A venit primăvara la Microrezervatia din spatele Delfinariului, iar animalele au intrat în perioada reproducerii. Iepurașii din cuștile de la zoo au fost primii (cum altfel?) și deja puii lor se răsfață la soare. Îngrijitorii le-au curățat adăposturile, au igienizat căsuțele însă cele două femele au preferat să-și încropească câte un cuib între paiele proaspete puse pe jos.
“În parcul Microrezervatiei ni s-au înmulțit iepurașii, că e primăvară și așteaptă Paștele. Avem spații numeroase pentru această specie, dar niciodată nu sunt de ajuns, când e vorba de iepuri. Motiv pentru care lansez o provocare. Provocarea este pentru un designer, un tânăr sau mai mulți tineri, care doresc să facă niște cuști, niște căsuțe, niște amplasamente care să însemne și un spațiu exterior pentru iepurași și eventual cineva care cu dorința de a sponsoriza, de a-și plasa numele firmele sau al lui pe căsuța respectivă, poate să și facă aceste adăposturi. Iepurași avem”, spune Adrian Bîlbă, managerul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
Preocuparea medicului Bîlbă pentru mai multe adăposturi nu e întâmplătoare: iepurii au o rată de înmulțire uriașă, dacă ne gândim că perioada de gestație la iepuroaică durează în medie 30 – 31 de zile. În fiecare lună, femelele din Microrezervație vor naște pui, si în curând locul va fi aglomerat. Este cunoscut faptul că iepurașii încep să iasă din culcuș la vârsta de 12 -15 zile în timpul verii și la 18 – 21 zile în timpul iernii.
La această vârstă deja mănâncă și nutrețuri diferite, în paralel cu laptele matern. La vârsta de 4 săptămâni puii deja sunt înțărcați, iar ca să se poată face acest lucru, ar trebui mutați în spații separate. Microrezervația de la Delfinariu își așteaptă voluntarii, iubitori de animale, cu idei și propuneri pentru noile adăposturi ale iepurașilor.
Be the first to comment