FOTO VIDEO LadyPrenor: Antreprenoriat feminin de Ziua Dobrogei. O femeie cu voce este o femeie puternică – Iuliana Bara, director CERMED, dezvăluie secretele care transformă visul în brand

Iuliana Bara, director CERMED. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Odată cu Ziua Națională a Dobrogei, Clubul „Lady Prenor” a celebrat, pe 15 noiembrie, la Constanța, Ziua Antreprenoriatului Feminin în România. Aproximativ 200 de persoane au luat partea la evenimentul care a pus accent pe impactul semnificativ al femeilor în mediul de afaceri din județul Constanța, reuniunea fiind și un cadru dedicat schimbului de idei și relaționării dintre doamnele și domnișoarele cu ambiție și inițiativă.

De la vis la brand: cum nuanțează femeile mediul dobrogean de business

Activitatea se înscrie în palmaresul colaborării de succes dintre Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA), Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri și Asociația Oportunități de Afaceri pentru Femei, Filiala Constanța (ASOAF), organizații care și-au unit forțele pentru promovarea dezvoltării antreprenoriatului feminin la nivel regional.

„Evenimentul este la a doua ediție și celebrează femeia antreprenor, pentru că avem o astfel de zi, antreprenoriatul feminin se celebrează la nivel național, iar noi am legat activitatea și de Ziua Dobrogei. Nu este neapărat un eveniment care să premieze femeia antreprenor, ci să scoată în evidență că sunt din ce în ce mai multe femei antreprenor în județul Constanța, chiar pot să spun că 38% din firmele înregistrate în județul Constanța au acționariat feminin”, a declarat, pentru CTnews, directorul CCINA Constanța, Ruxandra Serescu.

Generații de antreprenoare unite de aceleași valori

O activitate dedicată socializării, pasiunii, tradiției și inovației, a doua reuniune formală a Clubului „Lady Prenor” a adus sub aceeași cupolă mai multe generații de femei antreprenor, oferind șansa tinerelor speranțe să ia contact cu deschizătoarele de drumuri. Printre doamnele care au avut curajul de a porni o afacere în zorii capitalismului românesc, în avântul perioadei de tranziție și care au și ajuns să facă performanță este și Mihaela Belcin, președinte și membru fondator al ASOAF, filiala Constanța.

„Nu am avut un mentor. În 1991, aveam un număr de înregistrare cu două – trei cifre. Am traversat cu foarte multă greutate, dar am supraviețuit fără sincope, fără datorii, fără procese, ceea ce este un mare atuu”, mărturisește Mihaela Belcin.

Asociația pe care o conduce și care, la anul, aniversează 20 de ani de existență numără în jur de 40 de antreprenoare, femei cu o ambiție și o voință ieșite din comun, femei care au învățat să jongleze cu forța care se cere în mediul de business pentru a echilibra profesia cu viața de familie, unde rolul de soție, de mamă, de fiică sau de soră nu este niciodată cu jumătate de normă.

LadyPrenor,  comunitatea femeilor care transformă ideile în realitate

Femeile care astăzi îndrăznesc să își creeze propria afacere și propriul drum profesional generând locuri de muncă au la dispoziție infinit mai multe oportunități decât predecesoarele lor, nu doar în materie de exemple, dar și în ceea ce privește sursele de finanțare accesibile. De aceea, crede Mihaela Belcin, prezentul pe care îl trăim este momentul ideal pentru o femeie să își asume curajul de a da viață propriei idei de afacere.

Mesaje de susținere pentru antreprenoarele din județul Constanța au venit și din partea prefectului Adrian Picoiu, reprezentat la eveniment de subprefectul Șenol Ali:

„Sunteți un sprijin desăvârșit, un model de putere, pragmatism, rezistență și, de departe iubire. La noi, în Dobrogea, antreprenoriatul feminin este un modul esențial de dezvoltare economică și socială. Realitatea ne arată că ați construit afaceri care schimbă în bine viețile oamenilor”, a transmis prefectul.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi și-a trimis consiliera personală, pe Gianina Topolov, fostă antreprenoare la rândul său, să livreze mesajul de încredere și sprijin al noii administrații județene pentru femeile care au curajul să își etaleze inteligența și priceperea.

„Președintele Florin Mitroi a ales să lucreze cu o echipă din care fac parte foarte multe doamne. Ceea ce ne dă un semnal foarte puternic de susținere a femeilor atât în domeniul administrativ, cât și în mediul de afaceri”, a declarat Gianina Topolov, în numele președintelui CJC.

Model de femeie antreprenor sau curajul de a redefini succesul prin empatie și modestie

Constanța are multe exemple de succes când vine vorba despre femei antreprenor. Iuliana Bara Cernevschi directorul și fondatorul clinicilor CERMED este însă un exemplu de ceea ce anumite constănțence au reușit să obțină doar prin curajul de a-și urma un vis cu nemărginită pasiune.

De mai bine de 20 de ani, managementul Iulianei Bara este pilonul de susținere al unuia dintre cele mai renumite branduri din domeniul medical din Dobrogea și chiar din România.

„Parcursul antreprenorial niciodată nu este ușor. Este plin de provocări, pe care le-am trecut cu bine, pe parcursul celor 21 de ani de când fac asta. Mă bucur să fiu aici să le pot împărtăși și celorlalți din experiențele mele, din provocările pe care le-am avut și din lucrurile care m-au motivat pe mine să merg înainte și să ajung unde sunt astăzi”, a declarat, pentru CTnews, Iuliana Bara.

Cu adevărat remarcabil la o femeie precum directorul CERMED este modestia autentică pe care o îmbrățișează, blândețea și empatia pe care le-a adoptat ca valori ale propriului stil de a conduce și de a ține unită o echipă, într-un mediu care impune mai degrabă nevoia autorității, a pragmatismului și chiar a cinismului.

Cei peste 20 de ani de antreprenoriat, în care a dus brandul CERMED de la un simplu vis la nivelul la care a devenit o rețea de clinici din Constanța la care apelează clienți din întreaga țară, Iuliana Bara spune că a învățat importanța răbdării și valoarea muncii susținute. Orice tânăr antreprenor care pornește pe un drum similar celui pe care ea l-a deschis pentru sine la 26 de ani, trebuie să fie conștient că răbdarea este esențială. De asemenea, mărturisește Iuliana Bara Cernevschi, seriozitatea și perseverența în muncă sunt unicele trepete care compus, real, scara succesului. În plus, directorul CERMED mai dezvăluie un secret al propriei reușite și anume faptul că a învățat să își educe flerul în alegerea celor mai potriviți oameni care să compună o echipă performantă.

„Eu aș redefini succesul în afaceri prin empatie, prin comunicarea foarte eficientă cu echipele noastre și prin curajul pe care noi, femeile, îl avem să ne aventurăm și să luăm diverse decizii. În cazul meu, pot să spun că succesul a fost o urmare a foarte bunei îmbinări între curaj, ambiție și modestie pot să spun. Sunt un om modest, lucrez cu oameni modești, sunt alături de echipa mea și de pacienții noștri. Merg la muncă și mă gândesc mai mult la oamenii cu care lucrez și pentru care lucrez mai mult decât mă gândesc la mine”, a mărturisit Iuliana Bara, în calitate de speaker al evenimentului Lady Prenor, de pe 15 noiembrie.

Vorbele antreprenoarei constănțene scot la iveală un adevăr știut de mulți, dar insuficient înțeles de majoritatea celor care, la un moment dat, realizează că business-ul lor a căzut în impas. Iuliana Bara a vorbit despre importanța pe care o dă resursei umane din jurul său și despre cum cel mai valoros profit nu îl reprezintă de fapt banii, nici satisfacția și motivația propriei echipe. Oamenii care știu că sunt prețuiți sunt cei care ating succesul, iar respectul oferit clienților este investiția cu cel mai mare randament pe termen lung.

„Este important pentru noi, ca oameni de succes, ca echipele noastre să fie de succes. Eu îmi doresc pentru medicii mei ca ei să devină medici de succes – eu sunt doar o consecință a succesului lor. Mă duc zi de zi la muncă cu gândul că vreau să îi promovez, să îi inspir, să lucrez alături de ei”, a completat Iuliana Bara.

Așa cum a menționat deja, parcursul business-ului CERMED nu a fost unul scutit de provocări nici pentru management, nici pentru angajați. În fața auditoriului prezent la evenimentul organizat la Constanța pentru a sărbători Ziua Antreprenoriatului Feminin, Iuliana Bara a vorbit despre neajunsurile pe care a trebuit să le învingă în traiectoria sa de până astăzi:

„Mă adaptez prin achiziția de tehnologie nouă și de actualitate. Ca să fac o paranteză, laboratorul nostru de analize, în 2003, când am deschis, lucra pe analizoare semiautomate, se pipeta fiecare analiză, era un alt mod de lucru. Pe măsură ce tehnologia a avansat, s-au tot schimbat echipamentele cu care lucrăm, astfel încât, acum am ajuns să fim adaptați anului 2024 și consider că fiecare trebuie să ținem pasul cu tehnologia din domeniul în care activăm”.

Antreprenoriatul feminin sărbătorit concomitent cu Ziua Națională a Dobrogei a presupus o atmosferă presărată cu simboluri ale autenticității. Tradițiile dobrogene au prin viață oadată cu energicele mișcări de dans ale ansamblurilor cu specificul etniilor dobrogene. Iar armonia de sunet, culoare a fost completată de o lecție de istorie extrem de concisă oferită publicului de jurnalista și scriitoarea Aurelia Lăpușan. La rândul său manager de succes și formator al numeroase generații de jurnaliști constănțeni și nu numai, Aurelia Lăpușan le-a îndemnat pe antreprenoarele constănțene să nu ignore rădăcinile tărâmului care le-a înzestrat cu tărie de caracter și curaj de luptătoare, punând, subtil, accentul pe cea mai de preț calitate a unei femei emancipate: educația.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*