În două săptămâni elevii se vor întoarce în bănci la școală sau vor participa la orele din mediul virtual. Într-un procent covărșitor părinții vor să meargă către unitățile de învățământ și mai puțini sunt cei care optează spre online. Sunt cei care au în familie membri cu boli asociate și se tem în continuare de infectarea cu coronavirus. La Cernavodă lucrurile au fost organizate în școli astfel încât să se reducă la minim șansele de transmitere a noului coronavirus.
“În primul și în primul rând, fiecare clasă are dozatoare; la fiecare intrare sunt dozatoare cu dezinfectant, deocamdată mai avem măști pe care le-am primit de la Inspectoratul Școlar Județean și vom vedea mai departe ce se va întâmpla. Dacă va fi obligatorie purtarea măștii, ori vor veni copiii de acasă cu ele, ori va asigura Ministerul Învățământului prin Inspectoratele Școlare – deocamdată nu știu ce se va întâmpla” spune Adrian Bădilă, directorul școlii Mircea Eliade din Cernavodă.
Pandemia de COVID-19 tinde să-i pună într-o situație vulnerabilă pe copiii mai dezavantajați și pe familiile acestora. Copiii din Cernavodă au acum nevoie de toată atenția, iar primăria a căutat soluții pentru îmbunătățirea situației acestora. S-au făcut și se fac investiții pentru școlari și preșcolari și pentru viitorul lor, iar administrația locală a gândit că trebuie să folosească criza COVID-19 ca pe o oportunitate de a rezolva problemele din școli și grădinițe. Altfel spus, ceea ce a fost făcut înainte se poate face mai bine acum.
“Prima investiție pe care am făcut-o a fost în tablele inteligente. Sistemul audio-video pentru a se putea realiza învățământul mixt: jumătate de clasă fizic, jumătate de clasă on line. Deci cei de acasă vor vedea efectiv ceea ce se întâmplă la clasă, ca și cum ar fi în clasă. O altă investiție a fost de a schimba gresia și de a termina de montat travertinul de la etajul 1 al școlii.
O altă investiție securitatea: s-a schimbat ușa de la elevi, se va pune intrare cu cartelă astfel încât să nu pătrundă nimeni în școală, decât elevii. Încercăm ca elevii să fie în siguranță, să vină într-o școală cu plăcere, să nu arate ca o școală tipică, ci atipică, să se simtă ca acasă”, explică Adrian Bădilă, directorul școlii Mircea Eliade din Cernavodă.
La Cernavodă copiii au fost întodeauna pe primul loc și asta s-a văzut în toate planurile, strategiile și programele investiționale. Acum se pun la punct ultimele detalii până la primul clopoțel, iar sălile de clasă se igienizează și se pregătesc pentru a îi primi așa cum se cuvine pe elevi. Însă investițiile nu se opresc aici.
“De la începutul mandatului, administrația Negoiță s-a concentrat pe educație și sport. În primul rând. S-au alocat foarte mulți bani pentru școli, domnul primar Negoiță a și accesat foarte mulți bani pentru grădinițe-școli; într-adevăr anul ăsta, numai anul ăsta băgăm 3.400.000 lei în educație și în continuare vom aloca bani pentru educație și pentru modernizarea școlilor și modernizarea grădinițelor ca și copiii noștri să poată învăța în condiții normale”, spune Șerif Cârjali, viceprimarul din Cernavodă.
Administrația locală din Cernavodă și-a făcut o prioritate din reabilitarea infrastructurii în procesul educativ și a luat la mână toate școlile și grădinițele. Rând pe rând au fost modernizate, reabilitate, înnoite și la exterior și la interior și eficientizate energetic.
“De când sunt director, de trei ani jumătate, tot ceea ce am cerut de la primărie chiar mi s-a dat, bineînțeles în limita sumelor existente. Așa că în trei ani jumătate am făcut pas cu pas, am luat la analizat care sunt lucrurile strict necesare de a fi schimbate și de a fi reparate și așa am reușit și reușim să facem astfel încât școala să arate ca o școală europeană”, a declarat Adrian Bădilă, directorul școlii Mircea Eliade.
Planurile de investiții ale Primăriei au fost prezentate Consiliului Local unde s-au cerut și alocările bugetare pentru reparația a tot ce înseamnă școli și grădinițe. Schimbarea la față a fost lungă și costisitoare, dar aleșii locali au înțeles necesitățile și au aprobat fondurile bănești pentru dezvoltare.
“Noi suntem mândri și primarul la fel, că banii într-adevăr se văd în lucrurile care trebuiesc, adică table electronice, videoproiectoare, sistemul de monitorizare… Suntem mândri și toți directorii, întră-devăr, cât au cerut atât li s-a dat, în limita bugetului binențeles, dar de obicei cât au cerut li s-a acordat” spune Șerif Cârjali, viceprimarul din Cernavodă.
Prioritățile declarate ale Primăriei Cernavodă sunt învățământul și sănătatea, lucruri care s-au reflectat și în planul de venituri și cheltuieli al orașului La ultimul exercițiu bugetar, capitolul bugetar “Învățământ” a fost dedicat copiilor de la școală: grupa zero, școala primară respectiv gimnaziu și liceu.
Populația școlară din Cernavodă este cuprinsă într-o proporție covârșitoare în învățământ: după ultimele statistici aproximativ 98% din copiii orașului sunt cuprinși în activități de educație. Ca o consecință firească, încă din urmă cu 3 ani și în continuare și în acest an Primăria a conceput proiecte și programe care dezvoltă școlile din oraș.
De exemplu, Școala nr. 1 a avut o investiție importantă anul acesta: realizarea unei cantine școlare, care o transformă în singură școală gimnazială cu unitate proprie de preparare a hranei și de servirie a mesei pentru copiii din grădiniță și din școală și va fi exemplu de bună practică pentru toate celelalte școli din județ.
Primăria din Cernavodă a încercat pentru prima dată acest proiect pilot cu școala din cartierul Columbia, o zonă pe care foarte mulți au blamat-o multă vreme, dar care întinerește acum și începe să se schimbe de la un an la altul.
O altă școală ce a intrat anul acesta într-un program de dezvoltare este Școala nr.2 unde s-au realizat dotări care țin de sala de sport, de întreținerea terenurilor de sport, a fațadei școlii și curtea Grădiniței nr. 5. Investiția a fost menită să ofere o altă calitate a activității sportive și școlare la această școală și cumva ridică standardul de pregătire al elevilor. Nici celelalte școli nu au fost lăsate în afară bugetului. Fiecare dintre ele primește toate cheltuielile materiale de care are nevoie astfel încât anul acesta să poată să își desfășoare normal activitatea.
Be the first to comment