Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit, miercuri, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Cei doi au discutat mai bine de o oră mai multe subiecte de actualitate, printre care întărirea securității pe flacul estic al NATO, situația din Ucraina, intrarea României în Spațiul Schengen.
După întâlnirea dintre cei doi președinți, Klaus Iohannis și Emmanuel Macron au susținut o conferință de presă, în cadrul căreia au prezentat temele abordate.
Președintele României i-a mulțumit omologului său pentru prezența militarilor francezi în țara noastră.
“Vă mulţumesc şi cu acest prilej pentru prezenţa militarilor francezi în România şi pentru asumarea de către Franţa a calităţii de lider al Grupului de luptă NATO din ţara noastră, a cărui operaţionalizare cât mai rapidă reprezintă o prioritate de prim rang. De altfel, un loc aparte în discuţiile noastre l-a avut pregătirea Summitului NATO de la Madrid, care va adopta decizii esenţiale pentru viitorul Alianţei şi pentru securitatea noastră comună”, a declarat Iohannis.
O altă temă atinsă în cadrul întâlnirii a fost situației din Ucraina.
“Am discutat cu prioritate despre necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, mai ales la Marea Neagră, despre noul concept strategic, despre susținerea partenerilor alianței și perspectivele aderării Suediei și Finlandei. Am discutat cu președintele Macron despre preocuparea noastră față de continua deteriorare a situației umanitare din Ucraina. Am prezentat măsurile luate de România pentru refugiații ucraineni, care vin în România, precum și sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin hubul de la Suceava pe care și Franța l-a utilizat în mod intensiv”, a mai spus Iohannis.
Criza cerealelor din Ucraina este una care preocupă, deopotrivă, atât România, cât și statele din Vestul Europei.
“O altă temă de interes comun prioritar pentru România și Franța pe care am abordat-o în cadrul discuțiilor a fost asigurarea securității alimentare la nivel global, care este profund afectată de blocada impusă abuziv de Rusia porturilor ucrainene ceea ce împiedică cerealele din această țară să ajungă în multe state din diverse regiuni ale lumii. România depune eforturi susținute, multidimensionale în spriijinul Ucrainei prin oferirea de rute pentru exportul de cereale, inclusiv prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile românești de la Dunăre. Autoritățile noastre caută soluții integrate pentru a face acest tranzit cât mai eficient, inclusiv cu sprijinul partenerilor noștri externi. Am stabilit împreună cu domnul președinte să cooperăm apropiat pentru realizarea acestui obiectiv”, a explicat președintele României.
De asemenea, Iohannis și Macron au discutat și despre ajutorul pe care îl pot acorda Republicii Moldova.
“Am discutat și despre sprijinul substanțial pe care România și Franța îl acordă Republicii Moldova. Mă bucur că, după vizita de acum în România, domnul preşedinte va ajunge astăzi la Chişinău şi, în acest context, am discutat despre cum putem ajuta Republica Moldova să facă faţă multelor provocări cu care se confruntă, ca urmare a crizei de securitate generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. O importantă iniţiativă în acest scop o reprezintă platforma de sprijin pentru Republica Moldova pe care România, Franţa şi Germania au lansat-o, la Berlin, în aprilie, şi am abordat pregătirile pentru conferinţa de follow-up pe acest subiect pe care România o va găzdui în această vară”, a mai spus Iohannis.
Tema securității energetice și aderarea României la Spațiul Schengen au fost alte două teme abordate la întâlnirea celor doi președinți.
“În planul cooperării europene, am salutat rezultatele Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, din acest semestru, într-un context european securitar, economic şi social dificil. Am abordat şi tema securităţii energetice, inclusiv din perspectiva evoluţiilor din Ucraina şi a deciziilor strategice ale Uniunii Europene de eliminare a dependenţelor noastre de Federaţia Rusă. Am subliniat că România este pregătită să-şi asume un rol activ în atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii şi va depune toate eforturile pentru a asigura rezilienţa sectorului energetic pe termen lung.
Am avut o discuţie cuprinzătoare cu preşedintele Macron şi cu privire la perspectivele extinderii Spațiului Schengen şi am explicat aşteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea Spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi rezilienţei Uniunii în ansamblul său şi la întărirea competitivităţii pieţei unice, în beneficiul cetăţenilor europeni. Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franţei pentru deblocarea procesului de aderare a ţării noastre la Schengen”, a mai afirmat Klaus Iohannis.
