Educația este cheia dezvoltării și progresului unei comunități. Primăria Cernavodă nu abdică de la această deviză. După ce în ultimii ani toate unitățile de învățământ din oraș au fost modernizate și dotate cu echipamente de calitate, iată că a venit rândul și Liceului Tehnologic, care a trecut printr-un amplu proces de transformare.
Autoritățile locale au dus la bun sfârșit un proiect de reabilitare a unității, oferind condiții optime pentru elevii din orașului. Viceprimarul Șerif Cîrjali a dezvăluit pentru CTnews, cum a început totul.
“Aici era Liceul Agroindustrial. Erau două corpuri de clădire, plus internatul. Clădirea aceasta se numește Corpul C, a rămas în picioare. Era singura care arăta mai bine. Nu a suportat nicio reparație și la un moment dat, directorul școlii ne-a sesizat și ne-a spus că este pericol de demolare, pentru că deja avea crăpături foarte, foarte mari și ne-a spus că nu mai pot să țină orele de curs aici și să încercăm să o reabilităm. Era pericol de prăbușire și copiii erau în pericol”, a povestit Șerif Cîrjali.
Proiectul de renovare a început cu o sponsorizate primită de la Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN). Viceprimarul Șerif Cîrjali explică această situație.
“În prima fază, domnul primar a făcut către SNN o solicitare de sponsorizare. Era acum doi ani de zile, când nu mai aveam bani în buget și domnul primar a făcut o solicitare și chiar ne-au dat un milion de lei pentru această clădire. În primă fază am făcut subzidire, reconsolidare, fațadă, toată tâmplăria, care e cu lemn stratificat, plus acoperișul. A ieșit o clădire superbă. În momentul în care am zis că hai să le-o predăm, să facă cursuri aici, cei de la Liceul Tehnologic au zis că mai trebuie schimbate ușile, parchetul e cel vechi. Cel care era la Tehnic nu s-a gândit că trebuie să schimbăm și parchetul. Am alocat din bugetul din bugetul local 350 de mii de lei și am făcut pachetul, băile, ușile interioare. Pe hol am pus un covor PVC antibacterian cum este în spitale. Balustrada a fost schimbată. Deci clădirea arată și pe interior și pe exterior ca una nou-nouță”, a mai spus viceprimarul din Cernavodă.
Gabriela Marinciu, administratorul firmei de construcții implicate în proiect, a evidențiat contribuția semnificativă a Primăriei Cernavodă și implicarea reprezentanților administrației locale în lucrările de renovare.
“Cred că aceste tipuri de lucrări sunt și de suflet, pentru că aici vor învăța copiii noștri și ne bucurăm tare mult că se întâmplă asta în Cernavodă. Într-adevăr, a fost o inițial un proiect de consolidare, după care am ajuns la concluzia cu toții, domnul primar a insistat într-adevăr să continuăm lucrările, pentru că la interior noi nu era nimic în afara unei igienizări, să zicem. Și între timp chiar s-au pus lucrurile la punct, în două luni, s-a făcut o nouă licitație și am început aceste lucrări și acum sunt chiar în fază finală.
S-a demontat tot și s-a remontat absolut tot ce înseamnă pardoseală, am montat un covor PVC pentru igienizare mai bună, pentru un aspect mai bun și folosirea îndelungată în timp pentru că nu se degradează. Băile au fost renovate integral, de la instalația sanitară, instalația electrică, bineînțeles, faianță, gresie și chiuvete. S-au pus uși noi”, a explicat Gabriela Marinciu.
Ea a mai precizat că este important ca aceste clădiri să nu fie renovate doar pe exterior și că și lucrările interioare sunt la fel de importante, dar că proiectele pe fondurile europene nu cuprind și această parte.
“Cei din Primărie au fost cei mai importanți, și-au dorit această reabilitare a clădirii. Suntem mândri de ceea ce a ieșit. Poate sunt cuvinte mari, dar într-un oraș atât de mic totul contează. Trebuie să o luăm pas cu pas. Și într-adevăr se simte ceva. Copiii noștri vor învăța într-o instituție într-adevăr frumoasă, curată. Nu trebuie să facem renovări doar pe exterior pentru că aceste proiecte cu fonduri europene de obicei vin pe consolidări, vin pe renovarea exterioară a clădirii și în interior prea puțin. Am mai avut asemenea proiecte. E prea puțin și e păcat. Adică trebuie în momentul în care profesorii, copiii intră în acea clădire, trebuie să simtă, să se bucure că au niște băi curate, că totul este curat și într-adevăr ți-e drag să intri în această clădire față de ce era. Se pot vedea fotografiile cum era înainte și cum este după”, a mai spus Gabriela Marinciu.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment