RAJA Constanța anunță că a finalizat implementarea platformei de management digitalizat, un instrument complex care va îmbunătăți calitatea serviciilor oferite cetățenilor și întreprinderilor, susțin reprezentanții companiei. Totodată, alinierea la standardul impus de Uniunea Europeană contribuie la eforturile naționale de eficientizare climatică pe termen lung.
Demersurile pentru implementarea proiectului de digitalizare au început în urmă cu un an, în luna noiembrie 2022. Anul acesta, în luna aprilie, RAJA SA a semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) contractul de finanțare pentru proiectul intitulat: „Implementare platformă de management digitalizat al infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a RAJA SA Constanța”. În valoare de peste 2,3 milioane de euro (11.669.616,00 lei fără TVA), investiția se înscrie în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3 – „Dezvoltarea Infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”, sprijinit financiar de Comisia Europeană. Obiectivul urmărit prin implementarea proiectului este eficientizarea activității operaționale a companiei și sustenabilitatea investițiilor realizate sau care vor fi realizate de RAJA SA în sectorul de apă și apă uzată.
„Componenta de digitalizare este deosebit de importantă pentru orice operator economic. Ea îmbunătățește substanțial fluxurile, timpii de răspuns, timpii în care colectăm problemele pe care le întâmpinăm, în prestația pe care o avem către beneficiari. Pe scurt, odată ce a devenit disponibilă această posibilitate, la finalul lunii noiembrie, am început să lucrăm pentru întocmirea aplicației de finanțare și pentru a câștiga timp, având în vedere că regula esențială era că aceste lucrări trebuie să se termine până la 31 decembrie 2023.
Am lucrat în paralel la întocmirea documentației de atribuire pentru semnarea contractului cu compania care trebuia să îl și implementeze. În luna aprilie 2023, am semnat contractul de finanțare cu valoarea 11.669.616 lei, fără TVA. Termenul limită pentru implementare, după cum am spus, 31 decembrie 2023. Contractul de servicii a fost semnat la o lună după semnarea contractului de finanțare, având ca termen de finalizare 13 octombrie 2023, termen care a fost respectat. La acest moment, proiectul a livrat cele patru componente, ele sunt funcționale, sunt recepționate, beneficiem deja de serviciile respective”, a declarat Directorul de Dezvoltare și Finanțări Externe al RAJA.SA, Stelian Budeș, într-o conferință de presă organizată, astăzi, la Constanța.
Proiectul care tocmai a fost finalizat la RAJA reprezintă primul pas important din transformarea digitală a societății, are impact asupra tuturor părților interesate din organizația proiectului, de la angajați, și investitori, până la furnizori și clienți, mai explică reprezentanții companiei, asigurând, totodată, gestiunea în timp real a echipamentelor și a resurselor materiale, colectarea, raportarea și analiza informațiilor generate de activitatea operațională, în scopul optimizării managementului companiei, integrarea fluxurilor de lucru, îmbunătățirea transferului de date între diferite compartimente, după cum a detaliat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, șeful Biroului Mentenanță Infrastructură Informatică din cadrul RAJA.SA, Bogdan Atanasiu:
„Prima etapă de digitalizare a companiei RAJA a fost finalizată cu succes prin implementarea a patru module. Modulul managementul datelor în timp real reprezintă o suită de aplicații software, care preiau și afișează în timp real date de la echipamentele existente în cadrul societății. Departamentele SCADA și departamentele GIS, necesare pentru monitorizarea avariilor, contorilor nefuncționali sau funcționarea incorectă din rețelele de distribuția apei în vederea generării de acțiuni pentru înlăturarea acestor cauze. Obiectivele urmărite au fost: asigurarea unui management eficient al activelor, integrarea datelor de la echipamentele industriale SCADA, integrarea și comunicarea cu platforma GIS. Modulul Managementul proiectului: în cadrul Direcției de Dezvoltare și Finanțări Externe a fost implementată cu succes aplicația software Oracle Primavera. Este un instrument de planificare și monitorizare a proiectelor de investiții și dezvoltare, precum și a activităților de mentenanță derulate, în permanență, de RAJA SA”.
