FOTO VIDEO Dr. Ion Dragomirișteanu de la OCH prezintă soluții moderne și eficiente de tratament în cazul femeilor care suferă de incontinență urinară

Dr. Ion Dragomirișteanu de la OCH. FOTO Adrian Boioglu

Incontinența urinară, atât la femei, cât și la bărbați, este o afecțiune mută, care nu ține cont de vârstă și care ajunge să inhibe sau să limiteze activitățile sociale obișnuite ale persoanei și, prin extensie, ale cuplului, ale familiei, ducând, treptat, chiar la o deteriorare a calității generale a vieții. Ceea ce nu știu mulți pacienți este că incontinența urinară nu este un stigmat, ci o afecțiune frecvent întâlnită și care poate fi tratată eficient, fără șanse de recidivă.

Despre incontinența urinară la femei a vorbit doctorul Ion Dragomirișteanu, medic primar urolog la Ovidius Clinical Hospital din Constanța:

„Incontinența urinară la femei putem spune că este o patologie. Pe scurt se definește ca o pierdere involuntară de urină, prin uretră, între actele fiziologice normale de micțiune”.

Medicul distinge între două tipuri de incontinență urinară de care sunt afectate femeile: incontinența urinară prin imperiozitate, afecțiune care apare atunci când detrusorul, mușchiul care acționează vezica urinară este afectat.

„Atunci când avem o hiperactivitate la nivelul detrusorului astfel încât vezica urinară nu poate să se destindă, nu poate să își desfășoare activitatea sau rolul ei de rezervor, astfel încât între micțiuni apar contracții spontane și pacienta, femeia, se trezește cu o emisie involuntară de urină – explică specialistul în urologie. În această situație vorbim despre acea imperiozitate în modul în care urinăm, vorbim despre o hiperactivitate vezicală și se traduce, în practica de zi cu zi, în imposibilitatea de a ajunge la toaletă atunci când apare această senzație de urină, are loc, practic, și emisia de urină. În această situație vorbim despre imperiozitatea micțională sau incontinența urinară prin imperiozitate”, a subliniat dr. Dragomirișteanu.

Totuși cel mai frecvent tip de incontinență urinară care le dă viața peste cap femeilor este așa-numita incontinență urinară de stres sau de efort, despre care medicul atrage atenția că nu are legătură cu stresul psihic, ci este vorba despre acel tip de pierdere involuntară de urină care apare în momentul în care persoana depune un efort, nu neapărat unul intens, ci unul mai degrabă obișnuit cum ar fi tusea, strănutul sau ridicarea în picioare.

„Este o situație destul de jenantă pentru pacientă, astfel încât un mic efort care poate să apară, în timpul râsului sau în timpul strănutului să conducă la o pierdere de urină. Acest tip de incontinență urinară este cel mai frecvent, îl întâlnim în procent de 30 – 35%. Bineînțeles că există și tipuri de incontinență urinară mixtă, deci când întâlnim atât componenta de imperiozitate micțională, la care se adaugă și acest tip de incontinență urinară de efort. Este o incontinență pe care, didactic, o numim mixtă și atunci când ne vom gândi la o formă de tratament trebuie să avem în vedere ambele componente astfel încât să abordăm atât latura de incontinență urinară prin imperiozitate, cât și pe cea de efort”, a mai explicat medicul urolog.

Pentru a scăpa definitiv de neplăcerile cauzate de incontinența urinară, se recomandă o diagnosticare cât mai corect, iar pentru acest fapt este imperios necesar ca pacienta să ajungă la medic.

„Pacienta trebuie să se prezinte la medic, să aibă încredere, să nu considere că incontinența urinară este un statut al femeii care naște – poate fi o consecință a nașterii sau a nașterilor multiple, dar nu trebuie considerat un statut pe care femeia trebuie să îl ducă de zi cu zi doar pentru că a născut și că nașterea aceasta a dus, în timp, la consecințe de genul acesta, destul de nefaste, de pierdere de urină. Atunci pacienta trebuie să se prezinte, cu încredere, la un specialist în uroginecologie. Această disciplină este mai nou considerată o specialitate care se adresează patologiei ginecologice mixte, adică și urologică și ginecologică, iar aici medicul o să fie foarte atent la modul în care evaluează și abordează această pacientă, de la o anamneză corectă până la identificarea factorilor de risc, la examinări bioumorale și paraclinice”, a mai spus dr. Ion Dragomirișteanu.

Examinările despre care amintește medicul sunt necesare pentru a evalua dacă pacienta suferă cumva de o infecție urinară care, de asemenea, poate determina pierderile involuntare de urină. În acest caz, primul pas după diagnosticare este tratarea respectivei infecții urinare. În plus, pentru a putea diagnostica tipul de incontinență urinară cu care se confruntă pacienta, medicul uroginecolog are nevoie să evalueze imagistic și conținutul vezicii urinare. Aceasta poate prezenta tumori sau calculi, așa-numitele pietricele care se formează la nivelul aparatului urinar, atât la femei, cât și la bărbați. Pe cale de consecință, pentru a putea trata eficient incontinența urinară, medicul trebuie să acționeze, împreună cu pacientul, pentru eliminarea cauzelor inițiale care au dus la apariția incontinenței care o consecință colaterală.

„Într-un final, când o să putem să evaluăm tot ce înseamnă statica pelvină, poziția organelor la nivelul pelvisului unde, cu vârsta, începem să prezintăm o laxitate a planșeului pelvin și atunci avem o repoziționare a organelor pelvine și, în consecință, o modificare a unghiului cervico-vezical, crevico-uretral și atunci este necesară o corectare a acestor poziții, lucrul acesta fiind cheia succesului pentru a rezolva incontinența urinară”, a mai atras atenția specialistul din cadrul Ovidius Clinical Hospital.

La fel ca în cazul tratării oricărei alte afecțiuni, diagnosticarea corectă este cheia în redarea calității vieții pacientului. De aceea, subliniază medicul Ion Dragomirișteanu, șansele de reușită a tratamentului cresc exponențial atunci când pacienta se prezintă din timp la medic și vorbește cu încredere despre simptomenele de care se simte afectată.

„Trebuie să identificăm, în mare parte, cauzele și tipul de incontinență urinară, trebuie să înlăturăm factorii care mențin și favorizează această incontinență urinară. Mă refer la obezitate, la viața de zi cu zi, la conduită de zi cu zi, eliminarea unei stări de constipație, de exemplu. Iar în situația în care noi avem un diagnostic corect putem să alegem tipul de tratament adecvat astfel încât șansele de reușită să fie într-un procent destul de mare, să creștem șansele ca pacienta să scape de această incontinență urinară”, a declarat doctorul.

Un avantaj pe care medicii din cadrul Ovidius Clinical Hospital îl au este, fără îndoială, cel al dotărilor complete și al aparaturii de generație avansată. Astfel, când pacientul se prezintă la cabinet pentru a fi diagnosticat, setul de analize, inclusiv proiecțiile imagistice, iar în final terapiile care se impun pentru ameliorarea stării sau chiar pentru vindecare se întâmplă în același loc, scutind drumuri anevoioase, stres inutil și, foarte important în majoritatea cazurilor, timp de reacție.

„La noi, la Ovidius Clinical Hospital, în cadrul spitalului, putem propune pacientelor (n.red – intervenția chirgicală), atunci când este cazul, când avem o incontinență urinară dată prin prolaps, într-un stadiu incipient, al organelor genitale sau prezența unui cistocel”, a mai completat medicul.

Mai pe înțelesul tuturor, atunci când o pacientă se confruntă cu situația în care uterul coboară din poziția sa obișnuită, ca urmare a slăbirii mușchilor din zona pelvină, de regulă după naștere sau în cazurile în care vezica urinară migrează către canalul vaginal, este foarte posibil să se instaleze și incontinența urinară. În astfel de cazuri, medicul urolog Ion Dragomirișteanu recomandă procedurile laparoscopice.

„În primul rând, la acestea ne referim în momentul de față, proceduri care să realizeze o corposuspensie sacrală sau o suspensie laterală prin montarea unor plase astfel încât rezultatul final este o corectare a organelor în pelvis, o corectare a unghiului vezico-uretral, lucru care, în final, să se traducă printr-o fiziologie cât mai aproape de normal a modului în care urinăm, astfel încât pacientele să scape de incontinența urinară sau să reducem foarte mult gradul acestei incontinențe urinare”, a explicat, în termeni medical, dr. Dragomirișteanu.

Pentru că în România există încă temerea și nesiguranța pacientelor de a se prezenta la consultații de specialitate când se confruntă cu probleme ale aparatului urogenital, specialistul din cadrul Ovidius Clinical Hospital are un sfat încurajator:

„Pacientele care suferă de această condiție trebuie să conștientizeze că acest lucru se poate rezolva, că avem posibilități chirurgicale minim invazive, laparoscopice, prin care să reducem sau chiar să asigurăm un confort foarte bun, în ceea ce privește statusul micțional, mă refer la pierderile involuntare de urină. Deci, cu toată încrederea să se adreseze unui specialist în uroginecologie, astfel încât, diagnosticate corect, să li se poată propune o tehnică chirurgicală minim invazivă cu rezultate bune sau foarte bune”.

Cu un diagnostic corect determinat, rezultatele pe termen lung sunt mai mult decât îmbucurătoare în cazul tratării cazurilor de incontinență urinară, pentru că un diagnostic stabilit corect ajută, de regulă, și la identificarea celei mai eficiente metode de tratament.

„Dacă reușim să punem un diagnostic corect și implicit să alegem o tehnică chirurgicală care să ajute o șansă de reușită bună, atunci putem să spunem că pacientele vor beneficia de o condiție ulterioară extrem de bună, cu rezultate foarte bune, cu complicații minime sau inexistente, așa cum se întâmplă la noi, la Ovidius Clinical Hospital”, a mai menționat dr. Dragomirișteanu.

La Ovidius Clinical Hospital din Constanța, medicul Ion Dragomirișteanu este  parte a unei echipe de urologi foarte bine închegată, care aduce laolaltă ani de experiență vastă, mii de cazuri dificile cu final fericit, fapt care nu poate decât să contribuie la sporirea încrederii pacienților, dar și la o constanță a rezultatelor bune în privința tratării afecțiunilor urologice sau uroginecologice.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*