Comuna Seimeni a parcurs un drum lung și plin de hopuri într-o luptă surdă cu instituțiile statului care ar fi trebuit mai degrabă să o ajute în loc să o țină în loc, când vine vorba despre investiții și bani europeni. Primăria a înfruntat ani de zile hățișul birocratic din instituția care ar trebuit să facă lucrurile limpezi și ușoare pentru satele și comunele românești: Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, pe scurt AFIR. Mitică Șerban, edilul comunei Seimeni, s-a luptat timp de 4 ani cu funcționarii de la AFIR pentru câțiva bani cu care să asfalteze 7 kilometri de drumuri comunale.
“Acum, străzile comunei Seimeni o să vadă pentru prima dată culoarea asfaltului. Știți că ne confruntăm cu o mare problemă: avem un proiect din 2017, de fapt proiectul este început în 2015, a fost la stadiul de fezabilitate în 2017, am reușit să obținem finanțare de la AFIR – e un proiect pe bani europeni pe o lungime de 6,7 kilometri.
Reabilitare drumuri comunale înseamnă asfaltare, rigole de scurgere, preluare de apă, etc. Fiind o comună așezată pe o zonă de relief cu foarte multe dealuri și pantă de scurgere foarte mare, nu putem să facem altfel de drumuri, decât cum scrie la carte”, spune Mitică Șerban, primarul comunei Seimeni.
“Din păcate, Primăria Seimeni a avut rol de cobai în achizițiile cu Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) pentru că a semnat contractul de finanțare la sfârșitul anului 2017, în 2018 au vrut să pornească procedura de achiziție cu proiectare și execuție pentru urgentarea și absorbirea fondurilor europene și a avea cât mai repede un rezultat cât mai concret al acestei achiziții, însă marea agenție de finanțare a investițiilor rurale a ajuns la concluzia că ei nu dețin o procedura proprie pentru proiectare și executie, și nu a fost de acord să desfășoare o astfel de procedură. A adăugat în felul acesta, nejustificat, ceva la Legea 98 a achizițiilor publice, contrazicând prevederile Directivei Europene 24/2014” explică Mircea Bordușanu, expert achiziții publice.
Calvarul primarului nu părea să se termine vreodată: în lupta sa cu birocrația, au fost momente de exasperare care l-au trecut prin toate furcile birocrației. Seimeni a așteptat termene aberant de lungi și proceduri întoarse și anulate din cauza unei virgule, cum se spune în popor.
“Am avut un ghinion fantastic pentru că proiectul trebuia să fie terminat în 2019. Am făcut prima dată procedura “proiectare plus execuție”; am mers cu el și l-am depus la AFIR, a zis domnule nu e corect pentru că AFIR aprobă doar procedurile simplificate: proiectare separat, execuție separat.
După ce am terminat procedura de proiectare am primit adresa de la AFIR că se poate face procedura “proiectare + execuție”. Ghinionul nostru. Acum am terminat și procedura de achiziție pentru execuție și sper că o să semnăm contractul” spune primarul Mitică Șerban.
“După îndelungi discuții și dispute cu sucursala regională AFIR de la Constanța, Primăria Seimeni a cedat pentru a nu întârzia nejustificat absorbția acestor bani, și a făcut o procedură separată pentru proiectare și după aceea a lansat procedura de execuție a lucrărilor.
Din cauza acestor întârzieri iarăși a avut un ghinion fantastic în procedura pentru execuție lansată în 2018 când au intervenit modificările cu OUG 114/2018, cu salariul minim din construcții. Nu am mai venit niciun ofertant să mai depună oferte, pentru că trebuiau reactualizate toate datele investiției” spune și expertul în achiziții publice Mircea Bordușanu.
Străzile din Seimeni nu au avut asfalt deloc, niciodată: sunt cel mult pietruite cu piatră spartă. Doar intrarea în comună arată bine pentru că a fost drum județean într-o vreme. Din această cauză Primăria comunei Seimeni s-a hotărât să reabiliteze 6,7 kilometri de drumuri comunale – 12 străzi în total.
Sunt 2 străzi din Seimeni, 6 din satul Dunărea și 4 la Seimenii Mici. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este o instituție publică în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. AFIR diriguiește banii de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea satelor și a comunelor, altfel spus a localităților din mediul rural. Iar primăria din Seimeni a constatat pe pielea ei cât de dificil e să lucrezi cu Agenția.
“Am cerut proiectanților să facă reactualizarea, s-a făcut reactualizarea și astfel abia în 2019 s-a putut relansa procedura de execuție, ajungând acum în 2020 la început de an să avem o procedură în sfârșit finalizată, cu un câștigător declarat pe care îl așteptăm să vină să semneze contractul, în ciuda faptului că astăzi a fost publicată invitația prin intermediul SEAP-ului care funcționează ca o platformă digitalizată fiind administrată de către agenția digitală a României.
Dânșii la telefon au spus că nu au remarcat comunicarea de invitare pentru semnarea contractului făcută pentru ora 10 și că cer un răgaz să vină abia la ora 1 astăzi, dar asta în urma intervenției telefonice a domnului primar. Deci iarăși, vă spun, am avut un pic de ghinion fiind cobai în toate, cu această procedură, dar să sperăm că cel puțin execuția va decurge într-un mod normal, fără niciun fel de probleme, de-acum încolo” explică Bordușanu.
Primarul Mitică Șerban spune că civilizația rurală se sprijină pe câțiva piloni trainici: infrastructură, învățământ și sănătate. Dacă proiectul demarează, atunci o să răsufle ușurat. Se va putea concentra pe următorul: reabilitarea ultimilor 10 kilometri de drumuri în cele 3 localități. Abia atunci, comuna va avea toate străzile ca noi.
“Procedura pentru construcție este de 12 luni. Eu sper că până la sfârșitul anului, 70% din proiect să fie executat, să ne rămână o foarte mică parte să o facem în 2021. Dar eu zic că 70 % din străzile comunei Seimeni care sunt prevăzute în proiect, o să fie asfaltate până la sfârșitul anului” – Mitică Șerban, primarul comunei Seimeni.
Be the first to comment