Primăria Cernavodă face lucrări de modernizare la rețeaua de termoficare în cartierul I.D. Chirescu. Lucrarea este una complexă atât din cauza reliefului zonei, dar și a faptului că acolo se găsesc rețele de utilități. Investiția se ridică la două milioane și jumătate de lei și este suportată din bugetul local al Primăriei.
Viceprimarul Șerif Cîrjali a povestit pentru CTnews ce se întâmplă în cartierul I.D. Chirescu
“Suntem în cartierul I.D. Chirescu, este zona cea mai înaltă din Cernavodă și zona cu case și zona cea mai veche din Cernavodă. Aici într-adevăr totul era învechit. Am schimbat rețeaua de apă, am termoficat tot cartierul și acum că racordăm agentul primar care vine din strada Anghel Saligny și pentru punctul termic din I.D. Chirescu”, a spus Șerif Cîrjali.
El a detaliat și promisiunea care a fost făcută de conducerea Societății Naționale Nuclearelectrica pentru Primăria Cernavodă și implicit pentru locuitorii din cartierul I.D. Chirescu.
“Am avut o înțelegere cu cei de la Centrala Nucleară. Am zis vă facem multe facilități pentru centrală, dar vrem să ne schimbați punctul termic. Acum ne dă 45.000 de gigacalorii și pentru extinderea rețelei ne trebuiesc 65.000 de gigacalorii. Domnul primar s-a ținut de cuvânt, dar Societatea Nuclearelectrica nu s-a ținut de cuvânt. Au zis că au proiectat, că vor instala, că vor face noul punct termic pentru abur și încă nu este gata.
Domnul primar ar termofica tot cartierul I.D. Chirescu, a făcut racordul din strada Anghel Saligny și a mărit și țeava, din 300 a făcut-o de 400 și acum racordăm la agentul primar în punctul termic de pe I.D Chirescu. Dar acum suntem la mâna celor de la Societatea Nuclearelectrica, să vedem dacă ne dă agent termic. Domnul primar o să discute. Chiar dacă nu s-a mărit punctul termic, dar domnul primar insistă să ne dea abur ca noi să putem să dăm cartierului și apă caldă și căldură la iarnă”, a explicat viceprimarul din Cernavodă.
Peste 200 de familii din cartier vor beneficia de aceste lucrări.
“Este o rețea de 210 metri, dar totul s-a făcut manual, exact ca arheologii pentru că sunt rețele de canalizare, de apă, de electric, de termie. A fost o încrengătură, aici totul a trebuit să se facă manual. Și aici sunt vreo 200 de de familii. Noi le-am promis, chiar m-au întrebat dacă își cumpără lemne pentru la iarnă. Acum răspunsul este că domnul primar dorește, vrea să le dăm apă caldă și căldură, dar așteptăm de la Societatea Nuclearelectrica dacă ne aprobă, să ne bage abur pe instalație, pe agentul primar”, a mai spus Șerif Cîrjali.
Această investiție se ridică la 2,5 milioane de lei, bani din bugetul local.
“Lucrarea asta a fost făcută cu bani din bugetul local. A costat două milioane și jumătate de lei și am avut noroc de o firmă bună, care a făcut o lucrare de calitate și o face de calitate și sperăm că va funcționa și că totul va fi bine. Să sperăm că o să avem căldură și apă caldă la iarnă pentru tot cartierul I.D. Chirescu”, a afirmat viceprimarul din Cernavodă.
Inginerul Ionuț Chețe a explicat pentru CTnews care au fost cele mai mari provocări ale acestei lucrări.
“Provocările au fost nenumărate, începând de la terenul care este într-o pantă destul de abruptă până la zecile de rețele din subteran până la partea de verificări arheologice. Adică a fost o lucrare destul de complexă, cu sprijinit de maluri, cu protecții împotriva apei care puteau să ajungă oricând în șanț, fiind o stradă care curge foarte tare la vale, atunci am fost nevoiți să facem ceea și aceste sprijiniri și aceste protecții contra apei.
Lucrarea în sine constă în branșarea agentului termic primar din strada Anghel Saligny, acolo unde există deja un cămin de branșare și alimentarea punctului termic din strada I.D. Chirescu. Pentru a facilita acest lucru a fost necesară poziționarea unui al doilea cămin de vane și s-a plecat cu țeavă de N200 preizolată pentru a alimenta punctul termic”, a povestit inginerul Ionuț Chețe.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment