Cine a mers zilele acestea pe bulevardul Tomis din Constanța a observat că trotuarele sunt refăcute complet. După aproape un an de lucrări, timp în care firmele de cablu și cei de la ENEL au scos cablurile de pe stâlpi și le-au băgat în șanțuri, a venit timpul ca zona să capete altă imagine.
Și cum bordurile sunt de un cenușiu închis, trotuarul nu putea să fie prea deschis la culoare. Cineva din Primăria Constanța s-a gândit să dea viață zonei printr-un trotuar pixelizat.
Pavelele de 3 în trei nuanțe nu au fost așezate ordonat și drept ci după un model aleatoriu, astfel încât rezultatul este unul inedit. Cei care le-au văzut le-au comparat cu un peisaj din jocul Minecraft – unul dintre cele mai populare jocuri pe calculator pentru tinerii de astăzi.
Constănțenii pot admira și chiar călca pe noile trotuare în zona Capitol din municipiu. Dacă ideea va prinde, tot bulevardul Tomis ar putea avea astfel de trotuare, de la Capitol și până în zona “Lupoaică”.
Dar proiectul de reabilitare a trotuarelor nu se oprește aici. Dalele colorate vor fi despărțite de șosea de jardiniere cu flori și gazon cu o lățime de un metru. Totodată, bucățelele de granit vor avea culori mai închise atunci când pietonul se apropie de intersecția cu o stradă.
Arhitectul Victor Plăcintă, de la motivele populare la New York Times
La prima vedere poți spune că dalele colorate sunt montate greșit de către echipa de muncitori. Și totuși ele fac parte dintr-un plan bine pus la punct de un arhitect născut în Constanța.
Victor Plăcintă a urmat cursurile Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din Constanța, și apoi Facultatea de Arhitectură din București. El a devenit cunoscut anul trecut atunci când a îmbinat în mod armonios ceasurile de perete sau alte obiecte casnice cu motivele tradiționale ale iilor românești.
Așa au apărut ceasurile brodate inspirate de vechi desene de la Muzeul Țăranului Român.
Arhitectul a apărut și într-un documentar “The New York Times” despre artiștii din România și stilul lor vestimentar.
Modelul e inedit și va fi probabil dat ca exemplu. Jardinierele continue constituie o problemă însă pentru șoferii care coboară din mașinile parcate paralel cu trotuarul.
Propun ca jardinierele să fie întrerupte 1,5m exact în dreptul zonei de mijloc a marcajului carosabil al fiecărui loc de parcare.
De văzut cum vor arăta după 6 luni de nla alegeri.
“CU O FLOARE NU SE FACE PRIMAVARA”.
Orasul este foarte murdar. eu merg zilnic pe jos, Dacia-Lupoaica, cand ajung la birou pantofii arata de parca am fost la plimbare undeva la periferie. Acum se lucreaza, iteleg asta, dar de mai bine de 1 an mi se intampla asta. ORASUL ESTE JEGOS. Polarisul doar intinde jegul existent. Cosurile de gunoi lipsesc, cacati de caini peste tot. De ce nu sunt amendate asociatiile de proprietari pentru mizeria din jurul blocurilor? Dece? De ce?…………….. Pana cand?