FOTO VIDEO Învățământul și cultura, priorități pentru Primăria Hârșova. Primarul Viorel Ionescu: “Noi venim să sprijinim sistemul de educație”

Casa de Cultură din Hârșova. FOTO Ctnews.ro

Administrația locală din orașul Hârșova acordă o atenție deosebită procesului educațional și este mereu în sprijinul copiilor din localitate. Primăria a investit de-a lungul timpului în educație cu bani de la bugetul de stat, dar și prin accesarea de diferite proiecte europene, cum ar fi proiectul ADMIS care se derulează în acest moment în localitate și care a fost de un real ajutor pentru persoanele defavorizate.

Un alt lucru important care este în plină desfășurare în acest moment la Hârșova este examenul național de Bacalaureatul. Datorită demersurilor făcute de primărie, liceenii nu au mai fost nevoiți în acest an să parcurgă cei 60 de kilometri până la Cernavodă și au putut susține examenul maturității la ei în localitate.

”Cred că s-a văzut în acest an prin organizarea Bacalaureatului la Hârșova faptul că autoritatea locală, chiar dacă nu se vede, s-a implicat și am reușit să organizăm în acest an cu ajutorul Inspectoratului Școlar, ocazie cu care mulțumesc doamnei inspector Bucovală pentru înțelegere și pentru că a fost alături de noi în a se desfășura bacalaureatul la Hârșova” spune primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.

Sub deviza ”cine nu investește în educație, nu are viitor” primarul Viorel Ionescu, se implică atât financiar, cât și moral și este mereu atent la nevoile școlilor și grădinițelor.

”Ăsta este motivul pentru care încercăm în limitele pe care le avem, să sprijinim nu numai financiar sistemul de educație din Hârșova. Vreau să vă spun că, acum pentru că a început vacanța, vom face o analiză și va trebui să începem pregătirile pentru amenajarea școlilor și a grădinițelor pentru începerea noului an școlar 2019-2020. Acolo unele lucrări le vom face noi cu sprijinul societății orașului, alte lucrări vor trebui făcute de către școli pentru că, vreau să întipăresc încă o dată că noi venim să sprijinim sistemul de educație”, susține primarul Viorel Ionescu.

De la bugetul local al orașului Hârșova au fost alocate fonduri în cadrul finanțării complementare. În principal, aceste sume sunt folosite pentru reparații de capital, pentru susținerea cheltuielilor, transportul elevilor, pentru bursele elevilor, naveta cadrelor didactice in conformitate cu legea, pentru concursuri școlare și alte tipuri de cheltuieli extra-școlare.

”În anul 2018 aproximativ 54.000 de lei, iar în cursul anului 2019 au fost alocate sume în jur de 25.000 de lei. Au fost alocare sume pentru cheltuieli privind participarea la proiectele pe fonduri europene. În cadrul proiectului ADMIS, în baza hotărârilor Consiliului Local, UAT oraș Hârșova alocă cota de 2% pentru sprijinirea școlilor. Totodată, au fost alocate sume pentru  activitățile extra-curriculare ale elevilor, au fost alocate sume pentru premii și au vizat, în special, elevii cu rezultate bune și foarte bune la învățătură pentru că orașul chiar se mândrește cu astfel de copiii, și am avut întotdeauna disponibilitatea și posibilitatea și dorința de a ajuta elevii școlilor din orașul nostru”, a precizat Rodica Claudia Ioana, directorul executiv – Direcția Buget, Finanțe, Contabilitate din cadrul Primăriei Hârșova.

Pentru că învățământul este una din prioritățile administrației locale din Hârșova, aici s-au accesat diferite finanțări pe fonduri europene pentru a îmbunătății mediul în care se desfășoară actul educațional. Grădinița cu program prelungit Tic-Pitic a intrat într-un proces de modernizare, iar preșcolarii vor avea din toamna acestui an o bucătărie dotată la cele mai înalte standarde.

”Grădinița cu program prelungit ”Tic-Pitic” se bucură de o colaborare bună cu Primăria și Consiliul Local, dovadă sunt proiectele pe care le-am derulat în acest an școlar, cum ar fi extinderea bucătăriei pe care grădinița și-a dorit-o de foarte mulți ani, iar anul acesta acest proiect a fost realizat și construirea unei scări de evacuare care tot așa era necesară a obține un aviz din partea ISU”, a spus Ana Maria Gheorghe, consilier educativ Grădinița ”Tic-Pitic”.

Un alt proiect care s-a desfășurat zilele acestea la grădiniță și care s-a bucurat de sprijinul Primăriei și al Consiliului Local a vizat voluntariatul.

