de finalizare este septembrie anul viitor, dar eu cred că în iunie vom termina, dacă nu apar alte probleme cauzate de pandemie. Noi avem trei echipe de fotbal, inclusiv cele de copii și juniori, dar stadionul va putea fi folosit și de către locuitorii orașului care doresc să facă sport, pentru că vor fi și piste de atletism”, a explicat viceprimarul.
Proiectul pentru construcția tribunei a fost gândit în așa fel încât să cuprindă funcțiuni necesare la nivel de liga a doua, cu vestiare moderne, dotate cu dușuri și grupuri sanitare pentru sportivi și oficiali, cabinet medical, vestiar pentru arbitri, spații tehnice, grupuri sanitare pentru public, spații pentru depozitare, încăperi de coordonare pentru sistemul de supraveghere video, precum și pentru sistemul de sonorizare și adresare publică. Accesul cu mașina la stadion se va face atât din strada Medgidiei, cât și din strada Canalului, iar accesul pietonal se va face din zona Parcului Central.
Echipa de fotbal din Cernavodă a luat ființă în anul 1927, sub denumirea de Mercur Cernavodă, dar și-a întrerupt activitatea în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. După această perioadă tulbure, în 1949, echipa s-a reînființat și a evoluat în campionatul regional, purtând mai multe nume, precum Progresul, Constructorul și Dunărea. Prima promovare în liga a treia (Divizia C) a avut loc în anul 1968, sub denumirea de Ideal Cernavodă. Bucuria a durat doar un sezon, echipa retrogradând în campionatul județean. A doua prezență în cel de-al treilea eșalon fotbalistic al țării se produce în 1974, sub numele de Dunărea Cernavodă. Avea să urmeze dintre cele mai bune perioade din istoria fotbalului cernavodean, cu 11 prezențe consecutive în Divizia C, cea mai bună clasare fiind consemnată în 1980, când Șoimii Cernavodă (denumire luată din 1976) se clasează pe locul 3. La sfârșitul sezonului 1983-84, “galben-albaștrii” coboară din nou în eșalonul județean, unde rămân timp de 21 de ani. În anul 2001, echipa este redenumită Axiopolis, nume sub care evoluează și în prezent. În 2005, echipa revine în liga a treia, doar pentru un sezon, apoi, zece ani mai târziu, promovează din nou și, din 2016, Axiopolis traversează a doua perioadă de vârf pentru fotbalul din orașul dunărean, cu clasări merituorii, inclusiv un loc patru la finalul sezonului 2017-2018.
În actuala ediție de campionat, la jumătatea competiției, Axiopolis ocupă locul 3 în Seria a III-a, din Liga a III-a. Cu siguranță, realizarea noului stadion al orașului ar putea impulsiona activitatea fotbalistică și, de ce nu, Axiopolis ar putea spera să obțină cea mai importantă performanță din istoria de aproape o sută de ani a echipei, promovarea în liga secundă.
Be the first to comment