Oina a fost aleasă sportul național al României, dar puțini români știu ce-i asta. Primăria din Ovidiu și Consiliul Local al orașului încurajează sportul bărbătesc tradițional și au găzduit în weekend Campionul Național de Oină la seniori. Cele mai bune echipe din România s-au înfruntat pe terenul stadionului orășenesc din Ovidiu: Frontiera Tomis Constanța, Straja București și Biruința Gherăești Neamț. Câștigătorii turneului au fost polițiștii constănțeni de la frontieră.
“În afară de Biruința Gherăești – echipa de tineret, care de la an crește la meciuri – în afară de primul meci pe care l-am pierdut contra lor, în rest toate meciurile au fost câștigate de noi! Noi încercăm să promovăm oina tot timpul, în licee și în școli generale și sperăm ca viitorii tineri să-l promoveze la rândul lor alături de noi. Se pare că oina începe să revină acolo unde i-a fost locul”, spune Mihai Georgescu, căpitanul echipei Tomis Frontiera Constanța.
Câți au mers să vadă un joc de oină? Puțini, foarte puțini. Primăria din Ovidiu încurajează oina în rândul elevilor și promovează competițiile sportive de orice fel. Oina ne definește ca popor de câteva sute de ani, iar tradiția merită dusă mai departe.
“E vorba de sportul național și trebuie să-i fim alături și să sprijinim acțiuni de genul acesta, iar Primăria Ovidiu se alătură Federației Române de Oină și inițiativei prefectului și sperăm ca pe viitor să formăm o echipă la Ovidiu.
Orașul Ovidiu se implică în multe activități sportive și culturale și am spus-o de multe ori: nu este suficient doar să te gândești la proiecte europene și la investiții în infrastructură – trebuie să creem un echilibru în viața locuitorilor care au nevoie și de sport, și de cultură și de sănătate”, spune George Scupra, primarul din Ovidiu.
Oina nu e doar o bâtă și o minge. Poți să-i zici un fel de baseball, însă e mult mai complicat, după cum spun profesioniștii. În jocul de oină, de regulă toți cei care sunt pe teren sunt implicați în toate fazele de joc și acest lucru place foarte mult copiilor, de exemplu.
“E un fel de baseball dacă ne referim la faptul că are minge și baston. La baseball regulile de joc sunt total diferite și, cu riscul de a fi acuzat de subiectivism, vă spun că oina este mai frumoasă și mai spectaculoasă decât baseball-ul.
Și pentru că tot suntem aici la Constanța unde avem și militari americani vă spun că am avut ocazia de a-i avea și pe ei martori și chiar participanți la meciuri demonstrative de oină, și au spus și ei că oina e spectaculoasă și frumoasă. Însă copiii noștri care practică și oină și baseball au spus că oina e mai frumoasă pentru că are mai mult dinamism”, explică Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină.
Orașul Ovidiu devine locul ideal pentru sporturile preferate ale românilor. Primăria s-a implicat în susținerea activităților sportive și după sosirea lui Hagi cu echipa lui de campioni la Ovidiu. Atunci a fost un gest uluitor când orașul Ovidiu l-a primit cu brațele deschise pe marele campion, ca să-și facă școală de fotbaliști, teren și o întreagă infrastructură. Acum orașul Ovidiu crește în inima pasionaților de oină.
“Copiii noștri au văzut ce înseamnă un meci, o competiție a sportului nostru național și au putut să țină în mână un baston și să lovească o minge de oină. Turneul de oină a fost un eveniment foarte frumos, care a ajuns în orașul nostru prin inițiativa primarului și a prefectului, cărora le mulțumim”, spune Alina Moraru, președintele Clubului Sportiv Ovidiu.
Turneul de Oină de la Ovidiu marchează începutul unui amplu proiect de promovare a oinei în județul Constanța, proiect inițiat de Prefectură și susținut de Primăria Ovidiu.
Be the first to comment