FOTO VIDEO Festivalul Folcloric „Aneta Stan” revine la Cernavodă pentru a descoperi noi talente muzicale în rândul copiilor

Aneta Stan. FOTO Adrian Boioglu

Festivalul Folcloric „Aneta Stan” revine, pe 17 și 18 septembrie, pe scena Casei de Cultură din Cernavodă cu cea de-a șasea ediție. Peste 40 de concurenți din toate zonele etnografice ale României, cu vârste cuprinse între șase și 18 ani, sunt invitați să își etaleze calitățile vocale și portul tradițional specific regiunii din care provin.

„Avem concurenți din București, avem concurenți din Sibiu, din Curtea de Argeș, din Constanța, din toate regiunile țării. Vor participa 41 de concurenți, care vor fi acompaniați de Ansamblul «Brâulețul», dirijat de maestrul Cristian Obrejan. Din juriul festivalului fac parte personalități marcante ale folclorului românesc, președinta juriului fiind doamna Elise Stan. Juriul de specialitate este alcătuit din artiști profesioniști precum: Aneta Stan, care este amfitrioana festivalului, Roxana – Daniela Gibescu, muzicolog, membru al UCMR, Elise Stan, muzicolog și realizator TVR, Cristian Obrejan, dirijorul Ansamblului  «Brâulețul», Manuel Vasile Bălănică, dirijor și artist liric, Polina Gheorghe și George Nucă, ambii interpreți de muzică populară”, a declarat Vasilica Radu-Burcea, inspector de specialitate în cadrul Casei de Cultură din Cernavodă. 

Prin farmecul și amploarea sa, festivalul de folclor de la Cernavodă a reușit să genereze o tradiție de importanță națională, fiind recunoscut ca o rampă de lansare pentru tinere talente.

Competiția muzicală este structurată pe trei categorii de vârstă: 6 – 9 ani, 10 – 14 ani și 15 – 18 ani. Pentru fiecare categorie se acordă premiul I, premiul al II-lea, premiul al III-lea și mențiune, recompensa supremă fiind trofeul festivalului. De asemenea, se mai acordă și două premii speciale, unul pentru port popular autentic și unul de popularitate.

„Doamna Aneta Stan este bucuroasă, bineînțeles, deoarece copiii vin cu mare interes și, de asemenea, când se face jurizarea sunt foarte atenți la impresiile doamnei Stan, dacă se fac anumite observații cu privire la ținută, la tonalitate sau alte aspecte legate de jurizare și chiar țin cont foarte mult de părerea dumneaei de la an la an, de la fiecare ediție încearcă să își îmbunătățească performanța”, a mai subliniat Vasilica Radu-Burcea.

Festivalurile de folclor joacă un rol crucial în conservarea tradițiilor și obiceiurilor vechi, transmise din generație în generație. Ele oferă o platformă pentru etalarea dansurilor, cântecelor, costumelor tradiționale și obiceiurilor locale, asigurându-se că acestea nu sunt uitate în contextul modernizării și al globalizării.

„Avem și concurenți din Constanța și concurenți din Cernavodă care reprezintă zona Dobrogei. Chiar discutam, zilele trecute, cu doamna Aneta Stan și spunea că este în căutarea unei concurente care să îi poarte costumul mai departe, să ducă zestrea culturală dobrogeană mai departe”, a mărturisit Vasilica Radu-Burcea.

Pe scena sălii de spectacole „I.D. Chirescu” din Cernavodă vor urca, marți și miercuri, atât soliști de muzică populară, cât și ansambluri renumite, două dintre ele fiind „Mugurelul” – coordonat de Mariana Mazilu în calitate de instructor coregraf și „Brâulețul”, sub bagheta dirijorului Cristian Obrejan.

Primăria și Consiliul Local Cernavodă continuă tradiția organizării Festivalului de Folclor „Aneta Stan” tocmai în ideea de a susține efortul comunităților de a păstra și de a reafirma permanent prețioasa identitate culturală a românilor. În tranzitul unei generații care militează mai degrabă pentru uniformizare, manfestări culturale dedicate moștenirii folclorice ajută puternic la menținerea și promovarea diversității etnografice, oferindu-le oamenilor posibilitatea să se reconecteze cu rădăcinile lor și să înțeleagă mai bine tezaurul cultural.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*