
Aderarea unei unități medicale private la un program național de sănătate reprezintă un pas important în direcția accesibilizării serviciilor medicale de înaltă calitate pentru cât mai mulți pacienți. Începând cu acest an, Ovidius Clinical Hospital (OCH) a fost admis în Programul Național de Ortopedie, demers ce aduce beneficii importante pacienților care au nevoie de intervenții ortopedice moderne, decontate de stat.
În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, jurnaliștii CTnews au stat de vorbă cu dr. Toma Cucu, medic primar ortopedie-traumatologie în cadrul OCH, coordonatorul secției de ortopedie, care ne-a ajutat să înțelegem mai bine impactul acestui pas.
„Accederea într-un program de acest fel înseamnă, de fapt, recunoașterea condițiilor pe care spitalul le oferă, atât din punct de vedere al personalului, cât și al dotărilor. Statul român este interesat ca pacienții care se adresează unei unități medicale, fie că este de stat, fie că este privată, să asigure niște servicii de calitate care să ofere o satisfacție ridicată pacienților și, totodată, o siguranță deplină. Siguranța unui pacient supus unei intervenții chirurgicale, indiferent de anvergura acesteia, este dată de mai mulți factori, începând cu dotările, colaborarea interdisciplinară, pregătirea personalului, iar acest lucru a necesitat o perioadă de timp până am reușit să fim incluși în această categorie de spitale care beneficiază de acest program național”, a explicat dr. Toma Cucu.
Beneficiind de un colectiv medical cu mare experiență, specializat într-o gamă largă de intervenții, dar și de aparatură modernă, de ultimă generație, secția de ortopedie-traumatologie a spitalului de la Ovidiu a făcut firesc pasul către acceptarea în cadrul acestui important program național de sănătate.
„Nu am avut temeri în momentul în care am accesat acest program național, pentru că știam ce eforturi am depus, atât noi, cât și cei care ne susțin. Aici aș detalia puțin… În primul rând, includerea în program înseamnă un trecut care să arate că în acel spital s-a efectuat un număr suficient de mare de intervenții, care să arate că există experiență în acest tip de intervenții, iar acest lucru noi îl aveam din momentul în care s-a deschis spitalul, prin experiența medicilor specialiști din cadrul secției de ortopedie-traumatologie.
Bineînțeles că numărul de pacienți putea să fie mult mai mare, dar a fost mai mic, din păcate, din cauza costurilor pe care unii pacienți nu și-i le puteau permite, însă am avut un număr semnificativ de mare de pacienți care s-au adresat cu succes spitalului nostru pentru rezolvarea acestui tip de probleme. Apoi, criteriile care îți conferă, ca pacient, o siguranță deplină. Iar aici mă refer la dotările din sala de operație, circuitele din sala de operație, modul în care se întrețin condițiile de asepsie si antisepsie, care sunt bine monitorizate, sunt parametrii care trebuie îndepliniți, se fac controale interne și externe.
Apoi, condiții de siguranță în ceea ce privește terapia intensivă, care este cel mai important sector într-un spital, este inima spitalului, locul în care lucrează oameni capabili să gestioneze orice fel de situație medicală, să cântărească niște riscuri înainte de operație și să dea niște recomandări, pentru a avea siguranța că indiferent de starea pacientului, acesta se va externa cu bine. Asta înseamnă pregătire foarte bună, un tip de anestezie adecvat, urmărirea pacienților post-operatoriu, o linie de gardă, pe care noi o avem și fără de care nu se putea intra în program”, a enumerat medicul constănțean punctele forte ale secției medicale pe care o coordonează.
În opinia sa, această recunoaștere a venit firesc, iar un argument forte a fost și caracterul interdisciplinar al OCH.
„Normal, ne-am bucurat în momentul în care am aflat că suntem primiți în program, fiind o recunoaștere a muncii depuse. Eu cred foarte mult în ideea de muncă în echipă, iar aici mă refer și la colaborarea interdisciplinară, cu anestezia, terapia intensivă, imagistica, recuperarea medicală, care este un sector separat în cadrul spitalului, chirurgia generală, urologia, oncologia, colaborăm cu toate aceste specialități pentru același țel, satisfacția pacientului”, consideră dr.Toma Cucu.
Odată cu intrarea în Programul Național de Ortopedie, Ovidius Clinical Hospital devine singurul spital privat din Dobrogea ce a aderat, în două subprograme, prin care pacienții asigurați pot beneficia de decontarea materialelor sanitare pentru endoproteze de genunchi sau șold, atât primare, cât și de revizie, dar și de implanturi de fixare a neoligamentelor și kituri pentru leziunile cronice degenerative de la nivelul genunchiului, umărului și gleznei, toate decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate.
