Se apropie sărbătorile cu mese întinse și îmbelșugate care de cele mai multe ori se repercutează asupra stării noastre de sănătate. Din dorința de a ne simți bine la un festin culinar, mâncăm mult și “greu”, iar pentru unii petrecăreți reversul medaliei vine cu niște afecțiuni exact când le este lumea mai dragă.
Colesterolul – dușmanul modern clamat de toate lumea – nu doar că se depune pe artere, dar uneori se ascunde și în vezica biliară. La “fiere”, cum se spune în popor. Iar când formează depuneri, deja vorbim de litiază biliară – adică de „pietre la fiere”. Calculii biliari provoacă adesea durere, iar în anumite situații îți pot pune chiar și viața în pericol. De aceea trebuie urmat un tratament de îndată ce ai aflat de existența lor.
Alina Vîncă este medic specialist în chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital, și am întrebat-o ce trebuie să facem dacă ne apucă brusc o criză cu durere mare, de pietre la fiere.
“Criza este de fapt o colică biliară, manifestată prin dureri intense la nivelul epigastrului și hipocondrului drept, în partea dreaptă sub coaste, însoțită de vărsături bilio-alimentare repetate. Durerile se duc și în umăr și în partea din spate iar marea majoritate nu știu ce au. Sunt puși în fața acestui tablou clinic și mimează ori o durere de torace, ori o durere la nivelul lombei, o confundă cu o colică renală sau la nivelul coloanei lombare, și nu fac o ecografie înainte de a veni la medic. Îi putem investiga în cadrul Ovidius Clinical Hospital, se recoltează analize de laborator, se efectuează ecografie abdominală și ne aflăm în față unui diagnostic pozitiv” explică doctorul Alina Vîncă, specialist în chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital.
Pietrele la fiere sunt urme de colesterol care rămân atașate pe pereții vezicii biliare. Se întâlnesc mai des la cei care urmează un regim de slăbire drastic și scad în greutate într-un termen scurt. Se mai întâlnesc și la persoanele obeze, dar și la cei care au avut cazuri în familie cu pietre la fiere, pentru că această afecțiune are și o bază genetică.
Trebuie spus că aproape toți avem pietre mici pe pereții vezicii biliare, dar sunt cât un fir de nisip și nu cauzează nicio problemă de sănătate. Lucrurile se complică în momentul în care piatra se mărește: apar dureri puternice, iar calculii biliari trebuie scoși. La Ovidius Clinical Hospital operația este ușoară pentru că se folosește metoda laparoscopică. Pacientul este preluat de medicii specialiști, este consultat, investigat, iar între timp se pregătește sala de operație.
“Totul se efectuează în aceeași zi: investigațiile de laborator, dacă le recoltăm dimineață avem rezultatele până la prânz, ecografia abdominală se efectuează la fel în aceeași zi și se și poate opera în aceeași zi. Pacientul vine în dimineață intervenției, se efectuează toate investigațiile și în jurul prânzului intrăm în sală pentru a efectua intervenția. Dacă nu avem complicații asociate, intervenția chirurgicală durează cam 40 de minute, maximum o oră. Spitalizarea durează 24-48 de ore după această intervenție, apoi pacienții pleacă acasă. Nu vobim de o tăietură la nivelul peretelui abdominal: vorbim practic de 3 incizii mici de câte un centimetru, care se refac repede, mai ales că mușchii sunt disociați (sunt îndepărtați) nu se taie. Lucrul acesta permite ca spitalizarea să fie atât de scurtă” spune chirurgul Alina Vîncă de la Ovidius Clinical Hospital.
Medicii de la OCH ne sfătuiesc să nu amânăm intervenția chirurgicală, când apare o criză sau dureri cât de mici care anunță o litiază veziculară. Dacă pietrele nu sunt extrase, există oricând riscul să ajungem la o complicaţie gen colecistită acută, icterul mecanic sau chiar pancreatita acută. O intervenţie chirurgicală în cazul apariţiei unei complicaţii este mult mai dificilă şi presupune riscuri mai mari.
“Avem pacienți care vin cu icter mecanic – unul din calculi a părăsit colecistul și a migrat în calea biliară principală, a blocat ieșirea și pacientul vine cu culoarea galbenă a tegumentului și a scelerelor (a ochilor). Într-un caz de acest gen avem de făcut niște pași preliminari înainte de intervenție, adică se extrage endoscopic calculul care a plecat iar la 24 de ore după, vorbim de intervenția chirurgicală care s-ar fi putut efectua dacă nu aveam complicația respectivă. Este grozav că aici la OCH avem și posibilitatea de a face și extragrea endoscopică – deci tot fără tăietură – a calculului care a plecat, pe calea biliară” explică doctorul Alina Vîncă.
După o colecistectomie laparoscopică pentru eliminarea pietrelor, pacientul revine la viaţa obişnuită imediat. Cei care vin la spital cu mașina, vor pleca acasă tot la volan, imediat după externare.
“Firele care se folosesc la sutură se resorb singure la o perioada de timp, practic pacientul vine la control la 7 zile postoperatoriu, doar la o discuție cu medicul curant. Comunicăm foarte mult cu pacienții noștri și îi facem să înțeleagă ce anume au și ce li se va întâmpla. Aparatura și tehnica de la OCH ne ajută foarte mult. Am format o echipa de medici buni: radiolog, gastroenterolog, anesteziști și chirurgi, și funcționăm în parametri la standarde europene” ne asigură chirurgul Alina Vîncă.
Medicii de la OCH ne învață și care este diferenţa între vezica biliară şi bilă. Vezica biliară (sau colecistul) este un rezervor temporar al bilei. Bila sau fierea este un lichid de culoarea galben-verzuie, cu gust amar şi caracter alcalin, secretat de ficat şi depozitat în vezica biliară. Acesta este evacuat în duoden în timpul digestiei, ajutând la digerarea lipidelor.
Cum faci o programare la Ovidius Clinical Hospital
Ovidius Clinical Hospital este un spital multi-disciplinar cu dotări ultra-moderne, conceput să ofere îngrijiri de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale din numeroase de specialități.
Programul de lucru al Ambulatoriului este de luni până vineri, între orele 8.00 și 21.00 și sâmbătă între 8.00 și 15.00.
Spitalul are program permanent cu 2 linii de gardă în spital în specialitățile chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă, dublate de linii de gardă la domiciliu în specialităţile chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă şi imagistică medicală.
Informații și programări la telefon: 0241 480 400. E-mail: office@ovidius-ch.ro sau pe site-ul: www.Ovidius-CH.ro
Be the first to comment