Așezare cu un enorm potențial turistic, dar încă neexploatat, orașul Hârșova face primii pași către valorizarea moștenirii sale istorice, dar și a beneficiilor terapeutice oferite de apele mezotermale descoperite în apropierea orașului dunărean, cunoscute suB numele de Băile Termale Hârșova – Puturoasa.
“Un proiect important pentru mine este cel prin care dorim obținerea statutului de stațiune balneară sau de stațiune de interes local. Este pasul necesar pentru ca Hârșova să înceapă să valorifice bogăția pe care o are aici, deja multă lume știe, de valorificarea apelor mezotermale. Până nu obținem acest statut de stațiune balneară nu se va întâmpla nimic cu apele termale, vom rămâne la o valorificare a acestora la modul rustic, așa cum se întâmplă acum.
Cei care vin acum și spun că <or să dărâme munții>, nu fac decât să vândă iluzii și să mintă locuitorii orașului. Vreau să vă spun că mie mi-au luat doi ani și jumătate pentru a obține toate avizele și până când am reușit să scot din circuitul agricol și să introduc în intravilan 30.000 de metri pătrați”, a explicat, pentru Constanța NEWS, primarul Viorel Ionescu.
Simpla existență a unor resurse naturale care permit tratamente balneare nu este suficientă pentru ca o localitate să capete statutul de stațiune balneară. Este necesară existența unor dotări care să permită și alte funcții turistice, precum odihnă, recreere, practicarea unor sporturi, organizarea de alte forme de turism, precum cel arheologic, capitol la care Hârșova beneficiază de avantajul existenței castrului roman Carsium, întemeiat de împăratul roman Traian, la 103 e.n..
Pentru realizarea tuturor acestor cerințe de infrastructură, este necesară o gândire strategică de dezvoltare a localității, iar administrația publică locală, condusă de primarul Viorel Ionescu, a înțeles acest lucru. Astfel, încă de la preluarea primului mandat de primar, în 2016, acesta a înțeles necesitatea implementării unor proiecte majore de investiții, iar orașul a cunoscut schimbări importante la nivel de infrastructură, care au ca rezultat ridicarea confortului urban pentru locuitorii săi.
“Sunt proiecte finalizate deja, dar și proiecte de viitor, proiecte pe care Hârșova trebuie să le înceapă, să le continue și să le finalizeze, pentru a se putea dezvolta. Și o vom face, iar aceasta nu este doar o promisiune!”, a punctat primarul orașului dunărean.
Unul dintre proiectele prioritare pentru primarul Viorel Ionescu, pentru noul mandat, este cel de are în vedere racordarea orașului Hârșova la rețeaua de gaze. Este un proiect început în 2017, dar pentru care a fost necesară reactualizarea studiunului de fezabilitate.
“În perioada imediat următoare, mai exact 17 noiembrie, avem termen de reactualizat studiu de fezabilitate și depus proiectul cu privire la racordarea orașului la rețeaua de gaze. Am început proiectul în 2017, îl vom continua și îl vom finaliza”, a spus Viorel Ionescu.
“Pe data de 17 august s-a lansat ghidul final din cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare pentru acest proiect prin care dorim să realizăm alimentarea cu gaze a orașului Hârșova. Rețeaua de distribuție gaze din oraș va avea o lungime totală de 50 de kilometri, iar cea de aducțiune în jur de 40-45 de kilometri, în funcție de natura terenului”, a completat Carmen Mihaela Cheran, director executiv în cadrul Direcției de implementare fonduri europene, Primăria Hârșova. Perioada de implementare a proiectului este 2021-2023.
Un alt proiect important, cu impact direct asupra creșterii confortului urban al locuitorilor orașului Hârșova este cel intitulat “O viață sănătoasă într-un oraș sănătos”, pentru care primăria a depus deja dosarul de accesare a fondurilor la Agenția de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Regional.
“Este un proiect în cadrul căruia se vor executa două blocuri de locuințe sociale, un total de 64 de apartamente. În zona blocurilor se vor amenaja parcări, spații verzi, locuri de joacă”, ne explică Carmen Mihaela Cheran.
Un alt proiect depus la sfârșitul lunii august are în vedere creșterea eficienței energetice a Liceului Teoretic “Ioan Cotovu”, în care se vor face lucrări similare cu cele executate la spitalul orășenesc. “Vorbim despre reabilitare termică, schimbarea tâmplăriei la interior și la exterior, lucrări de consolidare, reparații la instalația termică, la instalațiile sanitare și la instalația electrică”, a punctat Carmen Mihaela Cheran.
În fine, tot prin POIM administrația publică locală va accesa un proiect prin care se urmărește dotarea cu aparatură modernă a secției ATI din cadrul spitalului orășenesc Hârșova. Este vorba despre aparatură specifică, inclusiv aparate necesare în această perioadă, de pandemie.
Be the first to comment