Afecțiunile cardiovasculare ajung să pună în dificultate categorii tot mai diverse de pacienți, iar vârsta înaintată sau viciile precum fumatul excesiv pe o perioadă îndelungată nu mai sunt neapărat indicatori predilecți. A fost, de exemplu, cazului unui bărbat de 56 de ani care a ajuns în grija medicilor de la Ovidius Clinical Hospital din Constanța acuzând dureri acute în piept. Deși simptomele au debutat cu circa două luni anterior prezentării la medic, pacientul a decis abia când afecțiunea începuse să devină greu de suportat. Din fericire pentru acest bărbat, precum și pentru alți pacienți în situații similare, coronarografia este o procedură de top, disponibilă la Constanța, care salvează vieți în mod repetat, chiar și în unele cazuri disperate.
Cel care l-a tratat și l-a pus din nou pe picioare a fost doctorul Roberto Haret, medic primar în specialitatea cardiologie, la Ovidius Clinical Hospital.
„Vorbim despre un pacient tânăr, nefumător, diabetic, căruia i-a fost recomandată această coronarografie. În urma efectuării coronarografiei s-au decelat îngustări la nivelul tuturor celor trei vase principale care hrănesc mușchiul inimii, drept pentru care s-a impus implantarea a patru stenturi pe toate cele patru vase ale inimii”, explică medicul.
Dată fiind gravitatea leziunilor la nivelul cordului pe care pacientul le prezenta, intervenția a trebuit să aibă loc de urgență. Concret, bărbatul de 56 de ani avea un vas al inimii îngustat aproape în totalitate, circumstanță care îl punea în pericolul de a suferi un infarct miocardic posibil fatal.
Decizia revascularizării țesutului a fost luată de comun acord cu pacientul, acesta fiind și unul dintre avantajele pe care coronarografia le are. Practic, în timpul procedurii de diagnosticare medicul are posibilitatea de a prevedea opțiunile de intervenție și tratament și de a le evalua, aproape în timp real, împreună cu pacientul, astfel încât acesta din urmă să poată lua o decizie informată în privința propriei sănătăți.
Odată obținut acordul pacientului, medicul are undă verde pentru a acționa și pentru a implanta unul sau mai multe stenturi, după caz. Medicul cardiolog Roberto Haret explică faptul că o astfel de procedură poate duce instant la ameliorarea durerii pe care pacientul o resimțea până în acel moment. Pe de altă parte, însă, specialistul afirmă că intervențiile de angioplastie cu stent sau cu balon comportă și anumite restricții date, de regulă, de gradul de severitate al leziunilor constatate la pacient, de localizarea anatomică sau și de faptul că la nivelul zonei de îngustare a vasului de sânge s-a acumulat foarte mult calciu. Însă aceste cazuri sunt rare, iar procedurile diferă.
În cazul pacientului de 56 de ani, care totuși s-a prezentat în timp util la medic, a fost necesară implantarea a patru stenturi în vederea revascularizării zonei afectate, două pe un vas și câte unul pe celelalte două vase. Complicațiile însă nu s-au oprit aici.
„La sfârșitul procedurii, stând de vorbă cu pacientul, acesta mi-a zis că la o distanță cam la 100 de metri de mers pe jos prezintă și niște dureri la nivelul gambei drepte. Am luat decizia de a-l externa la momentul respectiv, pentru că era după o procedură destul de laborioasă. Pacientul a revenit pentru o arteriografie de membre inferioare, iar cu această ocazie am descoperit o ocluzie la nivelul arterei femurale superficiale și, din nou, împreună cu pacientul am luat decizia implantării unui stent la nivelul arterei femurale superficiale drepte, cu o ameliorare spectaculoasă a simptomelor. Vorbim aici și de dispariția completă a durerii la nivelul piciorului, în timpul mersului”, afirmă dr. Roberto Haret.
Pacientul de 56 de ani duce acum o viață normală datorită atât priceperii și experienței îndelungate a unui medic de excepție, dar și mulțumită tehnologiei de cea mai nouă generație de care cadrele medicale au parte la Ovidius Clinical Hospital din Constanța. Astfel, diagnosticarea se face în timp real, iar timpul de așteptare până la debutul intervenției sau al tratamentului este redus semnificativ, fapt care, de multe ori, poate duce la prelungirea vieții unui om.
„În primul rând dispunem de cel mai performant angiograf, cu ajutorul căruia putem efectua și procedurile la nivelul cordului, precum și procedurile periferice. Vorbim despre diagnosticare și tratare. Diagnosticul înseamnă arteriografie. Dacă e la nivelul arterelor coronare, se numește coronarografie sau angiografie coronariană sau la nivelul arterelor periferice, pe care le-am enumerat. În primul rând, diagnosticăm. Angiografia, la nivelul actual, este cea mai fidelă metodă de diagnostic. Mai există și metode imagistice, Eco Doppler, dar la final, pacientul tot pentru angioplastie ajunge să opteze, pentru că fiind o metodă minim invazivă reușim odată să diagnosticăm și să și tratăm, în timpul aceleiași proceduri, anumite leziuni”, spune medicul cardiolog Roberto Haret.
Intervențiile de acum cu tehnica modernă vin, într-adevăr, în sprijinul pacienților, însă îi ajută în egală măsură și pe medici, care astfel își pot pune mai bine în valoare experiența și priceperea. Mai mult decât atât, totul este mai simplificat, fapt care duce la o reducere a timpului de convalescență, elimină riscul de apariție a traumelor psihologice în rândul pacienților în urma unor intervenții complexe, precum cele de amputație, ba chiar redau speranța unei vieți mai îndelungate și de o bună calitate.
„Înainte, predominau intervențiile chirurgicale clasice. Intervenții de bypass, intervenții de amputare și așa mai departe. Acum, cu tehnologia pe care o avem la dispoziție, reușim să salvăm multe vieți, dar vorbim și despre faptul că mulți pacienți ajung să se vindece fără să fie nevoie de amputație, la nivelul degetelor, a piciorului, a antepiciorului și așa mai departe”, ține să precizeze medicul Haret.
Practic, un pacient care a fost supus unei intervenție în sfera coronariană se poate externa din spital în 24 – 48 de ore, reluându-și viața cotidiană. Bineînțeles, pacientul părăsește clinica doar după ce medicul i-a prescris un tratament medicamentos specific și i-a oferit toate detaliile necesare asupra regimului alimentar pe care îl va avea de urmat în perioada de recuperare.
În opinia medicului cardiolog Roberto Haret, prin Ovidius Clinical Hospital, Constanța este, la ora actuală, un pol important al diagnosticării și tratării afecțiunilor cardiovasculare complexe.
„În urmă cu vreo 10 ani, aici, în Constanța, nici măcar nu exista așa ceva. De un an de zile, pacienții au acces aici la un spital ultramodern, iar aici vorbim și despre personalul medical extrem de bine pregătit și de dotările acestui spital. Ca atare, Ovidius Clinical Hospital reprezintă un foarte mare pas înainte pentru peisajul medical din Constanța și din România”, completează specialistul.
Dr. Haret le recomandă pacienților aflați în situații similare celei prezentate în studiul de caz să nu se teamă să apeleze la cardiolog încă de la primele semne ale unei probleme de ordin cardiovascular. Cea mai mare frică a trebui să fie cea de a-și pune viața în pericol amânând decizia de a se prezenta la medic. Specialistul reiterează faptul că actuala tehnologie este deosebit de performantă, dă rezultate remarcabile în cazuri din ce în ce mai complexe, motiv pentru care merită toată încrederea pacienților.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment