La Cernavodă se reabilitează continuu străzile rămase din ultimul pachet de lucru, mai ales că vremea caldă le permite muncitorilor să lucreze fără probleme și fără restricții. De câțiva ani de zile administrația locală a demarat un amplu program de reparație și întreținere a tuturor străzilor din oraș, și după toate prognozele anul acesta vor încheia cu totul.
Cum vremea caldă permite executarea lucrărilor, șefii de șantier și-a strâns echipele și au trecut la treaba. A fost o iarnă caldă, prietenoasă cu astfel de lucrări, fără furtuni, fără ger și mai ales fără precipitații. Nici nu a nins, nici nu a plouat iar asta a fost bine pentru muncitori, pentru că principalul lor dușman este umezeala.
“Dacă timpul permite și temperatura este peste plus cinci grade afară și noaptea două-trei grade, poți să torni și beton! Noi am făcut lucrări de demontat, montat borduri, am refăcut trama stradală, deci am pus un strat de piatră de până la 40 de centimetri, după care venim cu un covor asfaltic.
Pe porțiuni lucrăm, adică facem plombări, cum se zice. Un fel de plombări din astea. Reparăm trotuare, reparăm străzi, facem ziduri de sprijin – tot ce este prins în programul de reparații. Este un program multianual început cu câțiva ani în urmă și care va continua până se va încheia cu absolut tot orașul” spune Florian Hristea, reprezentantul firmei de construcții.
Muncitorii lucrează de zor în Cernavodă. Sunt ani de zile de când primăria ia străzile la rând una câte una și le transformă, făcându-le de nerecunoscut. Sunt străzi care nu au mai fost asfaltate de zeci de ani, sunt străzi care necesită întreținere, sunt multe drumuri unde acum se fac rigole de scurgere iar în alte părți s-au amplasat conducte de apă și canalizare și apoi a trebuit refăcut carosabilul.
“Este programul de Reabilitare și Întreținere Străzi. În ianuarie am lucrat pentru că erau aproape 15 grade Celsius, iar în perioada asta se pot monta borduri și piatră pentru stratul suport, indiferent de temperatura de-afară. Astăzi este și cald și ne permitem să și asfaltăm. Oamenii au lucrat chiar și când a plouat: au pus piatră suport” spune primarul orașului Cernavodă, Liviu Negoiță.
“Anul asta am început de pe 10 ianuarie și lucrăm în continuare. Timpul este destul de bun, sunt temperaturi la 15, 16, 17 grade Celsius, deci se lucrează foarte frumos. Important e să nu avem umezeală. Ninsori? Am avut așa, o ninsoare cât să ne-amintim și noi de iarnă, dar asta nu a fost iarnă la noi. Ploi au fost foarte puține, deci de vreo aproximativ doi ani de zile a venit seceta. Numai seceta avem” spune Florian Hristea.
Echipele de muncitori lucrează meticulos. Cu pickhammere, cu rotopercutoare, cu generatoare proprii de curent și o groază de scule și unelte. Poliția locală îi ajută: se dirijează traficul astfel încât muncitorii să fie protejați, mașinile sunt deviate pe celălalt sens de mers, iar vitezele șoferilor sunt limitate de agenții locali. Se lucrează în siguranță și protecție.
“Strada asta este strada Răscoalei 1907 și face legătura între cele două cartiere: I.D. Chirescu și cartierul Columbia. Este un cartier important și marea majoritate a celor care locuiesc în acest cartier merg la cumpărături în zona aceea. Copiii de aici merg la școala nr. 1 care se află în cartierul Columbia, deci asta este o stradă importantă pentru noi, cetățenii orașului Cernavodă” explică primarul Liviu Negoiță.
“În programul de reabilitare anul acesta avem în jur de 65 de străzi. Au rămas străzi cu o suprafață mai mică pentru că cele cu suprafață mare au fost făcute anul trecut. Anul trecut s-au făcut străzi de 80 de mii de metri pătrați. Anul acesta vreo 40 de mii de metri pătrați avem, și sperăm ca până la sfârșitul anului să continuăm.
S-ar părea, adică după datele noastre și după evidențele pe care le avem noi, să fim singurul oraș din țară asfaltat și reparat în întregime. Toate străzile. Mai rămân trotuarele de făcut, în câțiva ani de zile. Mai avem un cartier nou la care deocamdată sunt proiectate străzile și trotuarele, altul la care mai avem de făcut trotuarele, dar tot ce-a fost făcut până acum, străzi-străzi, până la sfârșitul anului, sperăm ca să fie în întregime asfaltate!” explică Hristea.
Primăria Cernavodă a economisit și a gospodărit cât mai bine banul public așa că a realizat lucrările de la infrastructură rutieră folosindu-se de societatea comercială a Consiliului Local – “Gospodăria Comunală”. Muncitorii si utilajele aparțin orașului, iar atunci când au nevoie suplimentar le subcontractează din alte părți. Lucrează bine, și până acum au făcut treabă bună.
“Știți ce ne împiedică pe noi cel mai mult? Aglomerația de mașini din interiorul orașului! Adică mașinile proprietate personală a locuitorilor orașului care nu înțeleg că acolo unde avem lucrări să le îndeparteze, să le ducă la o altă parcare alăturată.
Avem aici în Columbia unde suntem noi, pe strada Liliacului, avem o lucrare unde nu putem să continuăm din cauza mașinilor foarte foarte multe, care sunt parcate alături cu carosabilul. Oamenii nu înțeleg! Avem o parcare goală la aproximativ o sută de metri de-aici, în care pot intra 70-80 de mașini, dar nu se deplasează! Le este greu să se deplaseze 50-100 de metri să-și ducă mașină în acea parcare care este luminată, dotată cu camere de luat vederi, deci n-ar avea nicio problemă!
Nu ne afectează natura cât ne afectează oamenii. Noi ne încurcăm. Noi pe noi. Locuitorii acestui oraș ne încurcăm singuri. Da. Nu-și iau mașina! Vede că ai lucrare acolo, dă peste tine, efectiv dă peste ține! Așa ceva n-am văzut! Suntem… mai mult decât indisciplinați. Nu ne respectăm unii pe alții” spune Florian Hristea, cu năduf.
Refacerea arterelor rutiere din Cernavodă este prima dintre prioritățile administrației locale din oraș, care și-a propus să înnoiască în felul ăsta cât mai multe cartiere ale urbei.
“Fiecare dintre noi beneficiem de aceste lucrări întrucât cei care au mașini nu-și mai schimbă rulmenții și pivoții și bascula superioară-inferioară la două-trei săptămâni, o lună. Nemaifiind gropi se poate circula în condiții optime spunem noi, plus că ai legătură de ieșire oraș-cartier cu Hârșova în partea astalaltă, spre Fetești dincoace, spre Constanța ca lumea. Nu mai vorbim de mașinile de ambulanță care se pot deplasa ușor dintr-un loc în altul” – Florian Hristea, reprezentantul firmei de construcții.
Be the first to comment