O infrastructură de transport modernă reprezintă o condiție indispensabilă pentru asigurarea funcționării normale și dezvoltării activității economice într-un oraș. Absolut toate sectoarele de activitate sunt condiționate, mai mult sau mai puțin, de calitatea infrastructurii rutiere, începând cu transportul de mărfuri sau de persoane și continuând cu industria, mediul de afaceri, turismul, sănătatea sau învățământul.
O infrastructură modernă de transport facilitează reducerea timpului de deplasare către diferite destinații și asigură o accesibilitate mai mare în zona respectivă. În schimb, lipsa unei infrastructuri de transport poate sufoca dezvoltarea mediului de afaceri, prin creșterea costurilor (măsurabile în timp și bani), împiedicând dezvoltarea orașului respectiv și făcându-l mai puțin atractiv, atât pentru cei care vor să dezvolte afaceri noi (care vor fi descurajați să investească), cât și pentru locuitorii săi (care vor fi tentați să migreze către zone mai primitoare din acest punct de vedere).
Pornind de la aceste constatări, Primăria Orașului Cernavodă acordă o atenție deosebită întreținerii străzilor din localitate, dezvoltând, în ultimii trei ani, numeroase proiecte prin care se urmărește asfaltarea tuturor străzilor din oraș, dar și modernizarea trotuarelor. În acest an, în Programul ”Lucrări de întreținere și reparații parte carosabilă și trotuare din orașul Cernavodă”, program demarat anul trecut, sunt cuprinse 80 de străzi, pe care se intervine pentru înlocuirea bordurilor și punerea de pavele.
“Este bine că se lucrează la îmbunătățirea trotuarelor, crește astfel nivelul de confort pentru pietoni, care nu mai trebuie să circule pe spațiul carosabil, precum și pentru conducătorii auto, care nu trebuie să mai fie atenți la pietonii nevoiți să circule pe străzi, nu pe trotuare”, a mărturisit un locuitor din zona străzii Răsăritului, acolo unde am găsit una dintre numeroasele echipe de muncitori care acționează în această perioadă.
“Orice lucrare, în interesul cetățenilor orașului, este benefică. Pietonii pot circula pe trotuare în condiții civilizate și de siguranță, iar conducătorii auto pot circula fără teama de a-și strica mașinile. Este un lucru foarte util și chiar dacă ar fi trebuit să se facă de mai mult timp, este bine că se face acum, niciodată nu este prea târziu”, a declarat un alt cetățean al orașului Cernavodă.
“Se poate spune că la finalul mandatului, Cernavodă va fi un oraș nou din punct de vedere al infrastructurii rutiere. În urmă cu doi ani, am făcut un studiu de trafic, în care am aflat cum trebuie să arate orașul pentru a avea eficiență, cu sensuri unice, sensuri giratorii, cu semafoare. Recomandările acestui studiu de trafic vor fi puse în aplicare în momentul în care finalizăm asfaltarea și modernizarea străzilor din oraș”, a explicat, pentru Constanța NEWS, un reprezentant al Primăriei Orașului Cernavodă.
Conform acestuia, în realizarea studiului s-a avut în vedere și specificul rețelei de străzi a orașului, cu diferențe mari de nivel, care pun în pericol zonele joase ale orașului în cazul unor precipitații abundente. “În atenția noastră nu a fost doar modernizarea infrastructurii pietonale și a celei rutiere, ci și montarea de rigole pentru dirijarea apelor pluviale, astfel încât să evităm situațiile neplăcute din trecut, când orice ploaie care aducea un volum mare de apă în interval scurt de timp crea mari neplăceri în zonele joase ale orașului”.
Pentru perioada imediat următoare, sunt deschise fronturi de lucru pe străzile Răsăritului, Ecaterina Teodoroiu și General Eremia Grigorescu. Trebuie amintit și faptul că, recent, a fost atribuit, prin licitație publică, un nou contract de lucrări de întreținere și redare a circulației pietonale, reparații trotuare, în valoare totală de 1.277.579,98 lei.
Conform reprezentanților administrației publice locale, contractul are patru loturi, împărțite pe zone. Prima zonă are în vedere străzile Primăverii, Th.Aman, Șt.O.Iosif, iar cea de-a doua, străzile Treierișului, Muncitorilor și Luptei. Pentru lotul trei sunt cuprinse strazile Revoluției, Soarelui, Lunei, Muncii, în timp ce lotul patru cuprinde străzile 1848, 1919, 1877, 1933 și Teilor.
Evident, pe toată durata executării acestor lucrări, în zonele respective există unele inconveniente legate de interdicțiile de circulație, însă reprezentanții firmei care execută lucrările au dat asigurări că echipele de muncitori acționează pentru a scurta cât de mult este posibil timpii de realizare a lucrărilor, astfel încât totul să revină la normal. Nu în ultimul rând, trebuie amintit faptul că astfel de proiecte, care constau în construirea şi întreţinerea infrastructurii de rutiere a orașului sunt activităţi cu un puternic efect multiplicator, ce creează numeroase locuri de muncă pentru comunitate şi, astfel, impulsionează dezvoltarea economică locală.
Be the first to comment