Sportul este un izvor de sănătate şi prospeţime, un factor de longevitate, credea celebra Ana Aslan. Sub auspicii similare, s-a desfășurat vineri, 16 decembrie, la Cumpăna, cea de-a treia ediție a Galei sportului cumpănean. Evenimentul a avut în prim-plan copiii legitimați la Clubul Sportiv „Victoria” Cumpăna la secții precum gimnastică ritmică, lupte, șah, fotbal, rugby, etc. și performanțele deosebite obținute de aceștia la competiții locale, județene, naționale și chiar internaționale în anul care tocmai se încheie.
Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a aclamat la scenă deschisă performanțele copiilor și adolescenților, însă, mai presus de orice, a căutat să elogieze importanța care trebuie dată sportului și unei vieți active, în general, ajutându-se de exemplele mai mult decât grăitoare ale celor aflați în lumina reflectoarelor la această gală.
“Având 380 de copii legitimați la Clubul Sportiv Victoria Cumpăna, încercăm să venim în sprijinul familiilor, al părinților care merg la serviciu și nu au timp să îi urmărească oră de oră, clipă de clipă (n.red – pe copii). Sportul îi transformă în adevărați oameni, îi învață arta fair-play-ului, să știe ce înseamnă când au căzut, să știe că se pot ridica să ia lupta de la capăt.
Avem profesori și sunt recunoscătoare că avem nu numai buni fotbaliști, buni luptători sau bună gimnastă – cum este Elena Vlad, campioană europeană, balcanică, ci și pentru faptul că îi învață regulile de conduită: de la a spune o rugăciune, până la igiena corporală și chiar de a spune «bună ziua!» și de a-i duce la cursuri de limbă engleză, pentru că ei au fost cu echipa la Bruxelles, au fost în Franța, au fost în Germania, rugbiștii noștri au avut parte de așa ceva”, ține să sublinieze primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
Nu mai puțin de 170 de medalii au ajuns la Cumpăna, prin participarea sportivilor de la CS Victoria la concursuri naționale, cupe ale României, campionate naționale și alte competiții de nivel internațional. Dintre aceste medalii, 78 sunt din aur, 53 de argint și 39 de bronz. Cele mai multe distincții le-a obținut Secția Gimnastică Ritmică, fetele adjudecându-și în palmaresul echipei 131 de medalii, 66 din aur, 42 de argint și 23 de bronz. S-a stat bine și la Secția Lupte, unde antrenor este chiar președintele Asociației Județene de Lupte Constanța, Vasile Vicol. Elevii săi au obținut, anul acesta, 38 de medalii; 11 de aur, 11 de argint și 16 de bronz. O medalie de aur a ajuns, în 2022, la Cumpăna, agățată de gâtul unui tânăr șahist, un posibil copil-minune al sportului minții, după cum se preconizează de către specialiștii în domeniu.
În cadrul galei au fost premiați toți sportivii care au obținut rezultate remarcabile, alcătuindu-se totodată un clasament al celor mai buni trei sportivi din cadrul fiecărei secții. Special pentru ei, și-a făcut apariția în sala de sport, unde s-a desfășurat evenimentul și Moș Crăciun! Bătrânelul cu plete dalbe și barbă cârlionțata îi avea de mult pe listă pe micii sportivi de la Cumpăna, așa că a considerat că aceștia merită să primească și ceva daruri în avans. Cu sprijinul Clubului Sportiv „Victoria”, al Primăriei și al Consiliului Local Cumpăna, Moșul a împărțit echipamente sportive și dulciuri tuturor sportivilor.
Vedetele serii au fost, fără îndoială, zveltele, de-a dreptul diafanele mici gimnaste, care cu mișcările lor de o delicatețe aparte, au topit, pe rând, inimile celor aflați în sală. Alături de campioanele în devenire ale gimnasticii ritmice de la Cumpăna s-au aflat și cele două profesoare din cadrul secției, Luiza Cerbula și Elena Vlad.
„Înainte de a sosi în Cumpăna, acum șase ani, am fost antrenor secund la lotul național, în București” – afirmă Elena Vlad, cea care conduce Secția de Gimnastică Ritmică din cadrul CS Victoria Cumpăna și care are în pregătire 20 de copii cu aspirații de a-i călca pe urme în ceea ce privește palmaresul sportiv.
„Cu acești copii am reușit, în anii aceștia, să adun numeroase medalii, anul acesta, după cum ați auzit aici, sunt campioane naționale cu echipa, la vârsta de 9 ani, la 10 ani și la ansamblu”, mai adaugă Elena Vlad.