”Avem și alte proiecte chiar în colaborare cu [rimăria orașului Hârșova și Consiliul Local, avem un proiect de suflet pentru noi ”Campioni la voluntariat”, în care au fost implicați și părinții din grădinița noastră și s-a reușit reabilitarea curții grădiniței, iar preșcolarii noștri se bucură de o curte foarte frumoasă” a mai spus Ana Maria Gheorghe.

De asemenea, din bugetul local al primăriei este asigurat transportul elevilor și al cadrelor didactice. Și în programul ”Școala altfel” unitățile de învățămând din Hârșova au primit sprijin din partea autorităților, școlarilor și preșcolarilor li s-a asigurat transportul pentru excursiile și activitățile pe care le-au desfășurat în acea săptămână.

”De obicei, în acestă săptămână desfășurăm și excursii și avem de fiecare dată sprijinul primăriei. În acest an școlar, elevii de clasele I-IV au mers la Tulcea în excursie cu sprijinul primăriei”, adaugă Daniela Holban Diaconu, coordonator pentru proiecte și programe educative și extrașcolare Hârșova.

Activități frumoase și oameni implicați în procesul educațional sunt si la Liceul Tehnologic ”Carsium” situat la doi kilometri de Hârșova. Aici vin copiii preponderent din zona rurală, din localitățile limotrofe. Liceul dispune de două clase de școală profesională pe sudor și recepționer, domeniul mecanică și comerț.

”Ce avem nou anul acesta este parteneriatul cu Damen Mangalia unde copiii au mers că efectueze practica, trei săptămâni. Le-a fost asigurată cazarea, mâncarea și bineînțeles practica necesară specializării”, spune Nicoleta Oprea, directorul Liceului Tehnologic ”Carsium” din Hârșova.

Din 2017, la Liceul Tehnologic ”Carsium” este implementat proiectul ROSE cu un grand de 450.000 și finanțat de Banca Mondială. Acesta presupune activități pedagogice și de sprijin, activități extra-curriculare, dar și de dotare. Iar ca și noutate, odată cu începerea noului an școlar din această toamnă, în parteneriat cu Școala Postliceală ”Sfânta Ana” din Constanța în incinta liceului vor fi disponibile 50 de locuri pentru asistent medical generalist.

”Încă un punct forte de la toamnă, chiar joi așteptăm vizita echipei ARACIP pentru acreditarea școlii postliceale sanitară, voi avea un parteneriat cu Școala Postliceală Sanitară Sfânta Ana din Constanța, unde eu pun la dispoziție săli de clasă și cadre didactice în colaborare cu spitalul, unde vor merge să-și desfășoare orele de practică și sperăm să ne meargă bine” – Nicoleta Oprea, directorul Liceului Tehnologic ”Carsium” din Hârșova.

Cultura o altă prioritate pentru administrația locală din Hârșova

Cultura reprezintă o altă zonă fundamentală a vieții publice și private, într-o profundă relație de interdeterminare cu educația. În cadrul Casei de Cultură din Hârșova se desfășoară 11 secții de diferite activități la care sunt înscriși 370 de copii.

”În cadrul Casei de Cultură desfășurăm diferite activități culturale: secție de canto, secție de desen, secție de teatru, dansuri moderne, pictură, dans modern la care s-a luat și premiul III au participat copiii la un Festival Internațional în Croația, e un succes surprinzător” a spus Claudia Tătaru, directorul Casei de Cultură Hârșova.

Succesul copiilor nu a trecut neobservat de administrația locală. Copiii de la Noa Dance, la întoarcerea din Croația, au primit o sponsorizare de 15.000 de lei, menită să-i sprijine și să-i încurajeze în procesul cultural. De asemenea, pe toată perioada vacanței de vara se desfășoară diferite competiții sportive și artistice.

În curând, Casa de Cultură din Hârșova va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare.

”Este vorba de un proiect pe fonduri europene, pe o linie interregio România-Bulgaria. Este un proiect unde ne aflăm în faza de achiziție a proiectantului. Cu părere de rău vă spun că am scos lucrarea pe SICAP de două ori, nu a venit nimeni. Acum vom iniția procedura negocierii directe și poate vom găsi o firmă să vină să facă proiectarea. Este un proiect prin care vom reabilita Casa de Cultură, dar nu numai, efectiv vom dota cu echipamente pentru sonorizare, cu o scenă mobilă, cu costume populare. Este un proiect frumos, un proiect cultural” a precizat primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.

Faptul că primăria orașului este alături de copii a făcut ca numărul celor care își îndreaptă atenția spre cultură să crească. În 2016, Casa de Cultură avea un efectiv de 100 de copii cu patru cluburi, iar în 2019 aici sunt înscriși la activitățile celor 11 cluburi existente 370 de copii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Aceste lucruri se întamplă si suntem mândri că orasul Hârșova are copii buni si talentați, care sunt răsplatiți și încurajați de către profesori, coordonatori si consiliul local. Mulțumim pentru sprijin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*