Există un loc în România pe care Moș Crăciun se bazează atunci când vine vorba de împodobirea bradului. Globulețele lucrate de spiriduși nu au doar forma clasică, a unei sfere colorate, ci se pot transforma în lebede, ursuleți sau alte animăluțe, iar talentul ajutoarelor moșului este și mai interesant când intri în atelierul de pictură.
Echipa Constanța NEWS a făcut o vizită la Fabrica de Globulețe de la Curtea de Argeș. Imaginile surprinse acolo dau frâu imaginației oricărui vizitator.
O agenție de turism din Constanța – Paradis Vacanțe de Vis – este cea care a venit cu ideea unui tur care ne aduce mai aproape de Crăciun. Așa că în fiecare sâmbătă (și chiar duminică, dacă sunt solicitări), un autocar încărcat cu copii, profesori și părinți pleacă spre Fabrica lui Moș Crăciun.
La puțin timp după ora 6:00 mașina se pune în mișcare. Prima oprire este mănăstirea Curtea de Argeș. Acolo, cei mici învață despre monumentul religios din Țara Românească în care se odihnesc Regii României: Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand și Regele Carol al II-lea.
Povestea Meșterului Manole și legenda ziditii soției sale, Ana, face parte și ea din excursie. Odată ajunși în curtea Mănăstirii, vizitatorii au ocazia să vadă pecetea care se află și acum pe zidul de sud al clădirii și despre care se spune că marchează sacrificiul lui Manole.
Mănăstirea construită de Neagoe Basarab în 1512 a fost restaurată în urmă cu 130 ani, dar pictura este și acum la fel de impunătoare.
Istoria este lăsată în urmă pentru o călătorie pe tărâmul lui Moș Crăciun. Fabrica în care spiridușii se luptă cu focul este și locul unde prind formă cele mai frumoase globulețe. Meșterii de globulețe pornesc de la o baghetă din sticlă, pe care o încălzesc cu ajutorul focului, după care este suflată și transformată în forma dorită. Spiridușii lucrează sticla la o temperatură de 700 grade și la final apare un globuleț cu o codiță de sticlă.
Pasul următor este atelierul de pictură. Acolo, două pictorițe transformă sticla transparentă în globulețe de toate culorile și pictează manual peisaje de iarnă în miniatură. Vizitatorii au ocazia să-și cumpere globulețe personalizate. Pentru 8 lei, o pictoriță poate să pună pe minunea de sticlă mesajul tău pentru cei dragi. Globulețele sunt apoi scăldate în pudră argintie și ambalate individual.
Globurile de la Curtea de Argeș ajung în toată lumea. În magazinul fabricii poți să găsești mostre de globulețe ambalate special pentru piața din Statele Unite, cu marca unei celebrități, care peste ocean se vând și cu 30 dolari.
Turul de la Curtea de Argeș include și masa de prânz, după care vizitatorii pleacă spre Târgoviște. Turnul Chindiei este atracția principală a zonei. Construcția care îi aparține lui Vlad Țepeș a avut inițial o destinație militară și apoi a găzduit un tezaur. Acum turnul poate fi vizitat, iar turiștii pot să vadă o expoziție de documente și arme de foc sau să admire peisajul de la înălțime.
Ultima zi de organizare a acestei excursii este 17 decembrie, așa că micii turiști încă mai au ocazia să-i vadă pe spiridușii Moșului la lucru. Excursia durează aproximativ 12 ore, costă 199 lei/persoană și înscrierile se fac la Agenția de Turism Paradis.
Reprezinți o agenție de Turism și vrei să promovezi pachetele și excursiile tale pe Constanța NEWS prin reportaje similare? Contactează-ne!
Be the first to comment