Președintele României susține aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.
“În legătură cu recentele cereri de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, am subliniat sprijinul nostru puternic pentru integrarea europeană a acestor state. În viziunea României, cei trei aspiranţi trebuie să beneficieze de cadrul optim de derulare a proceselor de reformă şi de o abordare unitară, în conformitate cu propriile merite şi cu progresele înregistrate în procesele de reformă. Am susţinut importanţa unui semnal politic clar privind hotărârea Uniunii Europene de a se angaja cu partenerii pe un traseu ambiţios pro-european, care să fie adoptat la Consiliul European din această lună, din iunie. Cu privire la Balcanii de Vest, am reafirmat sprijinul României pentru adoptarea cât mai curând a deciziei de lansare a negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord”, a mai declarat președintele României.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a referit, în discursul său, la parteneriatul solid din cele două țări.
“Această deplasare intervine într-un context grav pe care îl cunoaștem cu toții, războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, care se desfășoară foarte aproape de aici. Am putut ieri seară să îi întâlnesc pe soldații francezi care participă, începând cu data de 26 februarie la reasigurarea României. Am hotărât această desfășurare în data de 19 ianuarie pentru a aduce mărturi deplina solidaritate a Franței față de aliații săi europeni în fața amenințărilor privind securitatea noastră comună.
Și mulțumesc României că a acceptat ca Franța să își asume responsabilitatea de națiune cadru a NATO pe teritoriul său. Este un semn de încredere care reflectă că avem un parteneriat strategic solid. Doresc, de asemenea, să mulțumesc armatelor noastre care s-au desfășurat cu o reactivitate deosebită, neobișnuită, plecând de la decizia formală și pînă astăzi, doar în cîteva zile, ceea ce este un semn al credibilității armatelor franceze în cadrul NATO și care vine în susținerea unei țări prietene, care se simte amenințată. Această procedură a demonstrat și dumneavoastră cu toții ați demonstrat că sunteți la înălțime și sunt mândru și vă sunt recunoscător”, a transmis Macron.
El s-a mai referit și la cooperarea politică și militară dintre România și Franța.
“România nu este pentru Franța o țară ca oricare alta. Alianța dintre țările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună și de mai multe ori în fața unor crize grave care amenințau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franței și sunt mândru că împreună astăzi continuăm această tradiție istorică. Pentru a merge încă și mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităților române la un plan ambițios de susținere a Forțelor Navale Române. Miniștrii de resort au putut să discute și să stabilească un document cadru.
Și pe plan politic, și militar dorim să consolidăm acest document cadru și această cooperare și, de asemenea, în cadrul NATO, pentru că în acest cadru armata franceză se află pe teritoriul româ,n împreună cu ceilalți aliați și cu sprijinul Armatei Române, dispozitivul actual va lua amploare, își va spori capacitățile. Întâlnirea la nivel înalt care va avea loc la Madrid va confirma această ambiție și este o dovadă suplimentară a unității noastre pentru a îndepărta orice amenințare militară de pe flancul estic al UE și al NATO. Iată de ce vizita mea are un sens deosebit, avem o viziune comună împreună, domnule președinte, când este vorba de abordarea politică a situației din Ucraina, o abordare comună a dosarului Balcanilor de Vest și, în special, a discuțiilor în curs între Macedonia de Nord și Bulgaria”, a mai declarat Macron.
Președintele Franței s-a declarat un susținător al României pentru aderarea în Spațiul Schengen.
“Este vorba, de asemenea, și de aderarea României la Spațiul Schengen. Am discutat acest subiect și dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. De atâția ani încoace Franța se află alături de dumneavoastră și dorim să facem împreună ca situația să progreseze”, a mai transmis președintele Franței.
Emmanuel Macron a venit în România, marți seara, și a înnoptat la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, având discuții cu militarii francezi cantonați aici. După întâlnirea cu Klaus Iohannis, Macron a plecat în Republica Moldova unde are programată o întâlnire cu președintele Maia Sandu.
Be the first to comment