Urmează două zile de regal folcloric, la Cernavodă. În organizarea Primăriei Orașului Cernavodă, în perioada 2-3 septembrie, Casa de Cultură din orașul dunărean va găzdui cea de-a treia ediție a Festivalului Folcloric “Aneta Stan”. Deși nu are o existență de lungă durată, manifestarea s-a dovedit a fi un excelent mijloc de promovare a orașului Cernavodă și a folclorului dobrogean, aducând în fața iubitorilor muzicii populare românești copii și tineri talentați din întreaga țară.
“Festivalul folcloric ce poartă numele marei noastre artiste populare Aneta Stan, aflat la cea de-a treia ediție, s-a dovedit de un real succes până acum și suntem convinși că la fel vor sta lucrurile și la ediția din acest an. Este un program cultural, un concurs de interpretare, menit să desopere și să ajute la afirmarea a unor tinere talente ale folclorului românesc. Vor veni copii și tineri din întreaga țară, vor veni chiar și din Basarabia și Bucovina”, a declarat, pentru CTnews, directoarea Casei de Cultură din Cernavodă, Sorina Popa.
Manifestarea culturală este organizată în parteneriat cu Centrul Cultural din localitate, care pune la dispoziție orchestra folclorică “Izvoare Dobrogene”, condusă de maestrul dirijor dr.Cristian Obrejan, iar din juriul vor face parte artiști și etnomuzicologi consacrați.
“Bineînțeles, este lângă noi doamna Aneta Stan, implicată în organizare, alături de artiști precum Grigore Gherman, Ionuț și Doinița Dolănescu, Ionuț Sidău. Deasemenea, din partea Electrecord, este doamna Daniela Gibescu, din partea televiziunii naționale doamna Elize Stan, etnomuzicolog consacrat”, a precizat Sorina Popa.
Evenimentul are programate două etape, în prima zi urmând a se desfășura preselecția concurenților (între orele 11-14, la Sala Casei de Cultură Cernavodă), urmată de repetiția împreună cu orchestra (între orele 14-19). În cea de-a doua zi, ultima a festivalului, este programat concursul de interpretare, tot pe scena Casei de Cultură, cu începere de la ora 16.
Festivalul de folclor încununează o perioadă extrem de bogată în evenimente culturale, desfășurate la Cernavodă, în organizarea Primăriei orașului. Astfel, în ciuda problemelor ridicate de restricțiile impuse de pandemie, viața culturală a orașului dunărean a revenit, încet-încet, aproape de normal.
“La jumătatea lunii august, am celebrat ziua festivă a orașului nostru, pe care o sărbătorim în ziua Adormirii Maicii Domnului, 15 august, zi în care am pus în scenă un spectacol deosebit, inedit pentru publicul din Cernavodă, intitulat Regatul cascadelor. A fost un program deosebit, cu elemente acrobatice, cu momente de basm, de care s-au bucurat atât copii, cât și cei mari”, a povestit managerul Casei de Cultură din Cernavodă.
Administrația publică locală a făcut un obicei din a sărbători alături de seniorii urbei, cu prilejul unor aniversări importante din viața acestora. Un astfel de moment, emoționant, a avut loc în urmă cu câteva zile, când a fost organizată ceremonia “Nunta de aur”, în cadrul căreia au fost cinstiți cei care aniversează cinci decenii de căsnicie.
“Este o tradiție locală la Cernavodă, o ceremonie în cadrul căreia cinstim seniorii care sărbătoresc cinci decenii de căsătorie, un eveniment emoționant. În acest an, ca și în anii trecuți, am avut în jur de 50 de beneficiari ai ceremoniei, printre care au fost familii, dar și văduvi, pe care i-am cinstit cu un premiu în bani și mici cadouri, din partea autorităților publice locale.
De asemenea, invitații noștri au putut asista la un spectacol, iar noi ne-am bucurat că am putut să le aducem un zâmbet pe buze și să ne arătăm, astfel, respectul pe care îl purtăm tuturor celor care sărbătoresc o viață onorabilă”, a adăugat Sorina Popa.
În acest an, evenimentul a avut loc în piațeta din fața Primăriei Orașului Cernavoda, invitații fiind delectați de prestația cunoscutei Fanfare “Muzica Apelor”, iar la final au primit câte o “Diplomă de aur”, dar și câte… șapte volume de poezie și proză, lansate de Cenaclul literar “Mircea Eliade”, editate de către Casa de Cultură Cernavodă, cu sprijinul Primăriei Orașului Cernavodă.
Be the first to comment