Sintagma care definește în general problemele oricărei economii din lume este “crearea locurilor de muncă”. Când o națiune se împiedică în probleme serioase, când un politician accede la un loc înalt sau când jurnaliștii caută cauzele declinului unei națiuni, se uită cu toții la “locurile de muncă”. Când oamenii au serviciu, au și bani. Iar când au bani, viața lor e confortabilă. Greșeala pe care o fac cei mai mulți la noi în România e că se uită spre STAT când vine vorba despre locurile de muncă.
Deși am ieșit din comunism de 19 ani, încă sunt mulți cei care așteaptă ca “statul să creeze locuri de muncă”. Dacă întrebi pe stradă, 3 din 5 oameni îți vor spune că “șomajul e vina statului”. Sau a politicienilor, deși nu e deloc așa. Într-o societatea liberă bazată pe competitivitate, se nasc acei visători curajoși care pun pe picioare idei și le transformă în timp în afaceri. Ei se luptă cu vremurile, se luptă cu mentalitățile, înving obstacole și scriu poveșți de succes care-i inspiră pe alții, la rândul lor. Ei sunt antreprenorii.
Jumătate de secol de comunism a necrozat simțul antreprenoriatului în România. În vremurile întunecate de până în ’89 era un păcat de moarte “să ieși din rând”, să ai idei, sau să îți dorești o afacere privată. Cuvântul de ordine era altul. Așa se face că acum încă ne revenim cu greu și așteptăm ca providența să înființeze fabrici și uzine pentru ca oamenii să aibă ce lucra.
Soluția ar fi să avem antreprenori: oameni care își înființează propriile afaceri și dau de muncă și altora. Care angajează muncitori. Uniunea Europeană ne vine în ajutor prin programe financiare care tocmai asta încurajează: pe îndrăzneții ce ar putea să fie proprii lor patroni, dar nu au bani pentru pornirea unei firmei. Iar noul val de patroni este educat de o asociație care chiar așa se numește, Noul Val, prin proiectul intitulat România StartUp Plus.
“Acest proiect a adus o forță în antreprenoriatul din Regiunea de Sud-Est. Sunt foarte multe proiecte scrise pe această regiune, noi astăzi am finalizat prima etapă cu succes de înființare a noilor societăți. Am avut 75 de societăți de înființat pe regiunea de sud- est, iar în Constanța sunt aproape 45. Astăzi au fost prezenți și din Tulcea și din Constanța majoritatea noilor antreprenori care au deschis societățile până astăzi. Astăzi am mai avea vreo 15 de înființat”, spune Cristian Piecu, managerul proiectului România StartUp Plus.
Trei sute de tineri s-au înscris la cursurile europene care îi învață pe oamenii simpli să devină antrerenori și să aibă curajul de a înființa o afacere proprie. Din aceștia, 75 au atras atenția trainerilor cu ideile lor, cu curajul și cu inovațiile pe care ar vrea să le aducă în societate, dacă ar fi sprijiniți într-un fel sau altul. Capitalismul are o vorbă: ” Triunghiul Succesului înseamnă bani-idei-relații”. Măcar cu bani ar vrea antreprenorii noștri să fie susținuți. Iar Uniunea Europeană oferă fiecărui îndrăzneț care ia în piept dificultățile economiei și societății românești, o zestre de pornire: 36 de mii de euro.
“Au fost proiecte foarte bune în urma evaluării atât pe servicii, câteva pe comerț, dar am observat că am avut cel puțin 10 proiecte din cele 75, pe producție, lucru foarte interesant deoarece, ca să faci producție suma de 36 mii euro pe care o avem noi pe subvenții nu e chiar suficientă. Unul dintre proiecte mi s-a părut foarte interesant – producție de OSB și de poliester cu contribuție proprie încă 30 de mii de euro” spune Cristian Piecu, managerul proiectului România StartUp Plus.
