
A fost agitație mare în baza Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Luni la orele prânzului, o aeronavă civilă a aterizat conform programului și, la scurt timp după ea, norii au fost rupți de două avioane care făceau cercuri în jurul bazei.
Aeronavele de tip F22 Raptor sunt recunoscute ca fiind printre cele mai puternice din lume. Americanii le pilotează de câțiva ani, dar este pentru prima dată când un astfel de aparat de zbor ajunge în spațiul aerian românesc și mai și aterizează. Aeroportul Mihail Kogălniceanu a fost ales simbolic. Este felul Statelor Unite de a arăta că mașinile de război F22 pot să aterizeze și să decoleze din țara noastră. Un semnal puternic pentru oricine ne vrea răul.
Avioanele sunt catonate în această perioadă în baza Lakeheath din Regatul Unit al Marii Britanii. A durat mai puțin de trei ore pentru ca aeronavele să ajungă în România și, pe drum, ele au fost alimentate în aer.
Momentul aterizării lor pe pista de la Mihail Kogălniceanu a fost un spectacol în sine. Un astfel de aparat de zbor costă peste 150 milioane de dolar, dar puterea lor în luptă este de nedepășit. O oră mai târziu avioanele au fost așezate în fața unui hangar alături de MIG-urile 21 ale Forțelor Aeriene Române.
Pe rând, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, șeful Statului Major General și Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene au vorbit despre semnificația acestei aterizări. Apoi a venit rândul piloților care, degajați, au explicat jurnaliștilor tot ce au fost întrebați: de la sentimentele pe care le încearcă atunci când zboară într-un astfel de monstru, la exercițiile care îi pregătesc pentru lupta cu gruparea Statul Islamic și până la simbolistica aterizării pe o pistă de aeroport românească.
Un astfel de avion se remarcă prin viteza sa, de două ori mai mare decât cea a sunetului, prin faptul că este practic invizibil aparatelor RADAR și, mai ales, prin puterea de foc. F22 Raptor poate să nimerească o țintă aflată la 80 kilometri distanță, cam de la Constanța la Fetești.
Be the first to comment