După incendiul devastator din 2018, care a lăsat pe drumuri, la acea vreme, circa 30 de familii, așa-numitul Bloc NATO din Murfatlar a devenit o ruină și un focar de infecție. Mormane de moloz au luat locul încăperilor de altădată, iar prin fisurile adânci din pereți au început să răsară buruieni. Lupta abandonată de vechea administrație publică locală a fost reluată și câștigată de actuala administrație a orașului Murfatlar.
Prin accesarea fondurilor nerambursabile, echipa condusă de primarul Gheorghe Cojocaru a reușit să redea vechiului bloc de locuințe protejate utilitatea inițială și aspectul civilizat. Mai mult decât atât, după recenta reabilitare din temelii, imobilul va servi chiar de anul acesta drept bloc de locuințe sociale pentru persoanele defavorizate ori cu nevoi speciale din Murfatlar.
„Am obținut finanțare de la Ministerul Dezvoltării pentru locuințe sociale, și din 32 de camere cu toalete și băi commune, acum este un apartament și 13 camere, fiecare cu baie și bucătărie proprii. (…) Apartamentele sunt prevăzute cu tot confortul necesar, au aer condiționat, încălzirea se face cu ajutorul centralei termice alimentate cu peleți, pe acoperișul imobilului au fost montate panouri fotovoltaice”, a declarat pentru CTnews, primarul orașului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru.
În total, blocul va avea 14 unități locative, însemnând un apartament de două camere și 13 garsoniere. Chiar dacă cea mai mare parte a cheltuielilor a fost acoperită din banii alocați prin Ministerul Dezvoltării, cheltuielile suplimentare, neeligibile în proiect, au fost suportate de la bugetul local, mai spune primarul.
„Sunt locuințe sociale, destinate persoanelor cu nevoi speciale, avem pe listă persoane cu handicap, familii cu mulți copii, iar în funcție de Legea 114 vom repartiza aceste locuințe. Dacă blocul era în domeniul privat și administrat de noi, pe baza unor hotărâri de Consiliu Local, acum având finanțarea de la Ministerul Dezvoltării am fost obligați să le dăm utilitatea de locuințe sociale pe care le vom repartiza după Legea 114. În acest moment suntem în perioada de repartizare a apartamentelor”, a completat Gheorghe Cojocaru.
Orizontul de timp la care primul beneficiar se va putea muta în confortul noii locuințe depinde de elementele birocratice specifice: analiza amănunțită a dosarelor, perioada de depunere și soluționare a eventualelor contestații, însă, promite primarul, totul va fi pus la punct până cel târziu la începutul verii, iar 14 familii din Murfatlar vor putea începe o viață nouă sub un acoperiș modern și sigur.
Ambiția actualei administrații publice locale a orașului Murfatlar pentru modernizare la standardele cele mai inovative este deja de notorietate, iar efectele se văd și în lucrarea de reabilitare a ceea ce, pe vremuri, era cunoscut în comunitate drept Blocul NATO.
Cristian Ciubuc este șeful Serviciului Întreținere și Administrare a Domeniului Public și Privat (SIADPP) din cadrul Primăriei Murfatlar și vorbește despre soluțiile de eficientizare a consumului de energie electrică și termică pentru care s-a optat în cazul acestei lucrări:
„Am optat pentru montarea a două centrale termice pe peleți care au circuitul în aceste puffere. Pufferele sunt destul de complexe, au înăuntru o structură similară mai mică pentru încălzirea apei calde menajere și o serpentină pentru preluarea energiei termice de la panourile solare. Practic, în momentul acesta avem: o dată încălzire prin peleți, de la centrală și energie solară captată și circulată prin această serpentină, care încălzește apa”, a explicat Cristian Ciubuc, pentru CTnews.
Aceste soluții au fost integrate tocmai pentru a veni și mai mult în sprijinul viitorilor locatari, care, beneficiind de aceste facilități modern vor economisi considerabil la plata utilităților. Este drept însă faptul că investiția pentru implementarea acestor tehnologii de nivelul anului 2025 a fost mai mare, dar, în timp, dau asigurări furnizorii, cheltuiala se va justifica pe deplin, iar resursele se vor dovedi sustenabile.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment