În ultimii ani, odată cu venirea anotimpului rece, crește și îngrijorarea locuitorilor din cartierul I.D.Chirescu, din Cernavodă. În fiecare iarnă, odată cu încărcarea sistemului de termoficare apar și problemele cauzate de rețeaua de distribuție a agentului termic, una depășită atât moral, cât și din punct de vedere al capacității. Probleme materializate în numeroase avarii și pierderi de apă brută.
Într-un cuvânt, un veritabil calvar pentru locuitorii din zonă. În tot acest scenariu, se adaugă și faptul că agentul termic primar aparține SN Nuclearelectrica SA, în timp ce agentul termic secundar, cel care asigură încălzirea și apa caldă pentru locuitorii cartierului, aparține primăriei, prin SC Utilități Publice Cernavodă, care preia agent termic sub formă de apă fierbinte, iar apoi îl transformă în energie termică pentru încălzire și apă caldă de consum.
O situație care nu putea lăsa indiferentă administrația publică locală, primarul Liviu-Cristian Negoiță solicitând, în baza bunelor relații ale primăriei cu SN Nuclearelectrica SA, demararea unor lucrări de înlocuire a țevilor vechi, cu unele noi, de o mai bună calitate și de o capacitate mai mare. Răspunsul nu a întârziat, fiind unul afirmativ și prompt, astfel că lucrările au început în această toamnă.
“Având o relație bună cu SNN, noi, administrația publică locală, am solicitat să se facă o lucrare de schimbare a țevilor pentru agentul primar. Noi aveam probleme pe agentul primar, erau foarte multe avarii, de trei-patru ori pe iarnă se oprea furnizarea agentului termic pentru a fi reparate țevile, ceea ce, evident, crea un mare disconfort locuitorilor din zonă”, a explicat, pentru Constanța NEWS, Șerif Cîrjali, viceprimarul orașului Cernavodă.
Traseul magistralei de termoficare, care face obiectul acestor lucrări, va avea o lungime de aproximativ 465 de metri, în amplasare subterană, cu conducte preizolate.
“Lucrările au constat în decopertarea tronsonului de agent primar, s-au scos dalele, s-a săpat, s-a tăiat asfaltul, s-au scos țevile inițiale, cele vechi, și, pentru că s-a mărit diametrul țevii, de la 300 la 400 milimetri, nici canivoul nu mai era accesibil și atunci a trebuit să spargem un perete al canivoului, să lungim acest șanț, ca să putem introduce cele două țevi de agent termic”, a declarat Lucian Rădulescu, director general SC Utilități Publice Cernavodă.
Echipele de lucru și-au luat treaba foarte în serios, iar lucrările avansează cu repeziciune, lucru de care am putut să ne convingem pe frontul de lucru deschis pe strada Anghel Saligny. Totuși, pentru a nu risca să lase locuitorii din zonă fără apă caldă și căldură, atunci când vremea se va răci, lucrările vor continua doar atâta timp cât temperaturile se mențin ridicate, apoi vor fi întrerupte și vor fi reluate în primăvară.
“Lucrarea va fi terminată până iarna viitoare. Noi am solicitat, dată fiind situația cu pandemia, să nu se oprească apa caldă și căldura pe perioada rece, astfel că se vor sista lucrările când vremea se va răci, urmând să se reia în primăvară. Din experiența anilor trecuți, ne așteptăm ca după data de 20 octombrie să fie necesară umplerea și punerea sub presiune a instalațiilor”, a punctat viceprimarul Șerif Cîrjali.
Astfel, dacă temperatura exterioară va coborî pentru trei nopți consecutive sub 10 grade Celsius, SC Utilități Publice Cernavodă va începe probele la rece, urmând să fie puse instalațiile sub presiune, pentru a vedea ce probleme sunt și pentru a le rezolva. Până atunci, locuitorii din zonă sunt rugați să-și verifice instalațiile de încălzire din case și să rezolve problemele pe care le mai au. Conform autorităților publice locale, până la această oră, au fost verificate toate punctele termice și au fost făcute lucrările necesare, de revizie și schimbare a aparaturii care prezenta probleme, astfel încât să nu mai apară situații neplăcute pe timpul timpului rece.
“Primul beneficiu este pentru cei de la SNN, prin faptul că nu vor mai avea pierderi, deoarece tronsonul vechi prezenta foarte multe pierderi, fisuri, aveau tot timpul avarii pe acest tronson. Al doilea beneficiu este cel al cetățenilor orașului Cernavodă, pentru că, undeva la capătul tronsonului se va racorda punctul termic din I.D.Chirescu, un cartier de locuințe de case, care va beneficia de apă caldă și căldură”, a mai adăugat Lucian Rădulescu, director general SC Utilități Publice Cernavodă.
În fine, o altă veste bună pentru toți locuitorii orașului Cernavodă este faptul că prețul la gigacalorie rămâne neschimbat, la același nivel ca și anul trecut, adică 102 lei / gigacalorie pentru persoanele fizice, respectiv 204 lei / gigacalorie pentru persoanele juridice. Cei care îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de subvenția pentru apă caldă și căldură trebuie să depună cererile la serviciul dedicat din cadrul Primăriei Orașului Cernavodă. Actele se depun la sediul D.A.S Cernavodă (lângă Poliția Comunitară, Evidența Populației și Stare Civilă), situat pe strada Dacia nr. 5, în zilele lucrătoare, între orele 09.00 – 14.00.
Be the first to comment