FOTO VIDEO Plajele protejate de la Vadu și Corbu, luate cu asalt de comisarii Rezervației Biosferei Delta Dunării și de jandarmi. Zeci de turiști au primit amenzi de până la 3.000 de lei pentru că au intrat cu mașina pe plajă și au campat  

Un bărbat din Ilfov a murit înecat pe plaja de la Corbu

A plouat cu amenzi pe plajele virgine de la Vadu și Corbu: comisarii de mediu ai Rezervației Delta Dunării au luat plajele la bani mărunți și pe toți turiștii găsiți în neregulă i-au taxat scump. Cea mai mică amendă a fost de 700 de lei, iar cea mai mare de 3000 de lei.

”Aici ne aflăm, astăzi, pe plaja Vadu, o plajă superbă, sălbatică, aflată în zona economică a Rezervației Biosferei unde, din păcate, turiștii nu înțeleg întotdeauna că o plajă sălbatică, o zonă naturală trebuie respectată și avem responsabilități față de ea pentru a o proteja și pentru a o păstra la fel de frumoasă și la anul, și peste doi și peste 100 de ani”, spune Cătălin Țibuleac, Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării

Fostele peisaje sălbatice au rămas doar amintire la Vadu și la Corbu. Acum pe dunele de nisip considerate cândva un peisaj de poveste, stau parcate zeci de mașini și sunt amplasate corturi fără număr. Turiștii iubitori de natură au călcat-o în picioare fără milă. La orele dimineții zeci de corturi și tot atâtea mașini erau amplasate pe nisipul fin al plajelor neamenajate, la nord de localitatea Vadu. Comisarii Rezervației Naturale i-au luat pe toți turiștii, pe rând. Unul câte unul oamenii au fost legitimați și amendați.

”N-am avut voie să venim cu cortul la mai putin de 150 de metri de mare și cu mașina, lucru pe care nu l-am știut. Am venit ieri, e prima dată când venim la Vadu”, spune un turist.

Zonele naturale cuprinse în perimetrul localităților Vadu și Corbu au primit statut de Rezervație a Biosferei și “Site Natura 2000” pentru protejarea habitatelor specifice și a speciilor de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial. Regulile de acces s-au înmulțit, iar turiștii nu le cunosc.

”Nu avem voie să campăm, nu e nicio problemă, ne retragem, dacă nu avem voie. Am venit pur și simplu să vedem și am pus un cort să stăm la umbră. Nu am știut unde se achită taxa de rezervație”, spune o turistă.

Plajele naturale neamenajate, cu flora și fauna locală, cu peisajul și caracteristicile zonei de coastă permit anumite activități turistice însă, pentru protejarea lor pe termen lung, se impun și reglementări specifice.

”În primul rând camparea și parcarea mașinilor în plaja sălbatică nu pot fi făcută decât la 150 de metri de ultimul val, e primul lucru care este încălcat. Al doilea, vorbim de managementul deșeurilor, din păcate nu întotdeauna turiștii înțeleg că deșeurile pe care le produc ar trebui depozitate într-un loc special destinat, ați văzut pe drum sunt pubelele”, a precizat Cătălin Țibuleac, Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Camparea și accesul cu mijloace motorizate pe plaje sunt strict interzise și sunt sancționate potrivit legii. Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării și autoritățile locale au dedicat anumite spații pentru parcarea autoturismelor și camparea turiștilor, situate în afara zonelor sensibile din punct de vedere al biodiversității.

”De pe 26 august și până în prezent au fost date 136 de amenzi, acțiunea de astăzi probabil va mai genera niște amenzi. Ideea nu e de a amenda oamenii, ideea e de a informa oamenii și de a preveni acțiunile asupra ecosistemului”, a mai adăugat Cătălin Țibuleac.

O secțiune de informații utile se găsește pe site-ul Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării. De asemenea, în zonele de plajă, sunt amplasate panouri de atenționare asupra modului în care se poate desfășura activitatea turistică.

”Sperăm ca acțiunea de azi, de mâine și în completare de anul viitor să ne permită să avem un turist frumos, elegant, într-o plajă sălbatică din Rezervația Biosferei Delta Dunării”, a precizat Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*