În decursul anilor, administrația publică din comuna constănțeană Cumpăna a pus un accent important pe reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, pe toată suprafața localității, atât în vatra veche a satului, cât și în cartierele noi.
„Prioritatea mea și a funcționarilor din cadrul Consiliului Local a fost de a pietrui și asfalta toate străzile din comuna Cumpăna și nu sunt puține: 186 de străzi, 112 kilometri, nu numai în vatra veche a satului, ci și în cartierele nou înființate de-a lungul anilor. Este adevărat, pe primul loc am pus asfaltarea străzilor și apoi realizarea trotuarelor, pentru că nu întotdeauna am găsit proiecte care să aibă cuprinse în finanțarea lor și executare de trotuare”, a declarat pentru CTnews, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, când inspecta stadiul lucrărilor pe strada Prelungirea Florilor, la intersecția cu strazile Zorelelor și Ghiocei.
„Aici, vorbim despre un proiect finanțat prin Planul Național de Investiții „Anghel Saligny”, un proiect care prevede nu doar executarea pietruirii și asfaltarea carosabilului, ci și realizarea și asfaltarea trotuarelor, ceea ce este foarte bine pentru un proiect de 7,3 kilometri de drumuri, cât însumează lucrările aflate în curs de executare. Este o lucrare pe care vrem și trebuie să o finalizăm până la sfârșitul anului, mai exact până la 30 noiembrie.
Aici, în zona în care ne aflăm, a fost turnat primul strat de asfalt. Aceste străzi sunt situate la marginea comunei și trebuie să avem mare grijă, mai ales că Zorelelor este o stradă care a mai fost asfaltată. Acum trebuie egalizată la nivel cu strazile cu care se intersectează, dar trebuie să avem mare atenție și la montarea bordurilor care trebuie aliniate, astfel încât să fie preluată pe lângă bordură scurgerea apelor pluviale”, a explicat Mariana Gâju.
Proiectul este cu atât mai important, cu cât vorbim de o stradă prin care se face accesul în comună, dinspre o zonă cu teren agricol, iar una dintre preocupările principale ale administrației locale este de a proteja noul strat de asfalt de noroiul cu care utilajele ar putea intra de pe câmp.
„Da, este o lucrare de o importanță deosebită, deoarece utilajele agricole trebuie să circule pe undeva, nu se pot teleporta pe terenul agricol și, de aceea, avem obligativitatea să facem în așa fel încât roțile utilajelor să fie curățate, să nu intre cu pământul de pe terenul arabil pe aceste străzi. În acest sens, vom veni în sprijin, prin amenajarea, înainte de intrarea pe stradă, a unui strat de piatră, material rezultat în urma scalificării străzilor pe care le-am avut în execuție”, a spus Mariana Gâju.
Proiectele de dezvoltare a infrastructurii rutiere în comună au avut darul de a scoate la iveală și unele cazuri în care propietarii terenurilor nu au respectat planurile urbanistice și au construit dincolo de limita propietăților.
„Este un proiect foarte bun pentru comuna noastră, pentru că așa ne-am dat seama că atunci când trebuie să respecți care este lățimea carosabilului, a trotuarului, am descoperit că avem locuri unde, pentru că nu s-au respectat planurile urbanistice zonale, cadastrele imobiliare, nu s-au putut executa absolut deloc trotuare. Așa cum este pe strada Zefirului, la intrarea în Cumpăna, unde este un cartier mai nou, dar propietarii au spus că pot face orice au vrut cu terenul lor. Până să putem impune respectarea legilor urbanismului, ale cadastrului imobiliar, casele au fost ridicate”, povestește primărița din Cumpăna.
Mariana Gâju spune că, din păcate, Primăria nu are altă soluție, iar cei care au construit abuziv vor avea o surpriză neplăcută și vor fi obligați să dărâme ceea ce nu corespunde cu planurile din autorizațiile de construcție.
„Aș fi vrut să-l văd pe cel care demolează o casă, în ziua de astăzi, când este atât de greu să aduni un bănuț… Este un model pe care noi l-am dat într-o anumită zonă, unde pentru faptul că s-a ignorat o autorizație de construire care îi indică care este suprafața de ocupare a terenului, înălțimile, distanțările față de vecinătăți, lucruri pe care nu a vrut să le respecte, acea casă va fi demolată! Este o casă care în loc de 60 de centimetri la temelie, are un metru și 60, are încă un nivel adăugat și cu multe arabescuri care n-au fost cuprinse în autorizația de construire.
La fel și cu străzile, în momentul în care carosabilul ne permite, automat noi vom intra cu carosabilul lipit de gardul propietății. Nu avem încotro! Se supără și spun, păi cum? Intrați cu traficul în curtea mea? Dar dumneata de ce n-ai înțeles că trebuie să-ți respecți și vecinul, dumneata ești mai presus decât ceilalți? Cam așa trebuie luptat în teritoriu, acolo unde oamenii nu înțeleg că trebuie respectate și legile urbanismului și, dacă vreți, legile bunului simț”, a concluzionat Mariana Gâju.
Be the first to comment