FOTO VIDEO Iohannis: “Cei 25 de ani de activitate a Unității 1 a CNE Cernavodă sunt parte a fundamentelor solide pe care clădim viitorul energiei nucleare românești. Felicit Nuclearelectrica și specialiștii de aici pentru siguranța rezultatelor obținute în toată această perioadă”

Klaus Iohannis, în vizită la CNE Cernavodă. FOTO Administrația Prezidențială.

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent joi, la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, precizând că cei 25 de ani de activitate a Unității 1 a CNE Cernavodă sunt parte a fundamentelor solide pe care clădim viitorul energiei nucleare românești. El a felicitat Nuclearelectrica pentru siguranța rezultatelor obținute în toată această perioadă.

“Am ținut în mod special să revin astăzi aici, pentru a marca împreună cu dumneavoastră cei 25 de ani de funcționare a Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Această unitate a asigurat, până în prezent, 9% din consumul național de energie electrică și dorim să contribuie în continuare la securitatea energetică a țării noastre”, a spus Klaus Iohannis.

El a menționat că obiectivul energetic nuclear al României este în primul rând un obiectiv strategic, de asigurare a securității energetice pe plan național și regional.

“Țara noastră beneficiază de un mix energetic echilibrat, însă avem nevoie în continuare de noi capacități energetice, din diverse surse, nu doar nucleare, bazate pe tehnologii noi și moderne. Și ne dorim ca investițiile din energie să antreneze dezvoltarea pe orizontală a industriilor de profil din țara noastră.

România are potențialul de a deveni un jucător important și un hub european în domeniul energiei, iar acest potențial trebuie fructificat cu hotărâre și responsabilitate.

Este modul prin care putem schimba profilul energetic actual al României și să devenim un exportator net de energie în regiune”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a mai declarat că energia nucleară asigură în România 20% din producția internă.

“În România, energia nucleară asigură aproape 20% din producția internă. Cu alte cuvinte, un bec din 5 este aprins cu energie nucleară. Din totalul energiei curate produse în țara noastră, 33% reprezintă energie nucleară, prin care susținem 11.000 de locuri de muncă în producție, cercetare, inovație, inginerie, lucrări și producție de echipamente.

Faptul că România are un ciclu nuclear integrat constituie un atu extrem de important. Este un atu semnificativ, care trebuie păstrat, și va trebui să găsim mijloacele prin care să fructificăm avantajele competitive de care noi, ca țară, dispunem în acest domeniu”, a explicat Klaus Iohannis.

Președintele a reamintit că a susținut necesitatea realizării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

“Împreună cu Statele Unite ale Americii, partenerul nostru strategic, punem astfel bazele necesare cooperării pentru noua etapă de dezvoltare a sectorului nuclear civil în România. În vara acestui an am promulgat legea de ratificare a acordului și lucrurile încep să se miște în direcția bună. De asemenea, tot în domeniul energetic nuclear, contăm pe buna noastră cooperare cu Franța, cu care avem un parteneriat strategic puternic.

România și-a propus pe termen mediu și lung să atingă un echilibru între reactoarele CANDU și noile tehnologii. Opțiunile noastre rămân deschise și examinăm inclusiv cele mai noi inovații din domeniul energeticii nucleare, cum sunt de exemplu reactoarele modulare avansate, dar și alte tehnologii de ultimă generație care apar în acest sector”, a mai transmis șeful statului.

Iohannis a felicitat Nuclearelectrica pentru rezultatele obținute în această perioadă.

“Cei 25 de ani de activitate a Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă, pe care îi aniversăm astăzi, sunt parte a fundamentelor solide pe care clădim viitorul energiei nucleare românești. Felicit Nuclearelectrica și specialiștii de aici pentru siguranța rezultatelor obținute în toată această perioadă! Mesajul meu este să continuați, prin profesionalismul dumneavoastră, să mențineți același nivel de excelență în performanță!

Printr-un efort comun al autorităților, specialiștilor și companiilor, vom reuși să ne asigurăm că energetica nucleară românească va progresa continuu”, a mai spus Klaus Iohannis.  

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, prezent la eveniment, a afirmat că România are nevoie de noi capacități nucleare.

“Ne aflăm astăzi într-un moment cheie, la fel de important atât pentru noi, cât și pentru generațiile următoare. România are nevoie de noi surse de energie și mai mult de surse stabile de energie curată rezilientă și accesibilă. În procesul de atingere a stabilității energetice și al decarbonării, ne dorim să implicăm tot mai mult energia nucleară.

România are nevoie de noile capacități nucleare, cu atât mai mult, cu cât țara noastră susține obiectivele de mediu al Uniunii Europene, care vizează atingerea țintei de zero emisii de carbon până în 2050, țintă pe care statele membre, inclusiv România și-au asumat-o. Ținta de decarbonizare, care trebuie atinsă până în 2030, etapă intermediară, a fost accelerația de la 40% la 55%.

Această țintă ambițioasă nu poate fi atinsă fără utilizarea tuturor energiilor cu emisii scăzute de carbon, în special a energiei nucleare care produce în bandă,  accelerarea prezintă în sine un motiv pentru investirea în capacității adiționale de producere a energiei cu emisii scăzute”, a spus Virgil Popescu.

 Director General Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a declarat că în cei 25 de ani de funcționare au fost livrați în Sistemul Energetic Național peste 200 de milioane de megawatti-oră

“În cei 25 de ani în care funcționează această centrală, am generat energie curată la standarde de excelență, livrând în Sistemul Energetic Național peste 200 de milioane de megawatti-oră la un factor de capacitate de peste 90%, cel mai înalt factor de capacitate din toate centralele monitorizate de Agenția Internațională Atomică. Am reușit să generăm energie curată, între noi, nu doar pentru sistem, construind o structură organizațională bazată pe profesionalism și valori puternice.

Cei peste 200 de milioane de megawatti oră generați au condus la evitarea eliberării în atmosferă a peste 170 de milioane de tone de dioxid de carbon ceea ce cu două reactoare în operare reprezintă 33% din energia curată livrată la nivel național”, a transmis directorul general Nuclearelectrica.

SN Nuclearelectrica SA, prin Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, este în prezent una dintre cele mai performante centrale din lume, situându-se pe primul loc raportat la factorul de capacitate de la punerea în funcțiune.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*