FOTO VIDEO Primăria Mihail Kogălniceanu a modernizat Liceul Teoretic din localitate. Proiectul, finanțat din PNRR, a avut o valoare de 1,5 milioane de lei

Liceul Teoretic Mihail Kog[lniceanu. FOTO Adrian Boioglu

Primăria Mihail Kogălniceanu a modernizat Liceul Teoretic din comună și a inaugurat corpul de clădire C1, iar lucrările au vizat, printre altele, schimbarea instalațiilor electrice, consolidări ale imobilului, montarea de instalații fotovoltaice. De asemenea, unitatea de învățământ a fost dotată cu mobilier nou și aparatură electronică. Valoarea proiectului a fost de 1,5 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Ancuța Belu, primarul din Mihail Kogălniceanu, a povestit că acest proiect a fost depus inițial pe o altă axă de finanțare.

„L-am depus prima dată pe o altă axă, pe POR. În momentul în care s-au făcut reactualizările de preț, am constatat că suma care o primeam era mai mică decât partea pe care trebuia să o pună bugetul local. În acel moment a apărut PNRR-ul,  program pe care toți primarii îl pot accesa. De ce vă spun lucrul acesta? Nu ai nevoie de relații sau cunoștințe sau intervenții, pentru că este primul venit, primul servit, bineînțeles, în momentul în care și proiectele sunt viabile”, a spus Ancuța Belu.

Ea a explicat care au fost principalele lucrări realizate.

„S-au schimbat instalațiile electrice, geamurile, acoperișul, s-au făcut subzidiri, s-au făcut consolidări ale clădirii. Efectiv s-a schimbat tot. Și în completare am venit cu un alt proiect, tot pe PNRR, de dotări mobiliere și aparatură electronică. Valoarea totală a investiției primită de la PNRR pe cele două corpuri de clădiri a fost de 1.500.000 de lei”, a declarat Ancuța Belu.

Pe timpul desfășurării lucrărilor elevii au mers la cursuri în alte spații de învățământ din localitate.

„Norocul nostru a fost că am construit și două grădinițe cu program prelungit. Nu a fost nevoie să luăm containere sau să închiriem de la cineva un spațiu. Copiii noștri învață, efectiv, în alte spații de învățământ din localitate. Este adevărat că a fost necesar să învețe în două schimburi. Acum aveam o mică problemă cu copiii de clasa 8 și a 12-a pentru că era necesar ca ei să învețe de dimineață. Din acest moment este totul ok”, a mai spus primarul din Mihail Kogălniceanu.

Clădirea veche a pus probleme echipei de constructori, dar în final toate dificultățile au fost depășite. Administratorul firmei de construcții, Emilian Zăbavă, vorbește despre aceste provocări.

„Au fost provocări de natură tehnică, fiind o clădire foarte veche, iar când am început să săpăm pentru consolidare, ne-am lovit de multe probleme de care nu se știa. Și asta ne-a adus o serie de provocări pe care le-am depășit cu bine și, după cum se vede, cred că este o reușită.

S-a consolidat clădirea începând de la fundație, inclusiv pereții, a rămas doar scheletul. S-a totuși jos, a rămas la cărămidă, s-a consolidat de la fundație cu placă susturnată, hidroizolație, avem 15 centimetri de termosistem pe exterior, 30 sus la placă, fotovoltaice, avem 42 de kW de instalații fotovoltaice, instalație centralizată de răcire, toate sunt eficiente energetic pentru un consum mic de energie, că ăsta este și scopul proiectului, ca să aibă un randament bun, să aibă un consum mic de energie, automat și costuri de întreținere mai mici” – Emilian Zăbavă.

Directoarea Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu, Floriana Petre, a mulțumit elevilor, profesorilor și părinților pentru răbdarea de care au dat dovadă pe timpul lucrărilor.

”Este un corp de clădire nou, dotat, ultramodern. Promitem să păstrăm tot ceea ce avem în custodie și să îi bucurăm cu rezultatele minunate. Mulțumesc elevilor, mulțumesc tuturor colegilor mei profesori și părinților pentru răbdarea de care au dat dovadă în acest timp până la finalizarea lucrărilor. Era destul de dificil pentru noi, neavând atâtea mijloace electronice, neavând condițiile de care beneficiem astăzi”, a spus Floriana Petre.

La ceremonia de inaugurare a fost invitată și Valentina Subțirică, fostă profesoară la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu, acum aflată la pensie.

”Din cauza aceasta am ieșit din boala pe care o aveam și am venit la școală să văd și eu cum arată școala, pentru că trebuie să vă spun parcă e un obiect de artă. Foarte frumoasă e”, a spus fosta profesoară.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*