Sportivă de excepție în domeniul pe care l-a ales, Elena Vlad a început să practice gimnastica ritmică la vârsta de 6 ani, însă recunoaște că astăzi, din postura de antrenor, are contact și cu micuți care ajung în sala de sport încă de la grupa mică de la grădiniță. Antrenoarea mai spune că, în cazul ei, motivația de a se apuca de gimnastică a venit din pură pasiune pentru sport, fără să știe, în primă instanță, ce presupunea gimnastica ritmică. În cazul copiilor care ajung astăzi sub bagheta sa, motivația este oarecum similară.
„Copiii care vin la gimnastică o fac pentru a se dezvolta armonios. Nu toți copiii trebuie să fie sau sunt pe treapta cea mai înaltă a podiumului, dar ei fac cu drag acest lucru. Dezvoltăm corpul, dezvoltăm mintea și, de asemenea, disciplina”, a mai spus Elena Vald pentru CTnews.
Pentru cele 131 de medalii obținute în 2022, fetele legitimate la Secția de Gimnastică Ritmică a CS „Victoria” Cumpăna au pus extrem de multă pasiune, care s-a tradus adesea în 7-8 ore de antrenament și pregătire petrecute în sala de sport.
La 17 ani, Bianca Iancău este, la prima vedere, o adolescentă obișnuită, amprentată de timiditatea vârstei și de ingenuitatea ei. În realitate, Bianca este o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului, iar mărturie stau trofeele și medaliile pe care le-a cucerit, cea mai nouă dintre ele de aur, la competiția balcanică de lupte. Fata are dublă legitimare, la CS „Victoria” Cumpăna și la LPS „Nicolae Rotaru” din Constanța, acolo unde este elevă în clasa a XI-a. Bianca Iancău vorbește despre sport cu o naturalețe ce nu poate fi disimulată. A început, în mod surprinzător poate, cu gimnastică ritmică, un sport deosebit de elegant, pentru a ajunge astăzi să practice lupte, un tip de activitate care induce ideea de duritate și forță, dar care, de fapt, este un sport care disciplinează autocontrolul și oferă multă forță interioară și raționalitate practicanților săi.
„Sunt o persoană căreia îi place sportul, în general și am fost pe la diferite secții de la Cumpăna, am fost la gimnastică, am fost la handbal și am zis că încerc și lupte, că poate o să îmi placă și mi-a plăcut foarte mult și am rămas”, spune Bianca.
Tânăra a mai declarat, pentru CTnews, că după absolvirea liceului, își dorește fie o carieră în domeniul Dreptului, fie va încerca o carieră de polițist criminalist. Indiferent care va fi alegerea profesională, nu are de gând să renunțe la sport, ci va încerca întotdeauna să le alterneze pe cele două.
Antrenorul Biancăi, Vasile Vicol, a dezvăluit care este secretul performanței sportivilor de la Cumpăna, în general și a elevilor săi, în particular.
„Secretul constă, în primul rând, de sus până jos, de la autoritățile locale, până la Nea Vasilică cel care tunde iarba – am eu o vorbă, avem cea mai verde iarbă, pentru că omul ăla se ocupă excepțional… Secretul stă în echipă, pentru că fiecare are aportul său pentru aceste medalii strălucitoare, frumoase. În ceea ce mă privește, ca antrenor, i-am virusat pe acești copii cu iubire, pentru că asta lipsește în primul rând omenirii, iubirea, deoarece trăim niște vremuri imposibile. Eu le-am oferit acest lucru: iubire, deoarece părinții nu au timp, ei trebuie să aducă pâinea pe masă, sunt plecați la muncă, ajung târziu acasă, iar eu am încercat să le țin locul, fiindcă și eu am pățit la fel.
Am fost plecat 20 de ani, departe de copii și acum încerc să recuperez acest timp pierdut. Secretul constă în iubire, în credință, căci fără credință nu avem nimic. Eu încerc să le redau copiilor acele virtuți de mult apuse, adică să îi duc pe drumul drept și cinstit, să nu fure, să nu înșele, să nu invidieze. Eu antrenament am patru ore, dar prima oră stăm de vorbă, despre problemele lor, despre situații cu care m-am întâlnit eu în viață”, explică Vasile Vicol.
Aflată la cea de-a treia ediție consecutivă, Gala Sportului Cumpănean este în sine o pledoarie adresată părinților pentru a-și îndruma copiii către activități recreative de tip sportiv, care să le înnobileze educația cu valori corecte și care să îi motiveze pentru excelență în toate domeniile existenței. De asemenea, an de an, prin atragerea de sponsorizări transformate în premii în bani, mici sportivi de astăzi, posibilii viitori campioni de mâine sunt stimulați să își ducă mai departe cariera sportivă și să își sporească performanța.
Tot în cadrul galei, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a promis că nu va coborî ștacheta în ceea ce privește investițiile făcute în sport pe plan local, deoarece, consideră social-democrata, „nicio cheltuială nu este prea mare, atunci când vine vorba de educația copiilor noștri”.
Be the first to comment