Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a prezentat, joi, efectivele și tehnica structurilor MAI care vor acționa în această vară pe litoral, pe timpul sezonului estival, pentru asigurarea climatului de ordine publică și pentru gestionarea situațiilor de urgență. Prezentarea a avut loc în curtea interioară a Inspectoratului, în prezența ministrului Afacerilor Interne, a prefectului Silviu Coșa, precum și a reprezentanților administrației publice locale și județene, președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, și primarul Vergil Chițac.
Chestorul de poliție Adrian Glugă, șeful IPJ Constanța, a făcut o trecere în revistă a activității efectivelor pe care le conduce la nivelul județului Constanța, punând accent pe noile provocări din activitatea polițiștilor apărute ca urmare a ridicării restricților după pandemie, dar și a noii situații geopolitice apărute în imediata apropiere a țării, în Ucraina.
„Efectivele Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite pentru îndeplinirea tuturor misiunilor ocazionate de sezonul estival. După doi ani de pandemie, odată cu ridicarea restricțiilor, este evident că mobilitatea persoanelor a crescut, ceea ce, din punct de vedere operativ, presupune o nouă abordare și o angrenare de forțe suficiente pentru acest lucru.
De asemenea, nu putem neglija tot ceea ce presupune mișcarea persoanelor care provin din estul Europei, ca urmare a conflict militar din țara vecină, Ucraina. Plecând de la aceste premise și ținând cont de evoluția situației operative din ultimii ani, când am observat că pe litoral pot ajunge la un moment dat turiști într-un număr care poate depăși pragul de 300 de mii de persoane, ceea ce s-ar putea traduce în populația unui județ de dimensiuni medii, structurile MAI au luat toate măsurile necesare pentru a asigura un climat de ordine și siguranță publică adecvat”, a subliniat Adrian Glugă.
Pentru următoarele două luni, celor aproximativ 700 de efective pentru gestionarea situației operative pe care IPJ Constanța le are la dispoziție li se vor alătura alți 460 de polițiști din alte județe, creându-se premisele unui litoral românesc sigur, atât pentru constănțeni, cât și pentru turiștii aflați în vacanță.
„Îi asigurăm, pe această cale, pe toți cetățenii, constănțenii înainte de toate, și pe toți turiștii care aleg ca destinație de vacanță litoralul românesc, că vom fi la datorie, că ne vom face meseria cât putem de bine în condițiile date”, a mai spus șeful IPJ Constanța.
Prima din cele două serii de polițiști detașați pe litoral pe timpul sezonului estival și-a început activitatea încă din această săptămână, fiind luate toate măsurile necesare pe zonele de intervenţie în situaţii de urgenţă.
„Am luat măsuri şi pe zona de intervenţie în situaţii de urgenţă, fie că vorbim de accidente grave de circulaţie, de incendii sau alte situaţii de risc pentru cetăţeni. Asrfel, la nivelul judeţului Constanţa sunt operaţionalizate 11 puncte temporare de stingere a incendiilor, opt puncte de prim ajutor şi şase puncte de salvare acvatică. În această perioadă vor acţiona pe litoral peste 1.200 de forţe ale Ministerului Afacerilor Interne, poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi salvatori”, a declarat, la rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Acesta a cerut tuturor lucrătorilor care asigură siguranța publică să fie cât mai prezenți în teren, în trafic, pe plajă și, în general, în toate zonele aglomerate. După cele întâmplate recent cu ocazia Festivalului SAGA din capitală, când un tânăr și-a pierdut viața ca urmare a consumului de substanțe interzise, ministrul a subliniat că este prioritară prevenirea traficului şi consumului de droguri.
„O prioritate în acest sens va consta în prevenirea traficului şi a consumului de substanţe interzise, este un flagel care a luat amploare. Însă, în ultima perioadă, au fost intensificate acţiunile din acest domeniu şi astfel evenimente cu public numeros s-au desfăşurat în condiţii sporite de siguranţă, atât pentru participanţi, cât şi pentru cetăţeni, în general. Date fiind riscurile existente şi expunerea mediatică specifice acestui fenomen, vreau să putem spune acelaşi lucru şi la finalul sezonului estival. Vă îndemn să fiţi cât mai prezenţi şi să faceţi tot ce puteţi pentru a câştiga lupta cu acest flagel”, a punctat Lucian Bode.
Ministrul a trecut în revistă efectivele și tehnica de luptă a structurilor MAI prezente pe litoral, după care a vizitat dispeceratul integrat pentru eficientizarea desfăşurării misiunilor, organizat la Constanța pentru prima oară în acest an.
„Pentru eficientizarea misiunilor, pentru prima dată, la Constanţa, avem un dispecerat integrat pentru gestionarea momentelor operative, în care îşi pot desfăşura activitatea pe lângă personalul Ministerului Afacerilor Interne, dacă situaţia o impune, şi parteneri de la celelalte instituţii cu atribuţii în gestionarea evenimentelor”, a explicat Lucian Bode.
În cadrul dispeceratului integrat, vor fi recepționate imagini în timp real de la unitățile aflate în teren, asigurându-se astfel o coordonare mai eficientă a activităților de menținere a ordinii și liniștii publice, precum și un timp de răspuns mai rapid.
Be the first to comment