Peștera Sfântului Andrei se transformă în fiecare an, pe 30 noiembrie, în loc de pelerinaj pentru ortodoxie. Supranumită Betleemul românesc, zona din apropierea localității constănțene Ion Corvin s-a bucurat de o vreme frumoasă la final de noiembrie.
Drumul către peșteră a fost neîncăpător. Zeci de autocare și microbuze din toate colțurile țării aproape au blocat traseul. Autoturismele care se mai putea strecura printre ele erau direcționate într-o parcare, la baza unui deal. Toata zona era păzită de jandarmi și polițiști.
În acest an incidentele au fost minore. Unei femei i s-a făcut rău după 3 ore de stat la coadă și a fost dusă la ambulanță înainte să intre în peșteră. Un autoturism a blocat parțial circulația după ce șoferul a făcut o manevră greșită și a ieșit de pe asfalt într-un șanț cu noroi. Conducătorul auto a fost ajutat de trecători să pună mașina pe carosabil.
Odată ajunși în curtea mănăstirii care îi poartă numele Sfântului apostol Andrei, credincioșii puteau să asculte slujba oficiată de IPS Teodosie și ierarhi din mai multe mitropolii din țară și din Bulgaria, Serbia și Ucraina sau puteau să urmeze calea peșterii. Coada, reglată de jandarmi, se mișca destul de repede. Cei care s-au așezat la rând la primele ore ale dimineții au fost nevoiți să petreacă aproximativ trei ore. După prânz, același traseu era făcut în mai puțin de o oră și jumătate.
Oamenii se închinau la raclele cu moaște expuse înainte de peșteră, apoi intrau în grotă și lăsau bilețele cu pomelnice în crăpăturile zidului. O altă coadă era la magazinul cu icoane sfinte și la zona unde erau aprinse lumânările pentru Vii și Morți.
Slujba de astăzi a avut și un specific aparte. Politicienii au lipsit cu desăvârșire. Dacă în urma cu un an sau doi premierul Victor Ponta, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu și alți oameni politici locali erau pe scena de lângă cea a Arhiepiscopului Tomisului, iată că în acest an oamenii nu i-au mai văzut.
Ceremonia a început la ora 9.00 cu un scurt pelerinaj către peșteră, apoi IPS Teodosie s-a întors pe scenă și a început Sfânta Liturghie. Totul a durat până după ora 12.30, moment în care enoriașii au fost chemați la o masă de pește.
Slujba de astăzi a fost și un bun prilej pentru lansarea unei cărți despre Sfântul Apostul Andrei scrisă de teologul Ionuț Druche.
Ca la orice mare sărbătoare, nu au lipsit comercianții de pe marginea drumului. În acest an, măicuțele cu icoane și cărți bisericești au fost înlocuite de tarabe cu toate suvenirurile posibile, grătare cu mici (chiar dacă suntem în postul Crăciunului), porumb fiert și colaci secuiești.
Urmăriți un reportaj video realizat la Peștera Sfântului Andrei.
Be the first to comment