FOTO VIDEO Proiectele de dezvoltare urbană continuă la Cernavodă cu modernizarea cartierului Scriitorilor

Cartierul Scriitorilor din Cernavodă se află în plin proces de modernizare. FOTO Adrian Boioglu

Cartierul Scriitorilor din Cernavodă se află în plin proces de modernizare, un proiect amplu și complex care include asfaltarea străzilor, amenajarea trotuarelor, instalarea unui sistem de colectare a apelor pluviale și îmbunătățirea infrastructurii generale. Inițiativa este parte a strategiei administrației publice locale de a transforma fiecare cartier al orașului într-un spațiu modern și funcțional, care să ofere locuitorilor condiții de trai îmbunătățite și facilități noi.

Viceprimarul orașului, Șerif Cîrjali, a declarat pentru CTnews că lucrările din cartierul Scriitorilor au început de ceva timp cu asfaltarea majorității străzilor, însă două dintre artere au rămas neasfaltate din cauza problemelor de drenaj și a lipsei unui sistem eficient de colectare a apelor pluviale.

„Noi, acum câțiva ani, am asfaltat aproape tot cartierul. Mai sunt două străzi care au rămas neasfaltate, sunt la nivel de strat de piatră și nu le-am putut asfalta încă”, a precizat viceprimarul.

Una dintre străzile vizate este Nicolae Iorga, unde cetățenii au raportat autorităților probleme legate de inundațiile din curți în timpul ploilor torențiale.

Pentru a soluționa aceste neajunsuri, Primăria a inițiat un proiect de instalare a unui sistem de colectare a apelor pluviale pe strada Nicolae Iorga, care se va conecta cu sistemul existent de pe Prelungirea Seimeni.

„Domnul primar a zis să ne oprim, să facem un proiect, pentru că bucata asta încă n-am asfaltat-o, tot din același considerent, și acum executăm sistemul de colectare a apei pluviale de pe str. Nicolae Iorga”, a explicat Șerif Cîrjali.

După finalizarea acestui sistem, urmează asfaltarea integrală a cartierului, inclusiv străzile rămase neasfaltate, precum și amenajarea trotuarelor și montarea bordurilor.

Adjunctul primarului Liviu Negoiță a mai dezvăluit pentru CTnews că proiectul de modernizare a cartierului Scriitorilor face parte dintr-un pachet mai amplu de lucrări, care include și amenajarea rețelei de canalizare pe strada Nicolae Bălcescu și o lucrare de îndiguire. Valoarea totală a acestor lucrări este de 2.220.000 de lei, cu finanțare exclusivă de la bugetul local.

Pe lângă infrastructura de bază, administrația publică locală a avut grijă să asigure și facilități recreative pentru locuitorii cartierului. Un loc de joacă modern a fost deja amenajat în zonă, oferind copiilor un spațiu sigur și atractiv pentru joacă.

„Domnul primar și-a dorit ca în fiecare cartier să amenajăm câte un loc de joacă, oamenii să poată ieși afară cu copiii. Cred că acesta este cel mai frumos din oraș”, a spus Cîrjali.

Modernizarea unui cartier presupune un proces complex și de durată, care include mai multe etape, de la conceperea ideii până la implementarea efectivă a proiectului. Viceprimarul Cîrjali a explicat că totul începe cu un studiu de fezabilitate, urmat de realizarea unui proiect tehnic, după care se organizează licitația pentru lucrarea propriu-zisă.

„În jur de 11 luni cred că durează tot procesul acesta”, mai precizează Șerif Cîrjali.

De-a lungul anilor, echipa de administrație publică din Cernavodă a demonstrat că este devotată conceperii și implementării unor proiecte pe termen lung, menite să ridice nivelul calității vieții locuitorilor. Această strategie include nu doar infrastructura rutieră, ci și investiții semnificative în educație, cultură și sport. Primăria a reușit să acceseze fonduri europene pentru modernizarea Casei de Cultură, a sălii de sport din zona Liceului Tehnologic „Axiopolis” și a Școlii Generale nr. 4. Iluminatul public stradal a fost modernizat și el din fonduri europene și, de asemenea, au fost alocate fonduri pentru reabilitarea creșelor, grădinițelor și școlilor din oraș, după cum precizează tot viceprimarul.

Echipa de la Primăria Cernavodă își dorește să finalizeze toate proiectele începute și să continue dezvoltarea orașului în toate domeniile.

„Noi chiar am accesat foarte mulți bani, noi chiar am vrut să facem pe bani europeni. Cât s-a putut accesa, noi am accesat”, a explicat Cîrjali, subliniind importanța fondurilor europene și guvernamentale pentru realizarea unor proiecte esențiale.

Un exemplu în acest sens este proiectul de anvelopare a 22 de blocuri din oraș, pentru care au fost accesate fonduri în valoare de 1.140.000 de lei, din care 60% provin de la Guvern, iar 40% din bugetul local.

 „Un alt primar poate ar fi considerat că nu este necesară anveloparea blocurilor și nu ar fi alocat cei 40% prevăzuți în acord, iar astfel se pierdeau fondurile”, a afirmat viceprimarul, refrindu-se la  importanța luării unor decizii strategice pentru viitorul comunității.

Cu un angajament ferm față de bunăstarea orașului, demonstrat și cu fapte, administrația publică locală din Cernavodă prevede noi investiții, fie de la bugetul local, fie prin accesarea de fonduri guvernamentale pentru a crea un oraș modern, funcțional și din ce în ce mai prietenos cu toți locuitorii săi.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*