Cine visează la propria afacere trebuie să fie înzestrat cu îndârjirea de a lupta pentru propria viziune zi de zi, și cu forța de a înfrunta propriile spaime, toate astea dublate de un apetit la risc înfiorător. Nicăieri nu se aplică mai bine decât în economie, vechea zicală “cine nu riscă nu câștigă”. Altfel spus, nu există succes fără eșec și nici fără de muncă.
“Antreprenorii în ziua de astăzi, în mediul economic din România, au nevoie de multe sfaturi la început de drum, iar la acest deziderat contribuim și noi, Universitatea Ovidius din Constanța prin proiecte de genul acestuia, pe Axa 3-8 care sprijină exact mediul antreprenorial și pe angajații care ocupă poziții de management. Tocmai la această întrebare răspundem printr-un proiect întreg – nu putem să răspundem punctual, fiecare aplicant într-un astfel de proiect este într-un propriu mini-studiu de caz. Noi am scris acest proiect tocmai ca să venim în sprijinul tuturor într-o paletă foarte largă de domenii. Am fost foarte încântați să vedem până unde s-au dus cu ideile antreprenoriale oamenii dornici și foarte aplicați care într-adevăr, pentru început mai au nevoie – să spunem – de un rucsac în spate și aici contribuim și noi”, explică Cosmin Filip, responsabil de proiect “iManager și iAntreprenori”.
Programul Operațional cu Capital Uman (pe scurt POCU) alocă bani fiecărui antreprenor ca să își facă o firmă cu minim doi angajați. Dacă salariații provin din rândul persoanelor defavorizate ori ale persoanelor cu handicap atunci calificarea pentru finanțare devine și mai ușoară. Trei sferturi din bani îi primești la început de drum, iar restul vin după un an în care trebuie să demonstrezi că firma și ideea ta sunt economic viabile: funcționează și aduc încasări. Cu banii de început plătești salarii, cumperi echipamente, dezvolți afacerea. În trei ani trebuie să mergi strună.
“Paleta de activități propuse în proiect, este foarte largă: pe de o parte cursuri de formare profesională acreditate ANC (manageri proiect, competențe antreprenoriale, manageri resurse umane, management strategic, îmbunătățire de procese, s.a.m.d.) plus alte chestiuni extrem de importante cum ar fi planificarea strategică cu care noi venim ca instrument distinct pentru fiecare aplicant doritor. Practic, contribuim prin consultanță să așternem pe hârtie și să previzionăm aspecte pozitive, negative pentru această planificare. Practic, planul de afaceri să și-l ducă la bun sfârșit cu tot ce înseamnă urcușuri și coborâșuri”, spune Cosmin Filip, responsabil de proiect “iManager și iAntreprenori”.
Să ne înțelegem: a fi antreprenor onest, cu plata taxelor la zi, nu înseamnă să ai mai mult timp liber, nici să muncești mai puțin. Antreprenoriatul este visul împlinit când ai gândit și ai muncit din greu și toată munca ta valorează ceva pentru clienții firmei tale.
La tot efortul tău, programele europene așază în plus o cărămidă.
“Îi simt și îi văd pe toți că au încredere în ei că vor merge pe un drum bun și vor beneficia de consultanță și mentorat din partea noastră pe toată durata sustenabilității acestor proiecte și le urez succes să aibă încredere în ei și să ducă afacerea mai departe cu drag, nu doar 3 ani cât este sustenabilitatea, ci pe timp nelimitat” – Cristian Piecu, managerul proiectului România StartUp Plus.
“Atuurile unui antreprenor? Fiecare trebuie să și le însușească, aplicându-le în domeniul de activitate. Noi numim asta “avantaj competitiv” cu care trebuie să intre și pentru fiecare domeniu există câteva repere. Nu este suficientă doar dorință, trebuie și putință în corelație cu ceea ce este fiecare persoană (mai deschis sau mai puțin deschis pentru apetitul la risc), dar dublată și de aceste cunoștințe fundamentale, plecând de la studiile de bun caz și bună practică” Cosmin Filip, responsabil de proiect “iManager și iAntreprenori”.
Be the first to comment