Cernavodă se mărește sub ochii locuitorilor săi cu încă un cartier nou-nouț, zilele acestea. Pentru localnicii aflați în căutarea unei locuințe, “Zona Sere” reprezintă cartierul perfect, pentru că se face de „la firul ierbii” ca să folosim binecunoscuta expresie. Cartierul “Sere” va fi un cartier matur, bine conturat și bine integrat urbanistic. Primăria a luat în calcul toate utilitățile și facilitățile de care au nevoie viitorii rezidenți așa că s-a pus pe treabă: a identificat necesitățile, a făcut lista de lucrări, a întocmit planurile și s-a apucat de execuție.
“Este un obiectiv pe care îl vom realiza din fonduri nerambursabile. Primăria orașului Cernavodă a obținut finanatare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în valoare de aproximativ 11 milioane de lei pentru realizarea întregii infrastructuri a acestei zone – Zona Sere. Fondurile nu vin integral prin programul PNDL, există și o parte de co-finanțare pe care primăria este obligată să o asigure”, spune Laura Nicolescu, director în primăria orașului.
Față de multe alte localități din țară unde primarii au stat cu mâinile în sân privind cum se extind orașele haotic la periferie și fiecare construiește cum vrea, la Cernavodă lucrurile se petrec exact invers. Municipalitatea pune la dispoziție terenul cu străzi, canalizare, iluminat stradal și aducțiune termică, iar oamenii pot să-și construiască locuințele având deja toate acestea. Este un exemplu de gândire urbanistică așa cum vedem în orașele din vestul Europei. Iar zilele acestea, constructorii sunt pe teren, conturând noul cartier.
“Am realizat pe această stradă, Strada Marte, canalizarea pluvială, menajeră și alimentarea cu apă. Din cauza condițiilor nefavorabile – ploi, zăpadă și alte probleme întâmpinate – lucrările au durat în jur de o lună și puțin pe o stradă. Strada aceasta este gata, o predăm celeilalte firme contractoare ca să bage rețeaua termică și de electricitate și noi trecem pe o altă stradă. Sperăm să terminăm repede, că văd că vremea ține cu noi” , spune increazator Claudiu Chivu, reprezentantul unuia dintre constructori.
Terenul noului cartier de locuințe este în suprafață de 6 hectare și se află în intravilanul orașului, în zona de ieșire spre localitatea Seimeni. Execuția lucrărilor a fost împărțită pe patru loturi:
Lot 1 – Rețele de apă și canalizare menajeră și pluvială;
Lot 2 – Rețele termice;
Lot 3 – Rețea pentru iluminatul public și pentru consum casnic;
Lot 4 – Sistematizare pe verticală și infrastructură + suprastructură rutieră;
“Patru firme din Cernavodă lucrează aici. Au fost scoase la licitație patru loturi de lucrări și întâmplarea a făcut, din fericire, ca toate cele patru firme să fie din Cernavodă. Una dintre firme se ocupă de canalizare /apă pluvială, care este Oberman, o a doua firmă, Getnic care se ocupă de șosele, asfalt și infrastructură, Elcomex se ocupă de electricitate și firma General Concret se ocupă de termoficare. Va fi un proiect super, va fi un cartier nou, cu șosele late de 12 metri, cu trotuare, cu iluminat stradal, cu parcări, spații verzi – un cartier extraordinar! Vor fi 80 de loturi de case în acest cartier”, explică viceprimarul din Cernavodă, Șerif Cîrjali.
Ceea ce face acum Primăria Cernavodă cu noul cartier de locuințe se numește în limbajul specialiștilor “urbanism de calitate”. În ritmul în care lucrează firmele constructoare, nu va trece mult timp și lucrările vor fi predate la cheie.
“Am mai avut mici probleme cu planurile, cu cotele… Noi vrem să predăm lucrarea cât mai repede pentru ca oamenii să poată să beneficieze de ea. Am făcut deja probele de presiune pentru alimentarea cu apă pe această stradă: au stat 24 de ore în “presă”, s-au probat la o presiune de peste o dată și jumătate față de valoarea la care vor lucra. La canalizare, identic. Nu s-au observat pierderi, nici scurgeri și totul este bine momentan. Aici va fi un cartier foarte modern și gândit cap-coadă, exact cum trebuie să se facă de la început: cu țevi noi, canalizare, apă, termoficare… fără probleme”, spune constructorul Claudiu Chivu.
Când primăria va termina de racordat noul teren la utilitățile publice, cartierul se va dezvolta cu o viteză previzibilă de pe acum. Localnicii așteapta ca șantierul să fie gata și apoi să înceapă fiecare să își contruiască locuința. Odată ce există străzi asfaltate, curent electric și apă curentă la marginea lotului de pământ, să construiești o casă devine mult mai simplu.
“O parte dintre locuințe sunt deja în construcție. Mulți din cei care și-au luat lot de casă nu au început să construiască până acum pentru că aici nu era nimic, în afară de o grămadă de pământ, un deal. Acum însă, când se va asfalta și se va face un cartier serios, atunci lumea va începe să construiască locuințele. Fondurile pentru lucrări sunt multianuale și cred că în 2-3 ani totul va fi gata. Noi am fi vrut să fie gata într-un an dacă s-ar fi putut. Acum încă lucrăm la lotizare și vom scoate la licitație loturi de case în continuare. Ce s-a dat până acum, în contract scria că o să ai utilități. Noi nu am vrut să mințim lumea, gen “o să ai utilități, semnează contractul dacă vrei loc de casă” însă acum facem utilitățile și definitivăm infrastructura și apoi vom scoate la licitație și celelalte loturi”, spune viceprimarul Șerif Cirjali.
Cartierul “Sere” nu reprezintă doar o alternativă de locuit pentru tinerii orașului, ci și un semn că Cernavodă capătă noi dimensiuni.
Be the first to comment