Au început asfaltările în comună Poartă Albă, iar utilajele s-au desfășurat pe cinci străzi mari din localitate. Se lucrează intens pe strada Gării, strada Primăriei, DC89, strada Fermelor, Eternității, strada Traian și pe strada Vișinilor. Este un contract major de finanțare pe bani europeni și guvernamentali pe care primarul Vasile Delicoti l-a obținut cu mari eforturi în trecut și de care nu s-a putut atinge până acum, ca să plătească lucrările de care oamenii au nevoie. Birocrația și procedurile greoaie în tot ce înseamnă hârtii, documente și contracte de investiții sunt ca o frână de care se plâng mulți primari din țară, însă la Poartă Albă administrația suferă cel mai tare de pe urma acestor încetineli guvernamentale.
“Procedurile au devenit greoaie după ce s-a modificat legea achizițiilor publice și Ordonanța 34 a fost transformată în Legea 98 acum doi ani, și apoi a fost modificată din 3 în 3 luni. Am ajuns să avem o procedură finalizată după un an de zile! O simplă licitație! Plus toate piedicile pe care le avem, că la banii europeni trebuie să mergem de fiecare dată, la fiecare pas, ca să luăm aviz de la Agenția de Finanțare a Infrastructurii Rurale (AFIR) pe orice facem. Deși legea spune că termenul de avizare este de zece zile, avizele astea nu au venit niciodată mai devreme de 2 luni de zile. Merg foarte greu pentru că sunt aglomerați, nu au angajați repartizați corect pe departamente și cu mari insistențe, cu bunăvoința inspectorilor de acolo am reușit să obținem câteodată o avizare într-un termen mai rezonabil. În rest, dacă nu și-ar fi dat și ei un pic silința, avizările ar fi depășit și 3-4 luni de zile. La un proiect trebuie să ajungi cam de 6 ori la ei, ori 2 luni minimum, vă dați seama că un an de zile stai numai în corespondență cu AFIR”, explică primarul din Poartă Albă, Vasile Delicoti.
Contractul de asfaltare a străzilor din localitate este de aproape 1.000.000 de euro, lucrările sunt prevăzute să dureze 6 luni iar ordinul de începere a fost dat de Primărie la 1 martie anul acesta. Străzile la care se lucrează acum nu au mai fost asfaltate niciodată, astfel încât se lucrează de la zero, începând cu terasamentele, apoi rigolele laterale proiectate să preia apa pluvială, se proiectează și treceri sigure pentru pietoni și abia la final se toarnă asfaltul. Nici trotuarele nu sunt lăsate deoparte: se pun borduri peste tot și se reface tot ce înseamnă arteră de circulație.
“Sunt 3 străzi paralele cu drumul național foarte lungi în comuna Poartă Albă, care se asfaltează. Una dintre străzi care era foarte importantă (strada care duce la cimitir) s-a și asfaltat, până în poarta cimitirului. Sunt mai multe drumuri la care lucrăm, toate însumează 5 kilometri pentru că a trebuit să întrunim un punctaj (banii europeni se iau pe competiție) și atunci trebuie să studiezi foarte bine ghidul și să faci de așa natură încât să atingi un punctaj cât mai mare pentru a avea posibilitatea să obții finanțarea. A trebuit să facem un drum care deservește două ferme făcute pe bani europeni (pentru că se punctau foarte bine), drumul care duce la Gară pentru că și acesta ne aducea un punctaj bun și mai avem un drum comunal care duce la Mănăstirea Galeșu și a fost introdus și el în proiect pentru că și acesta ne-a adus punctaj, astfel încât ne-am clasat în primele 40 de proiecte pe țară”, explică Vasile Delicoti.
Primarul Delicoti s-a înarmat cu foarte multă răbdare și a învățat pe pielea lui că nu e de ajuns să vrei și să dorești ca să ridici comuna la un alt nivel: dacă depinzi de agențiile guvernamentale care se mișcă în pas de melc, îmbătrânești cu banii în conturi. Banii pentru asfaltarea de acum i-a obținut de foarte mult timp, din 2016. Atunci echipa de la primărie a conceput proiectul, a întocmit dosarul și l-a înaintat spre aprobare. Au obținut unul din cele mai bune punctaje din țară care i-a calificat în primele 40 de proiecte naționale și finanțarea a venit fără emoții.
“Acest proiect ar fi trebuit să fie deja finalizat cel târziu în 2018 dar avem o întârziere de un an de zile datorită procedurilor. Este destul de târziu pentru că suntem deja în al treilea an de mandat, cu bani obținuți în timpul mandatului trecut și abia în al treilea an ne apucăm să facem efectiv lucrarea. De aceea spun că trebuie făcut ceva cu procedurile de atragere și absorbție a banilor europeni. Dacă nu se va face, degeaba ne lăudăm că europarlamentarii noștri care au influență la Bruxelles aduc bani pentru România, pentru că vor rămâne doar pe hârtie. Efectiv în teren, nu să-i vedem!” spune cu amărăciune primarul Vasile Delicoti.
Pe stradă Gării e prevăzut un carosabil cu două pante, trotuare bordurate și rigole triunghiulare de pământ pe ambele părți. În plus, se fac casete de lărgire din nisip pe material geotextil, fundație din piatră spartă și macadam. Pe strada Primăriei se face ranforsare suplimentară, iar scurgerea pluvială va fi dirijată prin borduri, astfel încât șuvoaiele să fie rupte și deviate pe străzile secundare perpendiculare, la intersecții. Pe DC 89 care asigură accesul spre Mănăstirea Galeșul, rigolele de scurgere sunt betonate, iar pe strada Fermelor sunt și 4 podețe în construcție. Sunt multe străzi în lucru și fiecare are particularitățile ei constructive. În două luni ar trebui ca totul să se termine și primăria să treacă la faza a doua: asfaltarile din Poartă Albă Nord și cartierul Via.
“Lucrurile au ajuns în cele din urmă la un final, oamenii vor beneficia de acest proiect și sperăm că cel mult într-un an și jumătate toată localitatea să fie asfaltată 100% pentru că noi am obținut banii pentru asfaltat toată localitatea, inclusiv Galeșu și carterul Via, dar mai depindem de anumite lucrări care sunt tot pe bani europeni: mai avem câteva capete de stradă rămase fără canalizare datorită sumelor limitate de la primul proiect de canalizare. În scurt timp se termină și alea și asfaltăm tot” , a explicat Vasile Delicoti.
Be the first to comment