FOTO VIDEO Habitat for Humanity România sărbătorește Ziua Mondială a Locuirii pe șantier, construind la Cumpăna patru locuințe în cinci zile

Habitat for Humanity construiește la Cumpăna patru locuințe în cinci zile. FOTO: Habitat for Humanity Romania

Habitat for Humanity România sărbătorește Ziua Mondială a Locuirii pe șantierul de la Cumpăna, prin construirea a patru locuințe în doar cinci zile. Peste 70 de voluntari au început lucrările luni dimineață de la fundație, iar vineri, la finalul zilei, casele vor avea acoperiș, ferestre și uși.

În fiecare an, în prima zi de luni din octombrie, Organizația Națiunilor Unite celebrează Ziua Mondială a Locuirii. În 2022, atenția este îndreptată către vulnerabilitățile și inegalitățile din grupurile defavorizate care au fost adâncite în ultima perioadă de criza celor 3 „C” – COVID-19, criza climatică și conflictul din Ucraina.

Este deja o tradiție în istoria organizației Habitat for Humanity România să aducă oamenii împreună în această zi, pentru a construi case, comunități și speranță. Motivul principal este chiar nevoia urgentă de locuire decentă din țara noastră. Ultimele statistici arată o realitate gravă – 36 la sută din populația României trăiește în risc de sărăcie și excluziune socială, iar trei din 10 români sunt afectați de problemele de locuire.

Săptămâna aceasta, asociația organizează acțiunea cu numărul trei a proiectului de construire accelerată și voluntariat – Hope Build 2022. Primele două acțiuni au avut loc în iulie și august la Poduri, județul Bacău, unde au fost ridicate patru locuințe, iar luna aceasta proiectul se încheie pe șantierul de la Constanța, unde vor fi construite în total opt locuințe decente, cu ajutorul voluntarilor.

Au venit să dea o mână de ajutor atât voluntari locali, aflați pentru prima dată pe un șantier sau dintre cei care se întorc în fiecare an cu același entuziasm, cât și angajați ai companiilor partenere în proiect. Cei mai mulți dintre aceștia nu au nici o experiență în construcții, însă vin cu dorința de a învăța. Atelierele sunt coordonate și supravegheate tot timpul de echipa de suport, formată din specialiști în construcții, pentru ca lucrările să fie executate corect.

„Ziua Mondială a Locuirii este o zi specială în organizație, pentru a trage un semnal de alarmă asupra condițiilor precare în care locuiesc foarte multe familii din România și, de asemenea, pentru a pune în lumina dreptul fundamental al oamenilor la o locuință decentă. Și cum altfel să marcăm această zi decât prin prezența noastră pe șantier, în formula completă – echipă, familii, voluntari și parteneri deopotrivă, având în minte același scop: să construim un viitor mai bun pentru cei aflați în nevoie”, sunt cuvintele lui Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.

La acțiunea din această săptămână sunt prezenți și opt membri ai familiilor care se vor muta în noile locuințe. Ei muncesc umăr la umăr cu voluntarii la clădirea propriului vis, și vor voluntaria și pentru alte proiecte din programele Habitat for Humanity România.

La evenimentul de deschidere, a participat și Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, susținător al proiectelor Habitat for Humanity România. Terenul pe care sunt construite locuințele, cât și racordarea la utilități sunt facilitate de Primăria Cumpăna.

Primele case de acest tip construite la Cumpăna, au fost date în folosință în 2009 și iată că astăzi vorbim despre un număr de 31 de locuințe finalizate, cărora li se vor adăuga alte 8 ce vor fi realizate în această lună.

Cei care își doresc să se participe la proiectele asociației, se pot înscrie voluntari pentru acțiunea Hope Build #4, care va avea loc în săptămâna 24 – 28 octombrie, tot la Cumpăna, pe website-ul www.habitat.ro/hopebuild. De asemenea, implicarea poate fi făcută și de la distanță, prin trimiterea unui SMS la 8845 cu textul „HABITAT”, pentru a dona 2 euro lunar sau printr-o donație cu cardul pe habitat.ro. Fondurile strânse vor fi direcționate către construirea de locuințe noi pentru familii cu venituri reduse.

Habitat for Humanity România construiește locuințe decente pentru familii cu venituri reduse și ridică de la zero sau reabilitează centre de utilitate publică în comunități vulnerabile. De asemenea, organizația derulează programe de prevenție și răspuns la dezastre naturale precum și de advocacy în domeniul locuirii sociale. Habitat for Humanity România lucrează pentru o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent.

Din anul 1996 și până în prezent, organizația a ajutat peste 100.000 de români să aibă un cămin primitor și a construit sau reabilitat peste 5.000 de locuințe. La proiectele asociației au fost mobilizați peste 42.000 de voluntari români și străini care au muncit pe șantierele din țară. Mai multe detalii despre organizație sunt disponibile pe www.habitat.ro sau Facebook.com/Habitat.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*