Cel mai frumos parc al orașului Cernavodă, care va schimba într-adevăr fața orașului, avansează cu pași rapizi către punctul final. Se numește “Via Verde” și conform proiectului va avea alei, piste de biciclete, locuri de joacă, foișoare, fântâni și chiar un amfiteatru, iar spațiul verde se va întinde pe o suprafață de peste 6 hectare. Firma care se ocupă de proiect nu s-a oprit din lucru chiar dacă a venit iarna, iar zilele trecute a terminat de montat iluminatul public, cu lămpi LED pe proprii stâlpi.
“Cred că este singurul constructor care mă bucură cu adevărat pentru că în realitate este și singurul care nu a cerut suspendarea pe o perioada determinată a lucrării. Este foarte curios: au spus că ei pot să lucreze și la minus 5, și la minus 10 grade. Atât timp cât le permite vremea, ei lucrează, motiv pentru care îi felicit. Aleile sunt construite cu pavele și iluminatul este funcțional, lucru îmbucurător pentru că acest proiect este proiectul meu de suflet. Îmi doresc din tot sufletul să termine în termen și de ce nu, în luna mai este posibil să fie gata cu totul” spune primarul din Cernavodă, Liviu Negoiță.
Parcul “Via Verde” își dorește să revitalizeze orașul Cernavodă prin refuncționalizarea terenurilor destructurate și crearea de spații verzi pentru petrecerea timpului liber. Este o investiție cu bani de la bugetul local 100%, iar terenul pe care se va realiza proiectul este amplasat între Dealul Sofia și Canalul Dunăre – Marea Neagră, pe o suprafață de 71.000 metri pătrați.
Fiind loc destinat publicului larg, constructorul a avut grijă să îngroape toate țevile și cablurile care deservesc utilitățile de tot felul, ale parcului. Nu există fire supraterane sau alte obstacole de acest gen. La suprafața solului doar mobilierul urban și verdele plantelor vor bucura privirile localnicilor.
“Am folosit sisteme cât mai fezabile pentru aplicația proiectului în așa fel încât să existe protecția necesară” spune Cătălina Teodorescu, șefa de șantier.
“Nu că ne impun normele europene, însă proiectul în sine așa a fost făcut, și ținând cont că este spațiu verde, spațiu de promenadă, spațiu unde oamenii vin să se recreeze ei trebuie să fie și în siguranță. Din acest motiv trebuiau să fie toate îngropate. La suprafață nu se va vedea decât spațiul verde și atât!” explică primarul Liviu Negoiță.
Parcul natural “Via Verde” a fost gândit cu scopul de a crea un spațiu inedit de petrecere a timpului liber și agrement, adresat tuturor categoriilor de vârste. De aceea va avea pistă de biciclete și alei pietonale care vor lega elementele individuale cum ar fi locuri de joacă pentru copii, locuri amenajate pentru sport, meditație și relaxare. Primarul Liviu Negoiță ia în calcul ca anumite evenimente ale orașului să se desfășoare aici.
“Nu știu dacă vom muta aici toate evenimentele, pentru că, ținând cont de faptul că este doar spațiu verde și loc de plimbare/promenadă, este posibil să distrugem spațiile, motiv pentru care trebuie să ne gândim de două ori înainte de a organiza ceva aici. Însă sunt anumite evenimente pe care cu siguranță le vom desfășura aici; ele au fost și gândite pentru acest loc – acolo în partea de nord-vest există și un fel de amfiteatru, un spațiu în care vor fi proiectate filme în aer liber și vor fi și spectacole. În acea zona vom muta unele evenimente; tehnic este posibil. Dincoace însă, unde este doar spațiu verde… nu știu…” spune primarul Negoiță.
Terenul pe care se construiește parcul Via Verde era abandonat și neutilizat. Ani de zile pe el au crescut buruieni, fiind total nefuncțional pentru oraș. Faleza de pământ a folosit cândva șantierului de construcție a Canalului Dunăre Marea Neagră, iar când canalul a fost terminat, terenul a rămas pârloagă, distrugând centrul orașului care s-ar fi dezvoltat foarte bine în vecinătatea falezei. Acum Cernavodă își construiește aici propria zona de petrecere a timpului liber, zonă dominată de cele mai importante elemente naturale și culturale ale urbei.
“Am încercat să păstrăm un pic din originalul acestui loc; am păstrat o parte din copacii care au existat inițial aici. Din păcate n-am reușit să păstrăm atât de mulți pe cât ne-am dorit dar sperăm că putem da un iz inițial acetui proiect combinat cu partea de noutate care este prevăzută de către arhitect prin plantările ulterioare” spune Cătălina Teodorescu, șefa de șantier.
Realizarea parcului Via Verde costă 2 milioane și jumătate de euro. Primăria a dorit o construcție solidă, adâncă, care nu se va vedea și al cărei rol foarte important este să țină Dunărea în loc, în timpul inundațiilor. Cernavodă suferă an de an când Dunărea se revarsă, iar asta se întâmplă mai ales primăvara, la topirea zăpezilor.
“Înainte era o mlaștină aici. Acum este taluzat, au muncit foarte mult, s-a adus foarte mult pământ. Am făcut o zona de protecție pentru situații de urgență la inundații, peste care am venit cu această promenadă pe care o numim Via Verde. Am realizat de fapt două obiective: protecție împotriva inundațiilor și o zonă de distracție/promenadă/spațiu verde pentru cetățeni. Am păstrat și cât mai multe plante din terenul inițial: am defrișat doar ceea ce nu ne era necesar iar pomii care au putut fi toaletați au fost păstrați și vor fi plantați și alți pomi” spune primarul Liviu Negoiță.
Cătălina Teodorescu, reprezentanta firmei care realizează această investiție, a spus că lucrările au avansat în ritmul stabilit și au fost îndepliniți până acum toți pașii care trebuie realizați. Ea estimează că acest contract ar putea fi încheiat în aprilie sau mai.
“Suntem la 60% din lucrările contractate și undeva în luna aprilie-mai sperăm să finalizăm acest contract. Cu siguranță mai devreme decât dată prognozată chiar dacă timpul nu a fost atât de favorabil precum ne-am dorit, lucrările au avansat în ritmul stabilit. Tot ceea ce am promis s-a și realizat. Am montat stâlpii, am montat corpurile de iluminat, urmează să se monteze panourile foto-voltaice pentru că este un sistem dublu (atât pe sistem clasic de iluminat cât și energie verde cu panouri foto-voltaice), s-au continuat lucrările pentru gospodăriile de apă și pentru sistemele de irigație – tot ceea ce ne-am propus să facem, s-a realizat” explică șefa de șantier, Cătălina Teodorescu.
Astfel, dacă totul merge conform planului, în vara acestui an locuitorii din Cernavodă vor avea o zonă verde pentru plimbare și relaxare, cu acest prilej fiind redat comunității un perimetru care până nu demult era abandonat și nu avea nici utilitate.
Be the first to comment