Când lucrezi cu statul român, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Foarte multă. Instituțiile sunt anchilozate în trecut, procedurile de lucru sunt stufoase și greoaie, iar viteza de lucru întrece orice așteptări. Mică spre foarte mică. A simțit-o din plin pe pielea lui și primarul din Lumina când s-a dus la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) cu un proiect de asfaltare a 7 kilometri de drumuri comunale.
“Am depus documentația la AFIR pe 5 martie și mi-a ieșit avizul pe 29 august. Eu speram, hai să zic o lună – nu; două… în luna mai, dar nu în august! Ceea ce m-a aruncat încă 5 luni de zile cu toate procedurile: oricât m-aș da peste cap nu reușesc să le mai fac anul acesta.
Sper să reușesc să fac procedura în iarnă ca în primăvară să am deja constructorul, să ne putem apuca de lucrare. Studiul de Fezabilitate a fost la AFIR, l-au aprobat. Am trecut de faza aia. Apoi am făcut proiectul tehnic: l-am depus ca să-l verifice AFIR-ul. Din 5 martie până în august a stat acolo.
Ne-au dat niște recomandări, am refăcut ceea ce-au constatat ei și l-am depus din nou la AFIR. Iar acum aștept din nou AFIR-ul. Asta ne mănâncă zilele tuturor primarilor! Eu credeam că la Mediu așteptăm cel mai mult, dar AFIR-ul ne-a pus capac!” povestește Ioan Roman, primarul din Lumina.
Primăria din Lumina are o agendă plină de proiecte pentru comunitate, menite să dezvolte localitatea și să crească nivelul de confort al locuitorilor săi, însă nu toate merg ca pe roate. Depinde mult unde îți cauți finanțarea. Bani nerambursabili pentru investiții sunt în multe locuri, pe la diverse ministere și agenții, însă ritmul de lucru diferă ca de la cer la pământ.
Administrația din Lumina a vrut canalizare, iar echipa de la primărie s-a pus pe treabă și a întocmit proiectul. L-a trimis la Ministerul Dezvoltării care l-a și aprobat și a virat și banii imediat. Licitație, constructor, lucrări, excavatoare, muncitori – zilele trecute a fost gata.
“Alaltăieri am semnat procesul verbal de recepție finală a lucrării de canalizare pe o lungime de 4 kilometri. A mai rămas niște pământ în urma șantierului și dacă plouă se face noroi și există un disconfort, știu. Asfaltarea acelor străzi unde s-a săpat face obiectul unui al doilea proiect aflat la Ministerul Dezvoltării.
Nu pot să încep astăzi asfaltarea pentru că cetățenii nu s-au racordat încă la canalizare și ar fi absurd să asfaltez acum, iar mâine să tai asfaltul pentru racordurile oamenilor. Am convenit să lăsăm până în primăvară lucrările de asfaltare, în speranța că până în martie se vor racorda cât mai mulți cetățeni și apoi voi da ordinul de începere a lucrărilor de asfaltare. Avem toate actele, banii sunt, licitația e făcută, e semnat și contractul cu constructorul” spune primarul Ioan Român.
De-a lungul timpului, în comuna Lumina au ajuns rând pe rând toate utilitățile unui trai decent, ca în marile orașe. Locuitorii au energie electrică, gaze naturale, apă curentă, acum și canalizare peste tot. A mai rămas asfaltul. Infrastructura rutieră încă nu e acoperită, iar pentru asta administrația locală bate la toate ușile de la București, ca să obțină finanțare.
Mapa de lucrări de pe biroul lui Ioan Roman e plină, iar acum se lucrează la asfaltarea străzilor din cartierul de la unitatea militară. Proiectul e pe final: infrastructura străzii s-a făcut, covorul asfaltic s-a turnat, iar acum au mai rămas de finisat podețele de trecere în dreptul curților oamenilor și acostamentele.
Un alt proiect de același gen este în cartierul cel mai vechi al comunei Lumina, “cartierul turcesc”. Aici ordinea de lucru a fost inversă: întâi acostamentele din beton și apoi covorul asfaltic. La 1 noiembrie ar trebui să fie gata.
“Străzile acestea n-au avut asfalt niciodată. Comuna noastră are 60 de kilometri de drumuri și până acum 3 ani doar 9 kilometri erau asfaltați. Mai e nevoie de asfalt pe încă 51 de kilometri: am făcut proiecte și acopăr cam 80% din kilometrii ăștia cu proiectele pe care le am în primărie, în momentul de față.
Numai că trebuiesc puse în practică. Anul acesta asfaltăm aproximativ 20 de kilometri dacă lucrurile decurgeau cum am crezut eu în 2016, dar uitați că au trecut 3 ani de zile și… Cetățenii or să zică că n-am făcut nimic, dar eu știu că am stat și am lucrat cu toată primăria și cu sprijinul consilierior. Problema e că nu ele se văd încă. După cum v-am zis: procedurile legislative sunt lungi și greoaie” spune primarul Ioan Roman.
Primarul din Lumina ar vrea să facă multe. Le-a promis sătenilor din Sibioara un cămin cultural, însă bani pentru finanțare nu a găsit la București. Și-a luat gândul să mai caute la ministere și vrea să-l facă din bugetul local: e prins pe lista de cheltuieli a anului viitor.
În plus de asta, Sibioara nu are apă curentă: alți bani, altă distracție. Proiectul început în 2015 s-a terminat recent. Conducta de aducțiune a apei potabile în localitate e gata și probele au fost făcute. S-au racordat la ea 24 de gospodării din 200, iar RAJA îi așteaptă pe oameni.
La Oituz, asfaltarea stă după AFIR, pentru un kilometru de stradă. Școala a fost renovată de către primărie anul acesta, de la dușumenele, ziduri, instalația de iluminat și antiincendiu – multe investiții care se văd.
” În 2016 am venit plin de energie și de avânt că voi realiza multe lucruri, și nu pot să zic că n-am realizat. În primul rând, ca să realizezi acele obiective care să vină în sprijinul cetățenilor, trebuiau proiecte, și am început cu proiecte cum era și normal. Numai că am sperat într-o realizare a acestor proiecte mai repede decât mă gândeam eu. Avizele și parcursul tuturor documentelor la toate instituțiile statului a necesitat timp și încă necesită timp.
Am câteva proiecte începute, unul pe care mă bazam și se va vedea foarte mult în localitate, era acel proiect de asfaltare de la AFIR, pe o suprafață de 6,4 kilometri de drumuri și mă gândeam că undeva în toamna asta e și realizat. Am început proiectul în 2016 -2017. Până am ajuns să scot la licitație, prețurile s-au ridicat; la bitum cel puțin, auzeam că a crescut prețul cu 40% astfel încât prețurile pe care le-am pus eu în devizul general în 2017 nu mai sunt de actualitate.
Constructorii nu vin să participe la licitații pentru că nu se pot încadra în banii din proiect… Și așa a trebuit să vin să suplimentez din bugetul local cu diferența cu care s-a majorat… Și nu e puțin: e vorba de miliarde la un proiect de miliarde. Și nu e puțin că din bugetul local trebuie să dau la școli, la iluminatul public, la salarii…” încheie primarul Ioan Roman.
1 Trackback / Pingback