Histerectomia laparoscopică, o intervenție chirurgicală minim invazivă, poate fi realizată cu succes la Ovidius Clinical Hospital. Pacientele care aleg spitalul OCH pentru această operație beneficiază de echipamente moderne, de tratamente personalizate, iar după două zile de la operație pot pleca acasă, fiindu-le recomandat să nu facă efort intens, dar își pot relua ușor-ușor, activitățile zilnice.
Dr. Alina Vîncă, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital, explică pentru CTnews ce reprezintă histerectomia.
“Histerectomia reprezintă o tehnică chirurgicală prin care se îndepărtează uterul și putem vorbi de o histerectomie totală atunci când se îndepărtează și colul uterin sau la pacientele care nu prezintă patologii asociate colului, se poate lăsa colul uterin pe loc atunci histerectomia va fi subtotală, iar la pacientele tinere, dacă preferăm să lăsăm anexele pe loc, histerectomia va fi interanexială. În funcție de specificațiile și de diagnosticul pe care îl are fiecare pacientă, se adaptează metoda de tratament”, a precizat Alina Vîncă.
Ea a precizat că în cazul histerectomiei contează foarte mult și vârsta pacientei deoarece această intervenție induce menopauza.
Dr. Alina Vîncă a mai spus și de la ce vârstă este recomandată o histerectomie totală.
“Peste vârsta de 45 de ani, 43 – 45 de ani este de preferat să efectuăm histerectomia totală cu anexectomie bilaterală pentru că riscul de a lasă ovarele pe loc și de a dezvolta ulterior o patologie asociată, este destul de mare”, a anunțat medicul primar de chirurgie generală de la OCH.
Înainte de a lua această decizie, pacienta trece prin mai multe investigații medicale.
“În urma unui examen ginecologic pacienta este de cele mai multe ori îndrumată către noi, cu toate că și medici ginecologi pot efectua această tehnică chirurgicală. Se va completa consultul ginecologic cu un examen Babeș – Papanicolau și cu ecografie abdominală și eventual un examen de pelvis, un examen RMN de pelvis și dacă se decide că diagnosticul se confirmă și pacienta prezintă o tumoră benignă sau mai rău formațiuni maligne la nivelul uterului sau anexelor, se va decide această intervenție”, a explicat Dr. Alina Vîncă.
Ea explică și care este procedura chirurgicală prin care este realizată histerectomia.
“Intervenția se realizează cu pacienta în decubit dorsal cu anestezie generală pentru că trebuie să insuflăm cu dioxid de carbon abdomenul, cavitatea noastră abdominală în condiții normale este o cavitate virtuală, ulterior se introduce camera de lucru și două trocare în flancurile drept și stâng, cu ajutorul unui manipulator uterin, așa se numește dispozitivul respectiv, ajutorul operatorului montează pe cale vaginală acest manipulator fapt ce ne permite mișcarea și mobilizarea uterului în diversele poziții de care avem nevoie.
Ulterior se secționează mijloacele de fixare ale uterului și anexele. Apoi, se secționează și uterul, care se extrage pe cale vaginală, urmând a se sutura tranșa vaginală. Se va monta un tub de dren care va rămâne 24 – 48 de ore în abdomenul acesteia și respectiv o sondă uretrovezicală, urmând a se externa la 72 de ore postoperator”, a mai spus medicul.
Dar care sunt diferențele între histerectomia clasică și cea laparospică explică tot Dr. Alina Vîncă.
“Histerectomia laparoscopică, ca orice metodă minim invazivă, are anumite limite pentru că un uter de mari dimensiuni sau formațiuni tumorale chistice de ovar de mari dimensiuni, nu ne vor permite extragerea în siguranță pe cale vaginală și atunci avem posibilitatea de a face această intervenție asistată laparoscopic, adică se practică și o mică incizie prin care se extrage piesa respectivă sau se convertește la chirurgia deschisă sau din start se operează pe cale deschisă cazurile care se pretează.
Nu se poate alege întotdeauna varianta laparoscopică de aceea este foarte util un consult ginecologic periodic pentru a decela aceste formațiuni pentru că în timp ele cresc, ajung la dimensiuni incredibil de mari, pot nima o sarcină de nouă luni ca și dimensiune, fapt ce nu ne permite extragerea lor printr-o mică incizie și atunci necesită incizii foarte mari”.
O histerectomie pe cale laparoscopică durează între o oră și jumătate și două ore, în funcție de complexitatea cazului.
Avantajul histerectomiei laparoscopice este că pacienta nu va prezenta dureri după intervenție și poate fi externată după 48 de ore.
“După intervenție, dacă se realizează laparoscopic, pacienta nu va prezenta dureri pentru că vorbim de beneficiile bine cunoscute ale chirurgiei laparoscopice, cu reintegrare socio- profesională rapidă și, de asemenea, alimentație și mobilizare precoce. Îndrumăm pacienta să se mobilizeze în primele 24 de ore. La fel se suprimă sondajul uretrovezical tot în primele 24 de ore, se încurajează alimentația și hidratarea rapidă, pe urmă să se externează la 48 – 72 de ore”, a mai spus dr. Alina Vîncă.
Revenită la domiciliu, pacienta poate desfășura activitățile cotidiene și poate depune un efort mediu, fiind recomandat să evite eforturile fizice intense.
“Pacienta pleacă cu recomandări specifice, prevenim apariția trombozei venoase profunde prin administrarea de heparine cu greutate moleculară mică 14 sau 21 de zile, pacienta trebuie să țină legătura permanent cu medicul curant pentru a îi spune toate detaliile legate de evoluția postoperatorie. Va reveni la un control la șapte zile postoperator pentru a evalua situația la momentul acela, să evite eforturile fizice intense, dar pacienta își desfășoară activitățile cotidiene și un efort mediu”, a afirmat medicul.
Alina Vîncă a declarat că pacientele care aleg Ovidius Clinical Hospital pentru această operație au la dispoziție tratamente personalizate și beneficiază și de aparatura modernă din cadrul spitalului.
“Pacientele în cadrul spitalului nostru beneficiază de tratamente personalizate, adaptate nevoilor fiecărei paciente în parte. De asemenea, dispunem de anumite dispozitive care sunt necesare pentru această intervenție pentru că nu se pot efectua în cadrul oricărui spital din țară. Ne ajută și aparatura modernă”, a spus Alina Vîncă.
Ea a operat multe paciente, precizând că eliberarea abdomenului de acele formațiuni a reprezentat o eliberare pentru ele.
“Pentru unele dintre ele eliberarea abdomenului, după ce au prezentat formațiunile acestea, este foarte bună și este ca o greutate care apasă pe abdomenul lor și pe care nu au sesizat-o până în momentul în care li se arată pozele din timpul intervenției și constată că au avut formațiunile acelea în interior. E ca o eliberare pentru ele. E cea mai bună metodă care poate fi efectuată pacientelor care prezintă această patologie”, a precizat Alina Vîncă, referindu-se la histerectomia laparoscopică.
Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.
Be the first to comment