O mare de emoții au experimentat astăzi, cei 109 absolvenți ai promoției 2023 a Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța. Festivitatea de încheiere a anului școlar s-a desfășurat, în mod simbolic, în portul militar, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait.
„Suntem la a patra promoție de absolvenți a Colegiului Național Militar «Alexandru Ioan Cuza», la cinci ani de la reînființarea liceului militar de marină. Este un moment important, pentru că suntem în anul în care avem deja planurile aprobate, documentele semnate pentru construcția noului sediu al Colegiului Național Militar «Alexandru Ioan Cuza», în orașul Constanța, cu sprijinul tuturor eșaloanelor militare, dar și al autorităților locale. Este important că reușim să construim pentru viitorul învățământului militar de marină, pentru următoarea perioadă”, a punctat șeful Statului Major al Forțelor Navale, în discursul său.
În total, 68 de băieți și 41 de fete au purtat astăzi pe umeri tresele cu inscripția „Absolvent” al promoției 2023, care a primit denumirea onorifică „General Constantin Christescu -100”, un omagiu adus unuia dintre eroii Primului Război Mondial, precum și un mentor al timpurilor sale pentru tinerii ofițeri ai vremii.
„Sunt emoțiile inerente acestui sfârșit de an școlar, suntem aici la o festivitate cu o emoție deosebită, cu bucurie, fericire, împreună cu atâția oameni, părinți ai copiilor. Am fost aici să felicităm elevii de anul IV (n.red. clasa a XII-a), să felicităm întregul colectiv de elevi și corpul profesoral, dar și personalul care și-a dat tot concursul pentru a asigura condițiile astfel încât copiii noștri să realizeze performanțe”, a declarat, pentru CTnews, comandantul Colegiului Național Militar „Al. I. Cuza”, comandorul Gabriel Tănase.
Emoțiile și bucuria, după cum a punctat oficialul Colegiului Național Militar de la Constanța au fost împărtășite pe deplin și de publicul format din părinți, bunici, frați, prieteni ai elevilor și proaspeților absolvenți ai liceului militar al Forțelor Navale. Cu toții au avut în comun un sentiment, acela de mândrie, îndreptat spre cei pe care au venit să îi susțină și să îi încurajeze din public.
„Suntem mândri și emoționați. El este anul III, intră acum anul IV, este greu fără el acasă. Vă dați seama, nu este ca atunci când îți este copilul acasă și știi că a mâncat, cum a dormit, dacă e răcit – de multe ori nici nu spunea când era bolnav, dar cred că merită fiecare minut de sacrificiu pe care l-a făcut el. Eu chiar îi încurajez și pe cei mici, pentru că mai am doi copii mai mici, să urmeze același drum ca fratele lor, pentru că aici se învață disciplină, ordine, au un program pe care trebuie să îl respecte, nu e ca la un liceu obișnuit, unde fiecare face ce vrea și atunci copilului i se insuflă niște valori, niște principii și pornește în viață cu alt avânt”, afirmă una dintre mămicile din public.
Claudiu Cojocărașu este un adolescent din comuna Tortoman, din județul Constanța, care, la un moment dat a avut un vis timid, acela de a urma cariera de ofițer de marină. O vreme i-a fost teamă să își proiecteze visul până la capăt, însă astăzi, el a ieșit în fața formației în calitate de elev cu media cea mai mare a celor patru ani de studii: 9,88. Pentru Claudiu, ca și pentru ceilalți 108 colegi ai săi care au absolvit clasa a XII-a, urmează noi emoții, cele ale examenului de bacalaureat, examen în urma căruia se va stabili și cine este șeful promoției 2023 „General Constantin Christescu – 100” a Colegiului Național Militar „Al. I. Cuza”.
„Un examen foarte important, examenul maturității, suntem pregătiți, cu toții suntem pregătiți, însă trebuie să fim foarte atenția și concentrați, asta contează acum. Inițial am fost puțin sceptic despre ideea de a da la colegiul militar, însă ambiția m-a făcut să optez pentru acest liceu, trăind într-un mediu rural. Nimeni nu se aștepta ca cineva din mediul rural să ajungă la un liceu de asemenea prestigiu, ba chiar să termine, acolo, în vârf, să fie printre primii. După examenul de bacalaureat, încă o dată, încă un examen, admiterea, iar apoi aș vrea să optez pentru Academia Navală «Mircea cel Bătrân», aici, în Constanța. Am trăit în aceeași curte cu studenții de acolo, am auzit povești minunate și un plus este că anul acesta s-a implementat un nou program, în limba engleză, Navigație și profit de această ocazie”, a declarat absolventul Claudiu Cojocărașu.
Unul dintre avantajele pe care absolvenții colegiilor militare îl au după absolvire îl reprezintă numărul mare de locuri rezervate pentru ei în academiile militare și în școlile militare de maiștri militari și subofițeri de la toate cele trei categorii de forțe din Armata României: Terestre, Navale și Aeriene.
Pentru un adolescent de 14 sau 15 ani, elev al unui colegiu militar, așa cum este și cel de la Constanța, clasa a IX-a înseamnă preambulul unei cariere previzibile și de succes, care aduce cu sine nu doar stabilitate financiară, ci și un statul social demn de admirat. Odată ce devin absolvenți ai colegiilor militare, elevii au obligația de a-și continua studiile tot într-o formă de învățământ postliceal sau superior militar. Un alt avantaj pe care îl are învățământul militar este acela că este complet gratuit, iar elevii de colegiu militar, elevii și studenții militari, beneficiază de cazare, hrănire, echipare și asistență medicale complet gratuite, pe durata întregului ciclu de studii, nemaivorbind de calitatea superioară a actului didactic. Odată cu absolvirea unei școlii militare sau a unei academii, tinerilor li se schimbă statutul și devin subofițeri, maiștri militari sau ofițeri în Armata României.
Un fapt demn de menționat este că pentru a urma cursurile unui colegiu militar, inclusiv elevii de clasele a IX-a și a X-a de la orice liceu pot susține probele sportive de selecție, pot da diferențele la anumite materii și astfel se pot transfera din învățământul civil în cel militar, având parte de beneficiile enumerate anterior.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Le doresc mult succes în viitoarele lor căi și sunt sigur că vor continua să strălucească în orice domeniu își vor alege. Bravo, Colegiul Național Militar “Alexandru Ioan Cuza”, pentru pregătirea acestor tineri talentați!