„Sunt două tipuri de intervenții. Primele, cele care se referă la primul capitol al programului, cel referitor la endoprotezare, iar aici ne referim la protezele de genunchi, de șold și cele de umăr. Aici sunt două tipuri de intervenții, cele care se fac pentru fracturi, urgențe, cum ar fi fractura de col femural, care este foarte frecventă și necesită abordare cu artoplastie, cu endoproteză totală, și tot în cadrul endoprotezărilor ne referim la afecțiunile degenerative cronice, care apar la persoane mai în vârstă, dar întâlnim și pacienți mai tineri cu astfel de afecțiuni, cum ar fi coxartoza, gonartoza, deci leziuni de uzură mecanică, care apar la nivelul articulațiilor cele mai solicitante.
Acesta este și motivul pentru care statul român s-a ocupat de existența acestui program, din cauza frecvenței foarte mari a acestor pacienți, care trebuie ajutați. A doua componentă a programului, cea de instabilități, unde vorbim despre afecțiuni acute sau cronice, care sunt foarte frecvente, de obicei în cadrul populației mai tinere. Aici, pe scurt, avem genunchiul, care este de departe articulația cu cele mai mari probleme de instabilitate, din cauza particularităților anatomice, biomecanice. Avem aici instabilități ligamentare, ale ligamentelor încrucișate, anterior și posterior, ale ligamentelor colaterale. Iarăși, patologia meniscului, cu dispozitive de sutură de menisc și, spre bucuria noastră, programul cuprinde și materiale pe care le folosim pentru chirurgia cartilajiului, a defectelor de cartilaj, cu acele matrici de colagen, care fiind mult mai scumpe, ne permit să abordăm pacienții cu afecțiuni grave”, a explicat dr.Toma Cucu.
Includerea OCH între unitățile medicale care beneficiază de acest program național, a dus, firesc, la o creștere a numărului celor care apelează la serviciile medicale ale spitalului privat și care, altfel, nu ar fi avut această posibilitate.
„Din momentul în care am fost incluși în acest program, costurile s-au diminuat semnificativ pentru pacient, aș spune cam cu 40 la sută, iar acest lucru se cunoaște ca și adresabilitate. Noi am început programul în ianuarie și, statistic, se vede o diferență semnificativă comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut. Evident, ne așteptăm la un număr și mai mare de pacienți, pe măsură ce oamenii vor afla de beneficiile acestui program”, a menționat medicul specialist.
Dr.Toma Cucu se numără printre specialiștii ortopezi constănțeni cu cea mai mare experiență, activând mulți ani în cadrul fostului Spital de Ortopedie din Eforie Sud (desființat cu puțin înaintea împlinirii centenarului de activitate), după care s-a alăturat colectivului medical de la OCH.
„Categoric, pe oameni îi interesează și medicul la care apelează, oamenii vin și pentru siguranța actului medical, iar în medicină cu cât ai avut pacienți mai mulți, pacienți mulțumiți, categoric aceștia aduc la rândul lor rude, prieteni, cărora le recomandă medicul care i-a făcut bine, iar aceasta este cea mai bună formă de publicitate. Ca medic trebuie să fi onest, dedicat și atunci pacienții vin și pentru medic, dar vin și pentru spital, pentru că OCH este deja un brand arhicunoscut, iar acum sperăm să vină și cu inima ușurată pentru că prețurile sunt accesibile datorită acestui program. Ar trebui ca a te trata la un spital precum OCH să nu mai fie un moft sau un act terapeutic pe care și-l pot permite numai anumite persoane, ar trebui să fie la îndemâna și posibilitățile oricui, iar oricine să poată alege cui se adresează”, consideră dr. Toma Cucu.
Având această vastă experiență profesională, dr.Toma Cucu îi sfătuiește pe cei care au probleme ortopedice să apeleze în timp cât mai scurt la ajutorul medicului, deoarece cu cât este descoperită afecțiunea mai repede cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.
„În primul rând, totul începe cu o consultație. Totul este ca pacienții să înțeleagă că orice afecțiune, chiar și cele ortopedice, este mai ușor de tratat în momentul în care te prezinți la medic mai repede, când boala este într-o fază accesibilă. Sunt pacienți care vin cu modificări artrozice foarte avansate, care denotă o suferință de ani și ani de zile. Recomand tuturor să nu stea până în ultimul moment, când nu mai pot suporta durerea, și să vină din timp. Pacienții trebuie să vină la o consultație ortopedică, apoi, după examinarea clinică, după ce discutăm și facem anamneză cât mai atentă, care este foarte relevantă, o să indicăm investigații de specialitate, de obicei imagistice, după care stabilim un diagnostic. Pasul următor este de a stabili indicația de tratament, iar dacă pacientul se încadrează în ceea ce este inclus în aceste două programe, în patologia despre care am vorbit, atunci îi propunem intervenția și, dacă pacientul este asigurat la o casă de sănătate ce aparține de Ministerul Sănătății, atunci poate beneficia și poate fi inclus în program”, a mai spus interlocutorul CTnews.
Reamintim că în cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.
Be the first to comment