FOTO VIDEO Istorie, cultură și spiritualitate, reunite la Ovidiu, cu ocazia lansării proiectului cultural Serbările Europei

A fost lansat proiectul cultural Serbările Europei la Ovidiu. FOTO Paul Alexe

Un eveniment cu ample rezonanțe culturale, istorice și spirituale s-a desfășurat într-un cadru splendid, oferit de Pavilionul Expozițional de pe faleza lacului Siutghiol, din Ovidiu. În organizarea Arhiepiscopiei Tomisului, Academiei Tomitane și a Primăriei Orașului Ovidiu, a avut loc lansarea proiectului cultural Serbările Europei.

Cu primarul orașului Ovidiu, George Scupra, pe post de amfitrion, în fața invitaților și a reprezentanților media s-au aflat filozoful și profesorul Constantin Barbu (descoperitor al unor documente istorice de o valoare incomensurabilă pentru istoria ținuturilor românești), artistul plastic Rodion Gheorghiță (sculptor, cel care reconstituie 102 opere, pierdute sau dispărute, ale marelui și universalului Constantin Brâncuși), ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, dar și Mihai Lupu, om politic local și membru de onoare al Academiei Tomitane.

Proiectul numit Academia Tomitană se conturează din ce în ce mai limpede, iar această academie va cuprinde nu numai istoria veche a Dobrogei, ci va extinde un arc peste timp către istoria mai nouă. Totodată, va pune în valoare și vestigiile din împrejurimile orașului Constanța, precum și cele mai apropiate și bine conturate de aici, din orașul Ovidiu, unde s-a descoperit și un castru roman, dar și o basilică romană, și unde poetul Ovidiu este evidențiat atât de frumos, iar istoria veche și nouă se vor îmbrățișa. Este o joncțiune între civilizația veche și civilizația nouă, prin poetul Ovidiu și toate vestigiile de atunci, iar creștinismul vine cu aureola peste o istorie veche în care poetul Ovidiu parcă a fost un înainte-mergător pentru Sfântul Apostol Andrei, a punctat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, inițiator al acestui proiect.

Concret, proiectul își propune să îmbogățească patrimoniul cultural și spiritual al Dobrogei, pe pământul milenar, încărcat de istorie, al Scythiei Minor, numele sub care a fost cunoscut în antichitate și care reprezintă cel mai vechi spațiu al identității românești, fapt dovedit de unele dintre documentele găsite și readuse la viață de către profesorul și filozoful Constantin Barbu.

Dorim să realizăm câteva proiecte uimitoare, în Tomis-Constanța și în Ovidiu. De curând s-a fondat Academia Tomitană, iar printre planurile sale există următoarele: Atelierul lui Brâncuși, 102 lucrări pierdute, distruse și reconstituite de către sculptorul Rodion Ghiorghiță, iar atelierul va fi chiar aici, pe faleza unde vorbim; apoi, este o lucrare amplă, în 1000 de volume, intitulată Monumenta Romaniae Historica, în care aducem documente din anul 660 î.e.n. și până la anul 2018, a declarat, pentru Constanța NEWS, profesorul Constantin Barbu, care a și explicat simbolistica acestor ani.

Sunt, spun eu, niște cifre simbolice, pentru că atunci când vorbești de anul 660 î.e.n. este ca și când ai vorbi de la întemeierea Romei, de la un Anacharsis, care era și poet și filozof și rege, care a renunțat la titlul de rege pentru a avea timp să scrie și de a gândi. S-au păstrat manuscrise de la el și le-am publicat. Iar până la anul 2018, când România nu a devenit întreagă, ci a devenit ceea ce este. România, noi trebuie să știm că nu este întreagă acum, dar va fi întreagă, fiindcă există și destin, există și istorie și mai există adevăr. Iar peste adevăr nu mai este decât Dumnezeu. România când a avut nevoie de Dumnezeu l-a avut.

Lucrarea Monumenta Romaniae Historica va cuprinde, așadar, o colecție de 1000 de volume de documente istorice cu referire la istoria Dobrogei și a românilor, începând cu anul 660 î.e.n.. Toate aceste mărturii istorice au fost “dezgropate” de către profesorul Constantin Barbu, printr-un efort monumental de documentare în peste 85 de arhive și biblioteci din Europa și Statele Unite. În momentul de față, 188 dintre aceste volume au ajuns în custodia Arhiepiscopiei Tomisului.

Monumental este și proiectul prin care sculptorul Rodion Gheorghiță își propune să reconstruiască cele 102 opere pierdute sau distruse din patrimoniul geniului de la Hobița, marele sculptor Constantin Brâncuși.

Avem toate motivele să fim fericiți, dar, sigur, greul rămâne pe umerii sculptorului Rodion Gheorghiță. Este vorba despre o muncă titanică, 102 opere ale marelui Constantin Brâncuși, care trebuie realizate într-un timp foarte scurt. 27 sunt deja realizate, trei sunt în curs de realizare, ceea ce ne dă speranța că, într-un interval de timp relativ scurt, toată această creație distrusă sau pierdută a lui Brâncuși poate fi în acest spațiu, la Ovidiu, a mărturisit, fără a-și ascunde bucuria, primarul orașului Ovidiu, George Scupra.

M-am angajat să reconstitui acest tezaur pierdut, din pozele realizate de însuși Brâncuși, care a fost un excelent și minuțios fotograf. Le voi realiza din ipsos, lemn, bronz aurit și bronz, așa cum le-a realizat și Brâncuși. Inițial, am dorit să reconstitui Coloana gândită de Brâncuși, la București. Nu vreau să intru în amănunte, dar nu s-a putut. Așa că am venit aici, gândind că ar fi minunat să existe la malul mării Coloana lui Brâncuși. Coloana ar sta extraordinar aici, ca un far cultural, a spus, la rândul său, sculptorul Rodion Gheorghiță.

Acesta a explicat și diferența între reconstituire și copiere. A copia înseamnă a avea un obiect pe care să-l copiezi prin metoda copierii. Ori, în cazul meu, nu este copiere, este reconstituire. După poze în 2D, să le iei, să le studiezi, să le măsori cu lupa, să măsori fiecare detaliu și să o întregești și să spui, da, domnule, este Brâncuși. Făcând reconstituire, se întregește opera, vizual, deci 102 piese reapar publicului.

Membru de onoare al Academiei Tomitane, Mihai Lupu s-a arătat încrezător în realizarea acestui proiect, menit să reîntregească moștenirea culturală și spirituală a poporului român și care pune orașul Ovidiu pe harta centrelor culturale importante ale Europei.

Noi am mai discutat despre acest proiect, cu mulți ani înainte, și mă bucur că astăzi se reia acest proiect. Doamne ajută să îl punem în practică, pentru că vorbim despre valorile noastre, valorile spirituale, în special, acum, prin prezența domnului profesor Barbu, de la care am obținut informații pe care mulți români nu le au. Să ne ajute Dumnezeu să le transpunem în practică, pentru că istoria, religia, sunt repere ale poporului român, a declarat Mihai Lupu.

Mai trebuie remarcat și faptul că autoritățile publice locale intenționează organizarea, la Ovidiu, a unui Festival internațional al Academiilor, manifestare la care vor participa nouă academii internaționale, afiliate unui consorțiu din care face parte și Academia Tomitană.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*