Centrul Multifuncțional de Asistență Socio-Medicală al Primăriei Comunei Cumpăna a găzduit, marți, conferința de lansare a proiectului “Cooperare – Onestitate – Prietenie – Informare – Implicare – C.O.P.I.I.”, program pilot de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate.
Problema copiilor ai căror părinți muncesc în străinătate este una deosebit de complexă și, în multe cazuri, poate avea repercusiuni dramatice în viața minorilor. Evident, fiecare persoană este liberă să-și urmeze propriul destin, iar migrația, chiar și doar cu scopul de a asigura o situație mai bună pentru propria familie, poate avea efecte negative, uneori devastatoare, pentru copiii care sunt nevoiți să crească și să se dezvolte în lipsa unuia sau a ambilor părinți.
Deși adultul care alege calea străinătății este, de cele mai multe ori, convins că decizia are drept rezultat asigurarea bunăstării familiei, ceea ce îi va asigura menținerea unei relații pozitive cu cei rămași acasă, experiența a arătat că lucrurile stau cu totul altfel. Relația părinte-copil este influențată în mod negativ, apare o distanțare emoțională, neînțelegere în comunicare, cerințe și așteptări mari în ambele sensuri ale relației.
“Este un program de suflet, pe care administrația publică locală l-a îmbrățișat și pe care dorim să-l punem repede în aplicare, cu respectarea strictă a regulilor și condițiilor puse de către Uniunea Europeană, în identificarea acestor familii. Mai mult, pentru mine personal este bucuria de a avea lângă noi Asociația de Dezvoltare Comunitară, în cadrul căreia funcționează cantina socială, din cadrul Bisericii SF.Cuvioasa Parascheva, unde se va găti mâncare proaspătă, zilnic, pentru a servi masa de prânz acestor copii, beneficiari ai proiectului. Nimic nu poate suplini dragostea și grija părinților care au dat viață acestor copii, dar noi nu putem fi nepăsători la nevoile acestor copii”, a explicat, pentru CTnews, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
Pentru a veni în ajutorul acestor familii, Fundația Zi Deschisă a demarat acest proiect, prin care își propune să vină în ajutorul unui număr de 275 de copii preșcolari și elevi, cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, dintre care 148 provin din comuna Cumpăna, aproximativ 100 vor fi la Adjud (județul Vrancea), iar restul urmează a fi identificați într-o altă regiune. Proiectul va fi demarat, in facto, în decembrie 2021 și se va încheia în decembrie 2023.
“Am ales comuna Cumpăna pentru că este semnificativă, ca și număr de copii ai căror părinți sunt plecați și, nu în ultimul rând, ca și administrație locală care se gândește tot timpul la ceea ce se întâmplă în comunitate. Nu mă poate nimeni bănui de parti-pris, doamna Gâju fiind un primar care aparține unei alte culori.
Chiar sunt de admirat doamna primar și Consiliul Local pentru ceea ce fac aici. Eu vin din privat și sunt în privat. Pentru un om care primește răspunsuri concrete în mai puțin de 24 de ore, asta arată că sunt implementate niște reguli și că lumea știe ce are de făcut și este o disciplină. Este un exemplu foarte bun de urmat pentru foarte multe primării din alte zone”, a declarat Sorina Luminița Bucuraș, președinte al Fundației Zi Deschisă, inițiatorul proiectului.
“Din păcate și comuna Cumpăna are asemenea copii, care au nevoie de sprijinul nostru, atât al administrației publice locale, dar și al societății civile. Echipa cu care vine doamna Sorina Plăcintă-Bucuraș nu face decât să suplimenteze fondurile necesare consilierii acestor copii, cumpărării materialelor educaționale necesare copiilor, prepararea hranei și, de ce nu, petrecerea timpului liber într-un mod util și plăcut, totul pentru a aduce acestor copii bucurie și o luminiță de speranță în ochi. Și chiar dacă părinții sunt plecați, copii trebuie să vadă că nu sunt singuri, că sunt ocrotiți, îngrijiți, nu doar de către bunicii cu care au rămas acasă”, a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
Conform unei situații prezentate de către Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii – ANDPDCA, în decembrie 2020, în România, erau înregistraţi în evidenţele autorităţilor responsabile de asistenţă socială, un număr total de 75.136 copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Evident, nu este un număr care să reflecte situația reală, datele colectate cuprinzând doar numărul copiilor integrați în sistemul de învățământ (preșcolari și școlari cu vârsta între 3-17 ani) și neincluzând copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală sau în abandon școlar. Conform acelorași statistici, în județul Constanța apăreau 3035 de copii ce provin din familii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
Be the first to comment