La Cernavodă muncitorii societăţii Gospodărire Urbană au început să pregătească florile ornamentale cu care se va înfrumuseța orașul începând din luna martie. Sera de flori din oraş produce în acest moment câteva zeci de mii de fire de plante care vor da culoare urbei în fiecare anotimp. Petuniile, muşcatele, panseluţele sau crizantemele care vor fi admirate în spaţiile verzi de pe principalele parcuri și artere din Cernavodă, sunt produse în “fabrica de flori” , înființată recent de către Consiliul Local.
“Am început anul trecut în luna mai. Când am început am avut o perioadă mai grea și nu speram să ajungem la performanța asta, să avem câte flori avem acum. Gândeam că mai durează, era o problema și cu încălzitul, am rezolvat și asta. Deja suntem la 35 de mii de flori acum. Vom face mai multe, că se fac în etape. Producem panseluțe, bănuți, gazanii, cârciumarese, crăițe… aproape toate tipurile de flori, plus flori de ghiveci cum ar fi un ficus, o colohazie, diverse”, spune Gheorghe Zlatov, șef la Spații Verzi.
La serele de 2.400 de metri pătraţi din Cernavodă lucrează 20 de localnici cu paznici cu tot. Sunt de vârste și clase sociale diferite, însă împart o pasiune comună: pasiunea pentru flori. Serele orașului au reprezentat un proiect îndrăzneț și ambițios prin care Primăria a bifat mai multe puncte simultan: a creat locuri de muncă și a economisit banii cu care cumpăra flori an de an, de la furnizori privați.
“Serele au costat 900 de mii de lei, bani de la bugetul local. Am vrut să avem sere performante ca să avem flori pentru oraș din producție proprie – un prim aspect, iar al doilea aspect – să mai creem și câteva locuri de muncă. Până acum cumpăram din altă parte, ni s-au părut scumpe și am zis hai să facem noi, Consiliul Local, o investiție, să avem noi sere ca să facem producție de serie pentru oraș și eventual pentru comunele limitrofe, dacă vor să-și facă amenajări florale prin parcuri, școli, primarii”, spune consilierul local Floriean Hristea.
Serele din Cernavodă au fost concepute pornind de la o structură în formă de tunel căreia i s-a proiectat mai mult spațiu interior pe verticală. Se numesc solarii gotice și au un randament foarte mare pe metrul pătrat de sol cultivat. Sunt acoperite cu o folie de nylon special, triplustratificat. Este un material termic, rezistent la ultraviolete, și dotat cu un strat exterior anti-praf. Transparența foliei de nylon este de 90% iar pe interior e prevăzut cu un strat anti-condens. Durata de viață garantată de producător este de 72 de luni (6 ani).
“Producem flori pentru uzul orașului în primul rând. Necesarul pentru oraș, în etapele în care plantăm noi, înseamnă 100 -120 de mii de fire de flori diverse, nu un singur tip. Plantăm în etape; unele se pun primăvara, altele se pun mai târziu vara, altele toamna. 120 de mii de flori, acuma s-a mai mărit și suprafață de spațiu verde în oraș – se mai adaugă un parc… cam așa, vreo 120 de mii. Primele plantări încep la sfârșitul lui martie, cu panseluțele, cu bănuții, că atunci e perioada lor. Acum sunt firave dar într-o luna și jumătate vor fi deja în stadiul de floare. Urmează gazaniile, cârciumăresele, crăițele – toată gama de flori – începând din mai și se tot completează în iunile-iulie, după care în octombrie venim cu crizantemele, tufănelele și alte flori de toamnă”, explică șeful de la Spații Verzi, Gheorghe Zlatov.
Serele acoperite cu folia specială de nylon au tot timpul o temperatură constantă, o aerisire corespunzătoare și apă la temperatura camerei. Variațiile de temperatură care existau în serele vechi sunt cele mai dăunătoare plantelor pentru că produc condens și plantele mucegăiesc.
Proiectul serelor din Cernavodă vizează pentru viitorul apropiat și o modificare la sistemul de încălzire. Consiliul Local și Primăria au în vedere o soluție economicoasă pentru oraș, care să îi scutească de cheltuieli inutile cu combustibilul și această ar fi o centrală termică alimentată cu peleți vegetali. De aici va rezulta căldura necesară creșterii și dezvoltării plantelor.
“Suntem în discuții pentru o procedură de achiziție a unei fabrici de peleți, pentru că noi avem un serviciu în cadrul Gospodăriei Comunale de Spații Verzi care se ocupă de toaletatul copacilor și avem foarte multă materie vegetală din care am putea să producem peleți cu care să alimentăm o centrală proprie pentru încălzire pentru moment. Prin vecinătatea serelor, chiar pe strada Prelungirea Seimeni trece coloana de agent termic și am putea să facem un punct termic pentru încălzire, în momentul când centrala va putea să dea orașului agentul termic necesar. Deocamdată sunt discuții pentru mărirea Punctului Termic în Unitatea 1-2 și după ce dânșii realizează acea investiție – majorare de punct termic – atunci vom face și noi legătura cu serele și vom avea agent termic. Probabil că de atunci sera va funcționa la capacitate maximă”, a mai declarat consilierul local Floriean Hristea.
Sistemul peleților folosiți drept combustibil pare cel mai ieftin în urma analizelor de cost. În plus vor ajuta – prin prețul mic- și la rentabilizarea altor produse pe care le au în plan autoritățile din Cernavodă. Deși serele primăriei au fost menite la început ca să producă numai flori, în decursul proiectării oamenii și-au dat seama că aceleași condiții de creștere și dezvoltare sunt propice și culturii legumelor. Așa s-a ajuns ca planurile municipalității să includă și plante decorative dar și legume de consum.
“E vreo lună din an când stați degeaba ? Nu, e muncă permanentă aici. Și muncă serioasă, fără exagerare. Se muncește non-stop!”, conchide Gheorghe Zlatov, șeful biroului Spații Verzi.
Be the first to comment