De astăzi Constanța are propriul centru medical Ovidius Clinical Hospital: a fost inaugurat în centru, la Flămânda și aduce cea mai nouă tehnică în detectarea afecțiunilor și suferințelor pacienților constănțeni. Noua Policlinca OCH oferă clienților săi cardul OCH cu algoritm de prevenție personalizată, generic intitulat Alprevia.
Algoritmul nu este altceva decât un instrument de asistență computerizată a diagnosticului dedicat medicului de medicină primară și îl ajută la evaluarea și emiterea de recomandări preventive adaptate fiecărui pacient. Cu alte cuvinte, OCH le oferă medicilor și pacienților săi, cea mai nouă tehnologie medicală bazată pe inteligența artificială.
“Algoritmul pentru prevenire oferă pacientului recomandări și ghidaje. Algoritmul calculează instantaneu toate aceste lucruri. Pacientul are un raport detaliat cu ce are, cu ce ar trebui să facă, unde să se ducă, cu ce investigații, la ce moment și la ce specialități, iar el poate să facă toate aceste investigații (probabil în câteva săptămâni) și apoi se întoarce la medicul de medicină generală, care reintroduce în algoritm toate informațiile obținute din analize și recalculează toate riscurile. La final reface toate recomandările”. explică doctorul Bogdan Pană, medic primar de sănătate publică la Ovidius Clinical Hospital.
Cardul oferit de Policlinica OCH conține algoritmul denumit “Alprevia”. Este atât de complex încât în el se pot introduce peste 500 de variabile. Medicul colectează în timpul consultației datele specifice pacientului și apoi la o apăsare de buton, în 30 secunde sunt evaluate toate intersecțiile variabilelor introduse, cu toate ghidurile de prevenție medicală – naționale, internaționale plus dovezile științifice de ultimă oră.
Algoritmul de inteligență artificală Alprevia realizează clasificarea în clase de risc pentru afecțiunile incluse, pe baza vârstei, sexului și factorilor asociați. Instantaneu oferă și recomandările specifice de analize, investigații, programe și proceduri conform ghidurilor. Medicul validează la final recomandările în contextul clinic.
“La OCH internăm și operăm în cele două departamente de oncologie medicală și chirurgie oncologică mulți pacienți cu afecțiuni neoplazice. Din păcate mulți dintre aceștia ajung la noi în stadii avansate ale bolii, atunci când tratamentul lor devine complicat, iar suferința devine semnificativă, direct proporțională cu complexitatea tratamentelor pe care le aplicăm. Pentru a veni în sprijinul acestor pacienți, în ultima perioadă am investit semnificativ atât în departamentul de imagistică al spitalului, prin achiziția echipamentelor de înaltă performanță de diagnostic (un computer tomograf și un aparat de rezonanță magnetică), dar am investit și în servicii suport pentru pacienții noștri oncologici, servicii de consiliere psihologică, de determinare genetică precum și în îngrijiri paleative. Însă deviza noastră este “OCH – mai mult decât chirurgie” și am decis că a venit momentul să facem ceva (și) pentru depistarea în stadii incipiente a afecțiunilor neoplazice. Astfel s-a născut ideea conceperii unui card al OCH care să aibă un algoritm de prevenție personalizată pentru acești pacienți și pentru aceste boli”, spune doctorul Nicolae Ciufu, medic primar de chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital.
Noua Policlinică OCH inaugurată în Complexul de la Flămânda are peste 40 de medici specialiști și primari, majoritatea cadre universitare, care oferă consultații și tratamente în 20 de specialități. Policlinica OCH are și un compartiment de spitalizare de zi cu 5 paturi în specialități medicale, un punct de recoltare analize Synevo ca și la Spitalul OCH și un centru de medicină imagistică dotată cu un echipament de rezonanță magnetică și un mamograf cu tomosinteză.
Toată aparatura de ultimă oră vine în sprjinul actului medical asigurându-i calitate, dar și în siguranța pacienților care vor fi tratați la fel ca în Spitalul OCH din Ovidiu. Policlinica de la Flămânda este o sora mai mică a spitalului, la propriu: are aproximativ 600 metri pătrați și a fost proiectată și amenajată de același cuplu arhitect-constructor care s-a ocupat și de proiectarea și construcția spitalului de la Ovidiu. Însă cel mai prețios detaliu al Policlinicii este cardul Alprevia.
“Pentru pacient este foarte important că află exact ceea ce are ca și factor de risc, factor de protecție și ce riscuri are în momentul respectiv. În plus față de asta află și ce trebuie să facă, pentru că știți că românul zice “mă duc să-mi fac toate analizele!” În primul rând – nu trebuie să faci toate analizele și în al doilea rând, doar cu analize ale sângelui nu rezolvi problema. Există un complex de investigații specifice, pentru a diagnostica precoce fiecare boală. Algoritmul Alprevia compară toate datele pacientului cu toate ghidurile medicale care sunt incluse în el și scoate exact soluția, adică ce trebuie să facă pacientul”, spune doctorul Bogdan Pană, medic primar de sănătate publică la Ovidius Clinical Hospital.
Pentru realizarea testelor și investigațiilor pe care algoritmul medical le recomandă pacientului, OCH asigură reduceri în baza Cardului Alprevia. După realizarea testelor, pacientul se prezintă la medic și acesta va încărca în sistem rezultatul analizelor. În acest fel, prin monitorizare anuală, specialiștii OCH se asigurăm că pacienții lor au cel mai scăzut risc de boală și, dacă se întâmplă ceva grav, vor fi diagnosticați în stadii incipiente ale bolilor.
“Prevenția personalizată și prevenția la risc înalt nu sunt concepte noi. Sunt modele de prevenție care se face deja în occident. În UE sunt două modele: fie screening, care este general și spune “după vârstă de 50 de ani faci o colonoscopie”, fie prevenție personalizată pentru fiecare în parte și pentru tipuri de risc diferite. Acesta este un model consacrat în lume. Noi nu l-am avut până acum: astăzi lansăm acest instrument care folosește acest model”, spune doctorul spune doctorul Bogdan Pană, de la OCH.
“Și pentru ca acest algoritm să poată fi aplicat cât mai multor pacienți, având în vedere că policlinica noastră din incinta Spitalului OCH este suprasolicitată, am decis să venim în Constanța, cât mai aproape de oameni. Credem că prin această nouă facilitate, ca și prin facilitățile pe care le avem disponbile la Spitalul OCH, putem să oferim și servicii de prevenție la aceleași standarde înalte pe care le oferim pacienților de când am deschis” completează doctorul Nicolae Ciufu de la Ovidius Clinical Hospital.
Cardul OCH cu algoritm de prevenție personalizată Alprevia vă oferă examenul anual de prevenție și evaluare a stării de sănătate și acces prioritar la consultațiile, analizele și investigațiile necesare. Cardul poate fi achiziționat la recepția Policlinicii OCH Constanța, costă 200 de lei și include:
– Examenul anual de prevenție și evaluare a stării de sănătate – consultația inițială cu Alprevia, Algoritmul de prevenție personalizată.
– Consultația gratuită de reevaluare după efectuarea consulturilor, analizelor și investigațiilor, în interval de 60 zile de la prima consultație.
– Reducere între 5 și 15% la serviciile medicale recomandate în cadrul examenelor de prevenție și evaluare a stării de sănătate.
Policlinica OCH se află pe strada Flămânda nr.19 din municipiul Constanța, iar programările se fac la numărul unic 0241.480.400
Be the first to comment