Modulul Hardware a presupus achiziționarea a două noi servere de ultimă generație, ceea ce duce al extinderea clusterului de stocare a datelor în interiorul companiei. Cel din urmă modul care pune umărul la modernizarea SC RAJA SA din punct de vedere digital, este cel vocal interactiv. Acesta, explică Bogdan Atanasiu, asigură preluarea apelurilor telefonice din partea clienților, inclusiv comunicarea indexului prin apel telefonic și informarea apelanților cu privire la avariile existente.
Practic, implementarea sistemului de management digitalizat face să crească eficiența în exploatare a resurselor companiei și, foarte important, scurtează termenele de intervenție și reduce timpul de introducere a datelor în sistem. Noul proiect permite automatizarea unui număr mare de operațiuni, din diferite departamente, ceea ce duce la eficientizarea fluxurilor de lucru.
Modernizarea componentei digitale este doar una din prioritățile de investiții pe care SC RAJA SA s-a concentrat în 2022 și 2023. Compania și-a concentrat o parte din investiții pentru modernizarea și eficientizarea sistemului propriu de alimentare cu energie electrică.
„Avem un proiect pe care îl vom finaliza până la sfârșitul acestui an. Am construit opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 3,6 MW putere instalată. Toate sunt funcționale, astăzi, când discutăm, ele produc energie. Vom finaliza recepțiile în maximum două săptămâni de acum încolo. Este, tot așa, un proiect pe care l-am făcut într-un timp scurt”, a afirmat Stelian Budeș.
Potrivit acestuia, parcurile au fost instalate la: sursa Cișmea A, sursa Cișmea B, sursa Cișmea C, sursa Cișmea 2, stația de epurare Medgidia, stația de epurare Mangalia, stația de epurare Buftea, și stația de epurare Fetești.
Directorul de Dezvoltare și Finanțări Externe al RAJA a explicat, pentru CTnews, și mecanismul prin care a fost posibilă implementarea acestui proiect de alimentare cu energie solară:
„Finanțarea a fost acordată cu condiția ca toată producția de energie pe care reușești să o aduci în interiorul incintelor în care am instalat aceste panouri fotovoltaice, să o folosești integral. Și atunci, practic, pe acest mecanism, am ales opt locații, în general, stații de pompare, iar capacitatea instalată este sub capacitatea de consum, iar atunci tot ce producem se consumă intern, fără să mai intrăm în sistemul energetic național. Acolo ar fi fost destul de complicat, pentru că avem o problemă cu rețeaua de transport, care nu prea mai suportă alte injecții în sistemul energetic național. Acest fapt ne-a permis să ne mișcăm și foarte rapid, pentru că nu este nevoie de autorizații de construire, nu este nevoie de acorduri de mediu, etc”.
Totuși, această investiție acoperă doar aproximativ 3% din necesarul total de consum al SC RAJA SA, la nivel de operator, a mai menționat Stelian Budeș.
„Deci nevoia este mult mai mare, sens în care preocuparea noastră este, în continuare, să extindem aceste facilități de producție (n.red – a energiei electrice). Avem în vedere, odată ce vom începe studiul de fezabilitate pentru programul de dezvoltare durabilă, să extindem aceste capacități. Pot să vă spun că noi am făcut un studiu de fezabilitate, care trebuie actualizat și vă mai pot spune că sunt vizate 26 de locații”, a mai completat Directorul de Dezvoltare și Finanțări Externe al RAJA.
Budeș a mai precizat că patru din cele 26 de locații vizate pentru a beneficia de alimentare cu energie din sursă regenerabilă sunt în județul Constanța. Totalul investiției pentru cele opt locații care beneficiază deja de alimentare cu energie de la panouri solare a fost de circa cinci milioane de euro, limita maximă prevăzută în Programul Operațional Infrastructură Mare. Din această sumă, 94% au fost bani din partea Guvernului, restul de 6% fiind acoperit cu fonduri proprii RAJA SA.
Investiția într-o sursă proprie de producere a energie electrice este de asemenea esențială pentru compania de apă, având în vedere că, în urma intemperiilor care au lovit județul Constanța în luna noiembrie, mai multe localități au rămas aproape zile întregi fără apă potabilă din cauză că stațiile de pompare nu puteau fi alimentate cu energie, după ce furtunile au avariat rețelele de distribuție a curentului electric.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment